Θεματα

12 τέλεια στέκια για να μάθεις την ιταλική κουζίνα

Ιστορίες με κόκκινη σάλτσα και άλλες νοστιμιές

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 719
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία: Vita Marija Murenaite/ Unsplash
Φωτογραφία: Vita Marija Murenaite/ Unsplash

12 τοπ ιταλικά εστιατόρια στην Αθήνα

Την αγαπάμε ένα κλικ παρακάτω απ’ όσο τη μητρική μας. Την τρώμε μετά μανίας στα ristorante της Αθήνας, πολλοί από εμάς ξέρουμε να τη μαγειρεύουμε, δεν είναι λίγοι αυτοί που ταξιδεύουν μέχρι την Ιταλία για να τη γευτούν επιτόπου. Η ιταλική κουζίνα, η πιο αγαπημένη μας «διεθνής», αν και έχει καριέρα χρόνων στη χώρα μας, τελευταία έμοιαζε να έχει κάνει «κοιλιά» προς μεγάλη λύπη των καλοφαγάδων. Φέτος όμως κάνει δυναμικό comeback πιο νόστιμη από ποτέ! Καινούργια ιταλικά σηκώνουν αυλαία, μικρά στέκια-αυθεντίες στη ζύμη για πίτσα ξεφυτρώνουν σε όλο το κέντρο, γωνιές με φρέσκα, χειροποίητα ζυμαρικά ξεπετάγονται σε κάθε γειτονιά. Υπομονή… εδώ θα τα μάθεις όλα!

 

La Pasteria 
Η αυθεντική ιταλική εμπειρία της πόλης

89.jpg

Θυμάμαι ακόμα τον ενθουσιασμό μου όταν άνοιξε η La Pasteria. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο, και η μόνη σύγκριση που μπορούσα να σκεφτώ ήταν με τις ιταλικές τρατορίες που είχα επισκεφθεί στη Ρώμη. Τα πάντα, από τη διακόσμηση και τα τραπέζια με τα ασπροκόκκινα τραπεζομάντιλα μέχρι τις μακαρονάδες που ετοιμάζονταν μπροστά στα μάτια σου στην ανοιχτή κουζίνα, σε μετέφεραν σε κάποιο μαγικό στενό της Ιταλίας. Ήταν μια αποκάλυψη.

Από τότε, η La Pasteria μεγάλωσε, εξελίχθηκε, έγινε ακόμη πιο νόστιμη. Πλέον βρίσκεται παντού, σε πολυσύχναστους δρόμους και στα μεγαλύτερα εμπορικά της Αθήνας. Είναι το ιδανικό σημείο για μια στάση ανάμεσα στα ψώνια, πριν ή μετά το σινεμά, για οικογενειακές ή ρομαντικές εξόδους. Πάνω από όλα, όμως, παραμένει μια κλασική αξία για όταν θες να γευτείς την αυθεντική ιταλική κουζίνα. Η εμπειρία στη La Pasteria ξεκινάει με τα ανεπανάληπτα stuzzichini, τα ιταλικά ορεκτικά σε μπουκίτσες τα οποία περνούν δίπλα από το τραπέζι σου πάνω σε ένα vintage καρότσι για να διαλέξεις εκείνο που θα σου ανοίξει περισσότερο την όρεξη (εγώ παίρνω πάντα τη Focaccia con mortadella, με μορταδέλα, ρόκα και βούτυρο αρωματισμένο με βότανα, αλλά και το Involtini di melanzane, δηλαδή γεμιστές μελιτζάνες με mousse ricotta και μορταδέλα). Μετά από αυτό είσαι έτοιμος να μυηθείς στα μυστικά της ιταλικής κουζίνας.

funghi-misto-panna.jpg

Σε ένα αυθεντικά ιταλικό γεύμα, όλα αρχίζουν με τα antipasti, τα ιταλικά ορεκτικά. Αγαπημένα τα Funghi Misto Pana, μια ποικιλία μανιταριών που σοτάρεται με σκόρδο και κρέμα γάλακτος και είναι από τα πιο νόστιμα πιάτα με μανιτάρια που έχω φάει ποτέ. Συνοδεύονται υπέροχα με τη σαλάτα Verde del Pastore με ρόκα, μαρούλι, σπανάκι και φρεσκοψημένο μανούρι με sauce από μπαλσάμικο και λιαστή ντομάτα.

45160321_58493_lapasteria_pizza-di-modena.jpg

Εννοείται ότι η πίτσα με την αυθεντική λεπτή ιταλική ζύμη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και δεκάδες εκδοχές. Προτείνω να δοκιμάσεις την πίτσα Di Modena, με προσούτο Πάρμας, παρμεζάνα, καπνιστή scarmoza, ρόκα και σύκα, αλλά (με κάποιον τρόπο μαγικό) να φροντίσεις να κρατήσεις χώρο για το ultimate ιταλικό πιάτο: την περίφημη Pasta alla Parmigiana! Στον κατάλογο της La Pasteria θα χαζέψεις πολλές συνταγές με pasta, που έρχονται από τα βάθη της Ιταλίας, η Pasta alla Parmigiana όμως είναι αυτή που θα σου κλέψει την καρδιά. Είναι απλό: τα καυτά ζυμαρικά σου πέφτουν μέσα σε ένα ολόκληρο κεφάλι παρμεζάνας (μπροστά στα μάτια σου!), το τυρί λιώνει και εσύ λιώνεις μαζί τους…
Μη νομίζετε ότι εσείς, οι λάτρεις του κρέατος θα τη βγάλετε καθαρή… Η La Pasteria διαθέτει εξίσου λαχταριστές συνταγές με κρέας, αλλά και ψάρι, τις οποίες (όπως και όλες τις υπόλοιπες, βέβαια, συνταγές), μπορείτε να συνοδέψετε με κάποιο από τα signature cocktails ή ένα κρασί από τη μεγάλη (και εντελώς value for money) λίστα κρασιών.

45160321_58509_lapasteria_tiramisu.jpg

Μη φύγετε, χωρίς να δοκιμάσετε κάποιο από τα θρυλικά γλυκά της La Pasteria, όπως το φανταστικό tiramisu που καθόλου άδικα φημίζεται ως ένα από τα καλύτερα της πόλης… Για το τέλος σου κρατήσαμε το καλύτερο μυστικό: Στις 25/10 είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών και για χάρη της η La Pasteria από τις 23/10 έως τις 25/10 δίνει έκπτωση 50% όλες τις classicο μερίδες pasta! Τελικά υπάρχει Θεός…

www.lapasteria.gr, Fb: La Pasteria, Instagram: lapasteria


School Pizza Bar 
Το αγαπημένο ιταλικό σχολείο της πόλης

_mg_5722.jpg

Άνοιξε το 2013 και έγινε το αγαπημένο σχολείο της πόλης. Ποτέ άλλοτε το «μάθημα» δεν υπήρξε τόσο απολαυστικό. Στα τραπέζια που μοιάζουν με θρανία μάθαμε απέξω τη γεύση της αυθεντικής ιταλικής πίτσας, αλλά και το πόσο απερίγραπτα νόστιμη μπορεί να είναι μια μακαρονάδα. Και πλέον, έπειτα από 7 σχεδόν χρόνια μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά ότι αυτό είναι το μοναδικό σχολείο που δεν σημειώθηκε ποτέ καμία απουσία. Για αυτό εννοείται ότι και τα μαθήματα συνεχίζουν ακάθεκτα!

_mg_5701.jpg

Το School Pizza Bar αλλάζει το μενού του κάθε έξι μήνες, και μαζί με αυτό και τα μαθήματα που παραδίδει πάνω στις πίτσες άλλων χωρών. Αυτή τη σχολική σεζόν σειρά έχουν οι πίτσες α λα… Μέξικο! Πώς θα σου φαινόταν μια πίτσα burrito, για παράδειγμα; Με μοσχαρίσιο κιμά, jalapenos και σάλτσα ντομάτας; Ναι, είναι όσο καταπληκτική φαντάζεσαι, απλά τρέξε να τη δοκιμάσεις! Και όταν το κάνεις μην αφήσεις στην απ’ έξω τα υπόλοιπα καινούργια πιάτα όπως, το φανταστικό Stingo di Maiale con Risotto, που είναι κότσι χοιρινό σιγομαγειρεμένο σε πετρόφουρνο με μπίρα, μουστάρδα, μέλι, θυμάρι. και συνοδεύεται με ριζότο λαχανικών από το ζωμό του,  την asparagi πίτσα με μοτσαρέλα, αυγά, μπέικον και σπαράγγια (τέλεια για πρωινό) ή την pesto rossa con burrata, μια υπέροχη μακαρονάδα με πέστο ντομάτας, τραγανό προσούτο και μοτσαρέλα burrata.

_mg_5686.jpg
_mg_5732.jpg

Τo School Pizza Bar δεν είναι μόνο οι φρεσκοψημένες πίτσες του και οι αχνιστές μακαρονάδες του. Είναι και όλα εκείνα τα θετικά vibes που εισπράττεις όταν περνάς την πόρτα του. Είναι οι πάντα ψαγμένες μουσικές του (Παρασκευή και Σάββατο τα decks αναλαμβάνουν γνωστοί djs της πόλης), τα super cocktails που θα πιεις, αλλά και τα aperitivo που θα απολαύσεις αργά το απόγευμα, μαζί με ένα πλατό αλλαντικών ή τυριών. Είναι όλες αυτές οι μικρές αλλά πολύτιμες λεπτομέρειες που το κάνουν στέκι. Το δικό μας στέκι.

● Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, 2103251444, Fb: @SchoolPizzaBar


Vittoria Gati 
Μοναδική εμπειρία στην ιταλική γαστρονομική κουλτούρα

interior.jpg

Το εστιατόριο του γνωστού σεφ Γιώργου Παπακώστα, και της οικογενείας του, μας έχει κλέψει τις καρδιές. Στην καρδιά της Γλυφάδας, στην πλατεία Νυμφών, ο Γιώργος Παπακώστας δημιούργησε ένα χώρο που σε κάθε του σημείο αντικατοπτρίζει την ιταλική γαστρονομική κουλτούρα του, από τις γεύσεις, την εξυπηρέτηση, το εκλεπτυσμένο περιβάλλον. Αναμενόμενο, ίσως να πείτε, καθώς υπάρχει παράδοση: ο πατέρας του Γιώργου Παπακώστα, o Γιάννης, ήταν αυτός που άνοιξε το πρώτο Casa di Pasta στο Κολωνάκι, το οποίο σύστησε στο αθηναϊκό κοινό μία άλλη εκδοχή της ιταλικής κουζίνας.

chefs.jpg

Εδώ, λοιπόν, τα ζυμαρικά είναι χειροποίητα και ολόφρεσκα, τα κρεατικά δικής τους εισαγωγής (Black Angus, Wagyu), οι πίτσες ψήνονται στον ξυλόφουρνο με ζύμη ωρίμανσης. Παράλληλα, το Vittoria Gati καλλιεργεί τα δικά του λαχανικά σε μια φάρμα η οποία ονομάζεται Fattoria και βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Φάρμα την οποία επισκέπτονται συχνά ο Γιώργος Παπακώστας με τον καταξιωμένο και βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin, Νίκο Καραθάνο, ώστε να μας προσφέρουν τα καλύτερα.

fregula-di-mare.jpg
fresh-pasta.jpg

Το μενού θα σας συναρπάσει. Οι δύο σεφ έχουν δημιουργήσει έναν καινούργιο κατάλογο με επιρροές από τον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη καθώς και από το ιστορικό Casa di Pasta. Μερικά από τα νέα πιάτα που θα ανακαλύψετε, είναι το γεμιστό ravioli με μανιτάρια, τα gnocchi με short ribs και η buratta με το φρέσκο ψωμί. 

arancini.jpg

​Στο κομψό και ατμοσφαιρικό Vittoria Gati μπορείτε να έρθετε από τις 10 το πρωί για ποιοτικό καφέ και πρωινές επιλογές, ενώ οπωσδήποτε θα πρέπει να δοκιμάσετε κάποιο από τα απολαυστικά signature cocktails που ετοιμάζονται στο μπαρ από βραβευμένους mixologists, αλλά και κάποια ετικέτα από την εξαιρετική wine list, με επιλεγμένα κρασιά από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα. Να θυμάστε ότι χάρη στη συσκευή coravin, με την οποία το κρασί σερβίρεται χωρίς να ανοιχτεί το μπουκάλι, έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε πολύ σπάνιες ποικιλίες σε προσιτές τιμές. Να θυμάστε ακόμη ότι το μενού σερβίρεται έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα και ότι καλό θα ήταν να κάνετε εγκαίρως την κράτησή σας.

●  Πλατεία Νυμφών 1, Γλυφάδα, 2108944491, www.vittoriagati.com, fb: Vittoria Gati, insta: Vittoriagati


Mailo's The Pasta Project
Φρέσκα ζυμαρικά στο χέρι!

img-6062.jpg
img-5804.jpg

Τις τελευταίες 20 μέρες οι περαστικοί στην Πατριάρχου Ιωακείμ κοντοστέκονται στο νούμερο 39, κάτω ακριβώς από την κόκκινη τέντα με την επιγραφή “Mailo’s”. Δεν γίνεται αλλιώς. Τα ζυμαρικά και οι σάλτσες που ετοιμάζονται εκείνη τη στιγμή μπροστά στη βιτρίνα, αφενός σου σπάνε τη μύτη, αφετέρου μαγνητίζουν την προσοχή σου. Ο Μailo, αφού γύρισε όλη την Ιταλία και παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στο φρέσκο ζυμαρικό στη Γένοβα, αποφάσισε να ανοίξει τον δικό του παράδεισο για pasta στο κέντρο της Αθήνας.

img-6055.jpg

Τα ζυμαρικά τα φτιάχνει ο ίδιος στο χέρι με αλεύρι που φέρνει από τη βόρεια Ιταλία, οπότε είναι πάντα ολόφρεσκα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που θα σε κάνει να κολλήσεις μαζί του… Εδώ μιλάμε για street food pasta κι αυτό σημαίνει ότι όλα τα ζυμαρικά μπαίνουν σε συσκευασίες αρκετά βολικές για να τα φας… περπατώντας! Πρώτα διαλέγεις το ζυμαρικό της αρεσκείας σου (προς το παρόν θα βρεις 3 εκδοχές ζυμαρικών που σύντομα όμως θα αυξηθούν), μετά τη σάλτσα που προτιμάς (υπάρχουν 10 διαφορετικές σάλτσες και είναι όλες τους υπέροχες) και είσαι έτοιμος! Το καλύτερο; Η ολόφρεσκη μακαρονάδα των ονείρων σου, ξεκινάει από €5,50!

● Πατριάρχου Ιωακείμ 39, Κολωνάκι, 2107210177, Fb: @Mailos, instagram: mailos_pasta


Aperio Cucina & Vino 
Μοντέρνα ιταλική τρατορία με εξαιρετικές γεύσεις

img_0875.jpg
untitled_hdr2_2.jpg

Με γωνιές που θα σας θυμίσουν την μποέμ συνοικία Trastevere της Ρώμης, το Aperio Cucina & Vino δικαίως κερδίζει μία θέση ανάμεσα στα καλύτερα ιταλικά της Αθήνας. Αν κι εδώ που τα λέμε, δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας ακόμα δουλειάς της ομάδας των success stories White Spoon και Big Spoon. Το Aperio Cucina & Vino, λοιπόν, θα σας καταπλήξει με τα πιάτα του, δημιουργικής αλλά και αυθεντικής ιταλιάνικης κουζίνας, κι αν δυσκολευτείτε να διαλέξετε, πάρτε μια ιδέα του τι να δοκιμάσετε: τη φρεσκοζυμωμένη, τραγανή και μυρωδάτη πίτσα που φτιάχνεται σε χτιστό φούρνο, τις κλασικές γεύσεις arancini με guanciale, pecorino και pesto λιαστής ντομάτας, μοσχαρίσιο carpaccio και vitello tonnato, τις παπαρδέλες alla norcina με λουκάνικο και πάστα τρούφας, αλλά και τις παραδοσιακές συνταγές με φρέσκα ζυμαρικά (και την περίφημη amatriciana πάνω σε πίτσα).

untitled_hdr2_3.jpg

Το Aperio, που αποτελεί ιδανικό προορισμό και για ένα κρασί ή ένα κοκτέιλ, μαζί με ένα πλατό τυριών ή αλλαντικών μετά το γραφείο, λειτουργεί καθημερινά από τις 14.00 έως τα μεσάνυχτα, τα Σαββατοκύριακα όμως ανοίγει από τις 10 το πρωί σερβίροντας έως τις 14.00 ένα από τα καλύτερα brunch της πόλης. Extra tip: Αν είστε μεγάλη παρέα ρίξτε μια ματιά στο όμορφο πατάρι με το μοναστηριακό τραπέζι και την παραδοσιακή, privé κουζίνα. Το Aperio Cucina μπορεί να φιλοξενήσει εταιρικά events, διάφορες εκδηλώσεις, ενώ μπορείτε να απολαύσετε πολλές από τις επιλογές του και σε take away.

● Λεωφόρος Μεσογείων 258, Χολαργός, 2106542002, fb: aperio Cucina & Vino


VistaΒlue
Γενοβέζικος αέρας με θέα τη θάλασσα της Βουλιαγμένης

thumb_img_7886_1024.jpg
thumb_img_7833_1024.jpg

Εδώ και λίγο καιρό, στο Καβούρι έχει φυσήξει ιταλικός αέρας. Αιτία το ιταλικό εστιατόρια Vistablue, που με θέα τη γαλάζια θάλασσα της Βουλιαγμένης θα μας ταξιδέψει στη Γένοβα, την πόλη καταγωγής του σεφ Michele Conforti. Ο χώρος του είναι εύκολα προσβάσιμος και διαθέτει parking, ενώ το μενού θα σας κλέψει την καρδιά τόσο με τα πιάτα του, όσο και με τις τιμές του. Η λεπτή Pinsa αντικαθιστά την πίτσα, όντας εξίσου νόστιμη και με λιγότερες θερμίδες, ενώ τα toppings της θα ικανοποιήσουν τόσο τους κλασικούς, με Margherita ή Marinara, όσο και τους πιο τολμηρούς πελάτες, με προτάσεις όπως η Bianca με Gorgontzola, αχλάδια και καρύδια. Το ίδιο ισχύει και για τα ζυμαρικά, στα οποία συναντάμε από λιγκουίνι με ντομάτα και βασιλικό, έως γενοβέζικα Oricciete με μύδια. Extra tip: Αν και ιταλικό, εδώ θα βρείτε και την καλύτερη αυθεντική Παέγια Βαλενθιάνα της Αθήνας. Ετοιμάζεται με το κατάλληλο ρύζι και τα γνήσια μπαχαρικά, ώστε να καταλήξει μπροστά μας στο ειδικό σκεύος για 2 ή 4 άτομα. Δευτέρα έως Παρασκευή: 18.00-23.30, Σάββατο: 13.00-23.30, Κυριακή: 13.00-19.00.

thumb_img_7904_1024.jpg

● Ηλίου 19 & Σελήνης, Καβούρι Βουλιαγμένης, 2108952555


Pizza Yess 
Η πιο νόστιμη πίτσα που έφαγες ποτέ!

dsc00484.jpg
_mg_9137.jpg

Διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και αυτό που στην αρχή ήταν κάτι σαν μυστικό, πλέον έχει γίνει μία από τις καλύτερες επιλογές για όλους εμάς που αγαπάμε την πίτσα! Όλα ξεκινούν από την αγάπη που έχουν και οι ίδιοι οι άνθρωποι του Pizza Yess για την πίτσα. Αγάπη και μεράκι, σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας. Στο Pizza Yess, λοιπόν, επιλέγονται πάντα τα καλύτερα υλικά και στη συνέχεια ο τόπος γεμίζει με αυτή την ανεπανάληπτη μυρωδιά της πίτσας, όταν αυτή βγαίνει φρέσκια-φρέσκια από το φούρνο.

20190719_174157.jpg

Θα επιλέξετε πίτσες με λεπτή ζύµη, την ιταλική που λέµε, με κλασική, αφράτη, ή την υπέροχη γεµιστή, η οποία στο στεφάνι της, στο ακριανό πιο χοντρό σηµείο της ζύµης δηλαδή, είναι γεµιστή µε διάφορα νόστιµα και ωραία! Και μαζί με αυτές τις υπέροχες πίτσες θα βρείτε και κάποια άλλα πολύ γευστικά και αγαπηµένα πιάτα, όπως ζυµαρικά, burgers, κλαµπ σάντουιτς, πεϊνιρλί, τα οποία µπορείτε να απολαύσετε είτε στον άνετο και φιλόξενο χώρο του Pizza Yess, µέσα ή έξω, είτε µε ένα τηλέφωνο στο σπίτι ή στο γραφείο µε delivery. Καθηµερινά 12.30 το πρωί µε 12.30 το βράδυ. Το Pizza Yess έχει συνεχείς προσφορές που σίγουρα δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους, να ρωτήσετε!

● Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου 106, Χαϊδάρι, 2105812624, fb: Yess Pizza


Napolitivo
Γευστική εμπειρία με αέρα Νάπολης

img_5827.jpg
bog_4992.jpg

Στα νότια της Αθήνας υπάρχει ένα μέρος που η αλμύρα της θάλασσας συναντά την ιταλική φινέτσα και τη ναπολιτάνικη γαστρονομία. Το Napolitivo προσγειώθηκε στη Μαρίνα Φλοίσβου για να μας δείξει πώς η ευτυχία μπορεί να κρύβεται σε ένα πιάτο scrabbled eggs με salsiccia, φρέσκια πράσινη σαλάτα με παρμεζάνα, ντοματίνια και βινεγκρέτ βαλσάμικου. Φυσικά, αξίζει να δοκιμάσει κανείς και την ιταλική εκδοχή των σπιτικών pancakes με ρικότα στη ζύμη και γαρνιτούρα πραλίνας φουντουκιού, φράουλας, μπισκότου βουτύρου, ζάχαρης άχνης και μπισκότων Οreo.

bog_2683.jpg
img_5658.jpg

Η ιταλική γαστρονομία φημίζεται εξίσου για τον καφέ της και θα το καταλάβεις από τον αρωματικό ιταλικό espresso που ετοιμάζουν οι έμπειροι baristas του Napolitivo. Από την άλλη, η ρομαντική τοποθεσία του, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, το καθιστά το ιδανικό μέρος για ένα χαλαρό μεσημεριανό ή ένα όμορφο δείπνο παρέα με μια αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα με πρώτες ύλες από την περιοχή της Καμπανίας φτιαγμένη από έναν δεξιοτέχνη Pizzaiolo. Σημείωσε παρακαλώ, ότι το ζυμάρι ανοίγεται κάθε μέρα στο κατάστημα και ωριμάζει 12 με 24 ώρες σε προφυλαγμένο περιβάλλον πριν ψηθεί στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις ένα αυθεντικό aperitivo ή κάποια από τις ετικέτες ιταλικών κρασιών που έχει ο κατάλογος. Buon appetito!

●Μαρίνα Φλοίσβου, 2109840112, www.napolitivo.gr, Fb: Napolitivo


Frankie
Άρωμα Ιταλίας σε Κολωνάκι και Νέα Ερυθραία

0088.jpg
frankie-1-37.jpg

Εκτός από τους πιστούς του φίλους, το Frankie έχει καταφέρει να γίνει «δεύτερο σπίτι» και για τους Ιταλούς που επισκέπτονται το κέντρο της Αθήνας και το κατατάσσουν σταθερά πρώτο στις προτιμήσεις τους. Με φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, που παρασκευάζονται κάθε μέρα στην ανοιχτή κουζίνα του 1ου ορόφου, τραγανή πίτσα από τον ξυλόφουρνο-σήμα κατατεθέν (με την επιλογή gluten-free ζύμης) και αξιοποιώντας τις αγνότερες βιολογικές farm-to-table πρώτες ύλες, το Frankie χαρίζει καθημερινά άρωμα Ιταλίας στο Κολωνάκι, παρουσιάζοντας κλασικές συνταγές δίπλα σε τολμηρές παραλλαγές αγαπημένων ιταλικών πιάτων. Η απόλαυση ξεκινά από νωρίς, με έναν πλούσιο κατάλογο brunch, με έντονο το ιταλικό στοιχείο. Και αν ψάχνεις τον καλύτερο τρόπο να ξεκινήσεις τη μέρα σου, μάθε ότι τις καθημερινές μπορείς να απολαύσεις οποιοδήποτε πιάτο του brunch menu μαζί με τον καφέ ή χυμό (πορτοκάλι ή ανάμικτο) της επιλογής σου, μόνο με 8 ευρώ. Όσο για τους φίλους της ιταλικής κουζίνας των βορείων προαστίων, θα μπορούν πλέον να βρουν τις αγαπημένες τους γεύσεις στο νέο Frankie, στη Νέα Ερυθραία. 

● Σκουφά 42, Κολωνάκι, 2103647052, Χαριλάου Τρικούπη 125, Νέα Ερυθραία, 2108003851, fb: Frankie


Meno Male
Το καινούργιο ιταλικό bistrot στο Κουκάκι

7a3a4746.jpg
7a3a4398.jpg

Στα Ιταλικά η φράση “Meno Male” πάει να πει «πάλι καλά!». Ό,τι ακριβώς είπαμε κι εμείς δηλαδή όταν μέσα στο καλοκαίρι άνοιξε αυτό το υπέροχο ιταλικό bistrot στο Κουκάκι. Το Meno Male ξυπνάει από νωρίς για να ετοιμάσει πλούσιο πρωινό (θα βρεις και αχνιστά panini), όσο περνάει η μέρα, όμως, τόσο πληθαίνουν οι λιχουδιές. Κάτσε στα μαρμάρινα τραπεζάκια, κάτω από τα δεκάδες φυτά που κρέμονται από την οροφή, και αφοσιώσου στον κατάλογο, που έφτιαξε ο  σεφ Γιώργος Γαλάνης. Το ζυμάρι της πίτσας ωριμάζει για 48 ώρες, ψήνεται σε φούρνο με πυρότουβλο και δημιουργεί 12 πίτσες που σε νοστιμιά ξεπερνούν η μία την άλλη. Θα βρεις ακόμα αρκετά ορεκτικά (όπως το ταρτάρ μανιταριών ή το κατσικίσιο τυρί με μέλι τρούφας και σουσάμι), και φυσικά υπέροχες, λουκούλειες μακαρονάδες! Συνόδεψε το γεύμα σου με κάποιο από τα ιταλικά κρασιά, ένα cocktail ή aperitivo και τότε θα καταλάβεις ακριβώς τι σημαίνει “dolce vita”. Tip: Μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις την ντόλτσε πίτσα με σοκολάτα γάλακτος, μασκαρπόνε και τριμμένο μπισκότο – είναι μεγάλο έγκλημα.

● Βεΐκου 10, Κουκάκι, 2109231350, Fb: @menomalerestaurant, instagram: menomale.athens


Brigante
Αυθεντική ιταλική τρατορία στο Σύνταγμα και την Ακρόπολη

_mg_5613.jpg
_mg_5609.jpg

Στην Ιταλία οι τρατορίες φημίζονται για την οικογενειακή τους ατμόσφαιρα. Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ, στο Brigante, το οποίο μετά την επιτυχία που γνώρισε με το κατάστημά του στο Σύνταγμα, δημιούργησε και το αδερφάκι του, στην όμορφη γειτονιά της Ακρόπολης. Εδώ, λοιπόν, θα απολαύσετε αυθεντικές ιταλικές γεύσεις, πίτσες που θα σας μείνουν αξέχαστες, φρέσκα ζυμαρικά και δροσερές σαλάτες, αλλά και ποιοτικό ιταλικό καφέ, ιταλικά γλυκά και παγωτά αλλά και ιδιαίτερα σάντουιτς, σε ένα χώρο όπου οι άνθρωποί του θα σας κάνουν αμέσως να αισθανθείτε άνετα και ευχάριστα. Οι τυχεροί που έχουν το σπίτι ή τη δουλειά τους κοντά στο Σύνταγμα μπορούν να χαρούν όλα αυτά τα νόστιμα και με delivery.

● Ξενοφώντος 6, Σύνταγμα, 2111821400  
● Μακρυγιάννη 5(στοά), Ακρόπολη, Κουκάκι, 2109242335


La Pizzeta
Πίτσα από τις λίγες

25.jpg
dsc_1369.jpg

Large σε όλα του το La Pizzetta, μα πιο πολύ στις γεύσεις του! Φανταστικές πίτσες με τέλεια ζύμη, σε πολλές παραλλαγές για κάθε γούστο. Θες υπέροχη χειροποίητη pizza με λεπτή ζύμη; Θα βρεις 21 διαφορετικές γευστικές προτάσεις. Αν πάλι θες τη ζύμη αφράτη, επιλέγεις τη Focaccia. Κι αν προτιμάς κάτι πιο τραγανό, διαλέγεις τη Verde Fresca. Είσαι σε δίλημμα και δεν ξέρεις αν προτιμάς pizza ή πίτα; Εδώ είναι η Focaccopita. Δίπλα σε όλα αυτά τα ωραία και κάποια πεντανόστιμα φέσκα ζυμαρικά, καρμπονάρα, πέστο, μπολονέζ, large και χορταστικά κι αυτά, όπως όλα εδώ, η εξυπηρέτηση, τα χαμόγελα, οι πολύ καλές τιμές. Ανοιχτά καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τη μία το βράδυ. 

● Αιόλου 56, 2111823444, Αθήνα, και Πλ. Ελευθερίας 2, Κορυδαλλός, 2177090000,
  www.lapizzetta.gr, Fb: LaPizzetta, insta: la_pizzetta

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ