- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ο χρόνος κι η αναμονή αποτελούν μία προστιθέμενη αξία όσον αφορά τις εμπειρίες μας στη ζωή, ιδίως εκείνες που αφορούν τις γαστριμαργικές μας συνήθειες. Και τούτο δεν ισχύει μόνον για το κρασί και τα ευγενή οινοπνευματώδη, αλλά και για τη σοκολάτα. Μολονότι δεν μιλάμε πολύ γι’ αυτό το θέμα, ακριβώς όπως συμβαίνει με το εύγευστο προϊόν του σταφυλιού, έτσι και η ωριμασμένη σοκολάτα αποτελεί μία σχεδόν μυστικιστική απόλαυση. Αλλά πάνω απ’ όλα πανάκριβη.
Αυτό μας αποκαλύπτει η πιο ακριβή πλάκα σοκολάτας στον κόσμο, που κοστίζει 650 δολάρια και είναι φτιαγμένη από μία ποικιλία του Ισημερινού που έχει ωριμάσει για τέσσερα χρόνια σε κιβώτια κατασκευασμένα από εκλεκτή ξυλεία.
Την πανάκριβη σοκολάτα κυκλοφόρησε στην αγορά η εταιρεία To’ak, που από πέρυσι κατέχει το ρεκόρ τιμής έχοντας διαθέσει στην αγορά μία σοκολάτα 18μηνης ωρίμανσης αντί 385 δολαρίων. Αλλά πώς δημιουργείται αυτή η πολύτιμη σοκολάτα, που θα γεννούσε στον καθένα μας το όνειρο να βρεθεί στο εργοστάσιό της, όπως στην ομώνυμη ταινία;
Όλα ξεκινούν από τον σπόρο του κακάο. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει την πρωτοτυπία να παράγει περιορισμένη ποσότητα μίας ποικιλίας που σήμερα έχει σχεδόν εξαφανισθεί. Η ποικιλία Nacional του Ισημερινού υφίσταται ακόμη μόνον χάρη στην προσπάθεια της To’ak, που φρόντισε να φυτεύσει ορισμένα κακαόδενδρα στις ιδιόκτητες φυτείες της. Η μικρή σοδειά από τον περιορισμένο αυτό αριθμό των δένδρων είναι ένας από τους λόγους της «αλμυρής» τιμής της γλυκιάς απόλαυσης, της οποίας ετησίως παράγονται μόλις 200 συσκευασίες.
Αλλά εκτός από την ποιότητα των υλικών και την ιστορία τους, μέγα ρόλο παίζει και το μάρκετινγκ. Όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες της εταιρείας στο Fox Business, «τον περασμένο χρόνο η ‘vintage’ έκδοση της ποικιλίας, όπως και οι άλλες ανάλογες ποικιλίες vintage που κυκλοφορούν, έγινε ανάρπαστη. Η ζήτηση, όπως στις δημοπρασίες αντίστοιχων προϊόντων, εκτίναξε την τιμή της» που από τα 385 δολάρια έφθασε σχεδόν στο διπλάσιο ποσό. Μία προοπτική που προοικονομεί ακόμη μεγαλύτερες τιμές στο μέλλον, όταν στη λίστα αναμονής για την απόκτηση μίας τέτοιας σοκολάτας ο μέσος χρόνος είναι περίπου δύο μήνες. Είναι λογικό κάποιος να αναμένει πως η κυκλοφορία της σοδιάς 2016, που ακόμη ωριμάζει, θα φθάσει και τα χίλια δολάρια.
Όμως, καθώς η σπανιότητα και η ποιότητα δεν αρκούν για να καταστήσουν ένα προϊόν τόσο εξαίρετο, η To’ak αύξησε ακόμη και την αισθητική αξία της κάθε πλάκας, εμπιστευόμενη τον «γόνο αυτής της γης» καλλιτέχνη Οσβάλδο Γκουαγιασαμίν, να φιλοτεχνήσει τα περιτυλίγματα της πρώτης της «Art Edition».
Είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες της Λατινικής Αμερικής, που «πάντα μιλά και ζωγραφίζει για τις αντιφάσεις του βίου, τη ζωή και τον θάνατο, την απελπισία και την ελπίδα, τον έρωτα και τον πόνο». Έναν δυϊσμό «που και στην ίδια την ποικιλία Nacional, όπως θα διαπιστώσουμε στην σοδιά του 2015, που σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά, υπάρχει μία ψυχή ελαφριά, πιο μαλακή, αλλά μία καρδιά δυνατή, ωμή, κοφτερή. Ο συνδυασμός και των δύο είναι για εμάς μία πορεία ανάλογη με αυτή της καλλιτεχνικής δημιουργίας», τονίζει η εταιρεία για το προϊόν της και τον τύπο κακάο, το duality blend (διπλό μείγμα) που χρησιμοποιεί.
Και είναι πραγματικά καλλιτεχνικό το σχέδιο του Γκουαγιασαμίν που θα κοσμεί το περιτύλιγμα των 200 πολύτιμων κουτιών της Art Vintage Edition: ένας αυτόχθων καταπιεσμένος από την σκληρότητα που όμως πεισματικά φυτεύει ένα δέντρο «Παρά την δεινοπάθεια που πρέπει να υπομείνει, εκείνο που προσφέρει είναι μία έκφραση της ελπίδας». Εκτός από την πολυτέλεια, το χρώμα, την πλησμονή, στο περιτύλιγμα υπάρχει κι ένα μήνυμα υπόρρητο, βαθύ, δοσμένο με ύφος που μόνο η νοτιοαμερικάνικη ψυχή μπορεί να εκφράσει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.