- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Γιορτή Γιαπρακίου 2019», το γαστρονομικό έθιμο που έκανε γνωστό ένα μικρό χωριό
Στη «Γιορτή Γιαπρακίου» σερβίρονται κάθε χρόνο πάνω από 20.000 γιαπράκια
Η «Γιορτή Γιαπρακίου» στη Σάλακο της Ρόδου συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες
Μισή ώρα από την πόλη της Ρόδου, σκαρφαλωμένο πάνω στο βουνό, βρίσκεται ένα μικρό χωριό. Δεν φημίζεται για τα γραφικά στενά του, ούτε για τη θέα του. Κι όμως, στα τέλη του καλοκαιριού, λίγο πριν μπει ο Σεπτέμβρης, χιλιάδες επισκέπτες θα γεμίσουν τα λευκά τραπέζια κάτω από το μεγάλο πλάτανο. Η Σάλακος δεν είναι ούτε ο πιο μεγάλος οικισμός, ούτε ο πιο όμορφος του νησιού. Έχει όμως κάτι που κανένα άλλο χωριό δεν έχει: ένα ανυπέρβλητα νόστιμο έθιμο.
Γύρω από τη Σάλακο φυτρώνουν παντού αμπέλια. Χρόνια τώρα, κάθε Μάιο οι γυναίκες του χωριού μαζεύουν ευλαβικά τα αμπελόφυλλα και με αυτά φτιάχνουν τα περίφημα γιαπράκια, μια τοπική λιχουδιά όμοια με τον ντολμά, αν κι εδώ στη γέμιση προστίθεται ο κιμάς. Κάθε γενιά στη Σάλακο μεγάλωσε με αυτό το μεζέ στο κυριακάτικο τραπέζι. Αργότερα, όταν τα παιδιά θα μεγάλωναν, θα έφευγαν για δουλειά στην πόλη και θα γύριζαν στο χωριό μόνο τα Σαββατοκύριακα, οι μανάδες θα είχαν ήδη από την προηγούμενη στην κατσαρόλα τα γιαπράκια, έτοιμα να γλυκάνουν την επιστροφή τους.
Κάπως έτσι τα γιαπράκια έγιναν διάσημα και σύντομα δεν ήταν μόνο τα παιδιά των οικογενειών που επέστρεφαν για αυτά. Όλη η Ρόδος ήξερε πια πως η Σάλακος έχει τα πιο νόστιμα γιαπράκια. Ήταν απλά ζήτημα χρόνου μέχρι αυτά τα γιαπράκια να αποκτήσουν το δικό τους γαστρονομικό φεστιβάλ. Η «Γιορτή Γιαπρακίου» πραγματοποιείται πια τα τελευταία 11 χρόνια με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαλάκου «Το Σπήλαιο». Φέτος η γιορτή θα γίνει στις 31 Αυγούστου στον Άη Γιώργη. Αξίζει όμως να βρεθεί κανείς στη Σάλακο από την προηγούμενη μέρα για να γίνει μάρτυρας σε ένα μοναδικό θέαμα.
Την προηγούμενη της γιορτής οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν τα γιαπράκια που θα προσφέρουν την επόμενη δωρεάν. Το δωμάτιο της προετοιμασίας μοσχοβολάει από τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την τριμμένη ντομάτα, το κύμινο, το κρεμμύδι. Είναι σαν να μπαίνεις στην κουζίνα της πιο παινεμένης μαγείρισσας. Δεν είναι, όμως, αυτό που θα σε καθηλώσει. Στην προετοιμασία συμμετέχουν όλες οι γυναίκες του χωριού, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη. Είναι συχνό φαινόμενο να βλέπεις τις τέσσερις γενιές μιας οικογένειας –την εγγονή, τη μάνα, τη γιαγιά και την προγιαγιά- να δουλεύουν συντονισμένα, αφοσιωμένες όλες στον ίδιο σκοπό. Κάθε γυναίκα έχει το δικό της πόστο: άλλη στη γέμιση, άλλη στο τύλιγμα, όλες θα μείνουν μέχρι να γεμίσει και η τελευταία κατσαρόλα, θα φύγουν μόνο όταν σιγουρευτούν ότι τα γιαπράκια είναι έτοιμα να ψηθούν.
Σε αυτό το δωμάτιο της προετοιμασίας, ανάμεσα σε όλες αυτές τις ενωμένες γυναίκες κρύβεται όλη η ουσία. Η ιστορία της Σαλάκου λέει πως όταν ενωνόμαστε, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Οι γυναίκες αυτού του χωριού με το μεράκι τους κατάφεραν να μαγειρέψουν τα γιαπράκια τους όχι μόνο σε γαστρονομικές γιορτές της Αθήνας, αλλά και στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας ότι η Ρόδος δεν είναι μόνο all inclusive ξενοδοχεία και νυχτερινή ζωή. Η Ρόδος έχει υπέροχη γαστρονομία, ακόμη πιο υπέροχους ανθρώπους και αυτό είναι κάτι για το οποίο αξίζει να ταξιδέψει κανείς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.