- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γιατί όταν είσαι νέος τρως χάμπουργκερ;
Τα πιο ασυνήθιστα, εξωτικά ιντίντ χάμπουργκερ της Αθήνας και μια υψηλή ελληνική κουζίνα, αλλιώτικη από τις άλλες
Ερώτηση: γιατί όταν είσαι νέος τρως χάμπουργκερ; Απάντηση: επειδή δεν σε άφηνε η μαμά σου να χλαπακιάζεις χάμπουργκερ όταν ήσουν παιδί, τουλάχιστον όχι όσο συχνά ήθελες, και τώρα που έκλεισες τα δεκαέξι επιτέλους μπορείς να χαμπουργκεριάζεις με την ησυχία σου. Η απορία μου προέκυψε από τη στάνταρ πελατεία των χαμπουργκεράδικων, η οποία πελατεία είναι κάτω των είκοσι πέντε. Το χάμπουργκερ είναι η εναλλακτική του σουβλακίου όσον αφορά το φαγητό-στο-χέρι, αν βάλουμε στην άκρη τα φαλάφελ, τον γύρο, τα σάντουιτς, ραπ, πεϊνιρλί, πίτσες, καλτσόνε, τυρόπιτες και άλλα εκατό πράγματα που μπορείς να φας στο χέρι/πόδι... απλώς το χάμπουργκερ είναι χορταστικό, έχει πρωτεΐνες, και είναι σχετικά οικονομικό.
Όλα αυτά τα λέω κι ας μην τρώω χάμπουργκερ καθόλου, ποτέ: τα παιδιά μου είναι οι καλύτεροι πελάτες του είδους, κάτι τους κάνει το ξεροψημένο φρατζολάκι με το μπιφτέκι στη μέση. Τα παιδιά μου, λοιπόν, τρώνε καμιά φορά στο «The Big Kahuna», και εδώ αλλάζει η οπτική γύρω από το χάμπουργκερ: δεν είναι αυτό που νομίζουμε, ή δεν είναι μόνον αυτό. Πέρυσι, που είχα διαβάσει για «κρέας κροκόδειλου» και ότι στο «The Big Kahuna» τους σερβίρουνε με πικάντικη μαγιονέζα τους κροκόδειλους πριν καταλήξουνε σε τσάντες, μου είχε φανεί ωραίο μαρκετινίστικο τρικ, ορίστε που κάποιος έχει φαντασία ακόμα και στην απόλυτη αμερικανιά, το χάμπουργκερ…
Ο πεζόδρομος (Σαλαμίνας) που βρίσκεται το «The Big Kahuna» είναι φεστιβάλ νεολαίας. Το ίδιο το μαγαζί, ένα πρώην συνεργείο διαμορφωμένο σε τζαμαϊκανό στέκι ή χαβανέζικο μπαράκι σελφ-σέρβις, είναι τόσο ευχάριστο, τόσο καλοκαιρινό, που είσαι στο τσακ να φορέσεις βατραχοπέδιλα. Καλάμια, ψάθες, φοινικόδεντρα, σανίδες του σερφ, ατμόσφαιρα «Point Break»*, παραλίγο να γράψω «λιακάδα»... αν σας αρέσει η Χαβάη σαν κόνσεπτ και έχετε ακόμα ένα αντι-ηλιακό σε κάποια τσάντα, θα βρείτε οπωσδήποτε κάτι να φάτε εδώ, όσο χρονών κι αν είστε. Το στάνταρ κοινό είναι νέοι – οι λέξεις «σελφ-σέρβις» θα πρέπει να το ξεκαθάρισαν αυτό, μαζί με τη λέξη «χάμπουργκερ»... Αλλά αν συνοδεύεις τα παιδιά σου, καλή ώρα, θα βρεις ένα σωρό πράγματα να φας, εκτός από χάμπουργκερ. Ο σεφ Στέφανος Στεφανίδης σκέφτηκε κάτι ανάλαφρα «καλοκαιρινά ρολάκια», υπέροχες σαλάτες με ανανά, κοτόπουλο, κολοκυθόσπορο ή τόνο (όχι όλα μαζί) και ένα μπέργκερ πάπιας «μεγαλίστικο», που το τρώνε ακόμα και οι μη χαμπουργκερόφιλοι. Και τα κοκτέιλ είναι εντελώς εξωτικά, από κάποια ώρα και μετά το μέρος γίνεται μπαράκι… Τέλος πάντων, άνοιξε ένα ακόμα «Β.Κ.» στο Χαλάνδρι, είναι στην ίδια λογική, και με πλατιά γκάμα πελατείας – το Χαλάνδρι, αν και «στέκι νεολαίας» (ίου), το Χαλάνδρι, λοιπόν, σηκώνει όλες τις ηλικίες. Ίσως επειδή έχει πολλά μαγαζιά, και πολύ κόσμο, και αναγκαστικά ο μισός κόσμος του, πέρασε-δεν πέρασε τα είκοσι πέντε, βγαίνει να φάει έξω.
Άλλη ανακάλυψη, στο πιο καθιστό, είναι το «Κιουζίν»: η κουζίνα του είναι... ένας καινούργιος κόσμος, που υπήρχε στην Ελλάδα, αλλά τον είχες ξεχάσει.
Οι συνταγές εδώ είναι παραδοσιακές ΚΑΙ παραλλαγμένες, αναγνωρίσιμες ΚΑΙ υπερ-μοντέρνες. Τα υλικά είναι από όλες τις γκουρμέ γωνιές της Ελλάδας – προσούτο Δράμας, κασέρι Ξάνθης, σύγκλινο Μάνης, αρσενικό Νάξου, κοπανιστή Μυκόνου, σαλάμι Λευκάδας, ένας απίστευτος γύρος από Ζυγούρι Θράκης. Όλα είναι βιολογικά, και σχετικά οικονομικά (μια σαλάτα με υπερτροφές, κινόα και φέτα Βυτίνας είναι στα 10,90 ευρώ, ο γύρος στα 5).
Η πελατεία, εκτός από τους γύρω Κολωνακιώτες που είναι chic από τη μάνα τους, η υπόλοιπη πελατεία είναι επίσης chic. Δηλαδή, με ωραία μαλλιά και ρούχα, που δεν είναι ποτέ λαμέ, τα ρούχα τουλάχιστον. Αισθάνεσαι την ώρα που τρως στο «Κιουζίν» ότι επιτέλους κάνεις κάτι για τον εαυτό σου – τον ταΐζεις νόστιμα ΚΑΙ θρεπτικά πράγματα που δεν θα τα φάει ποτέ από μόνος του, τέτοιος που είναι.
Αλλά είναι αργά να αλλάξεις εαυτό, μια χαρά σε βόλεψε μέχρι στιγμής, οπότε απολαμβάνεις τις «εκλεκτές γεύσεις της χώρας σου» και είσαι πολύ happy, έστω κι αν δεν είσαι πολύ chic. Κανείς δεν είναι τέλειος.
* Η ταινία «Point Break» στα ελληνικά είναι «Στην κόψη του κύματος» (1991, της Κάθριν Μπίγκελοου), με τον Πάτρικ Σουέιζ και τον Κιάνου Ριβς πολύ-πολύ νέους, σε μεγάλες φόρμες, με στολές του σερφ ή/και ημίγυμνους, σε εξωτική παραλία…
«The Big Kahuna», Σαλαμίνος 42, 2105244100, Κεραμεικός / Κολοκοτρώνη 15, Χαλάνδρι, 2106810038
«Κιουζίν», Λυκαβηττού 16, 2103647407, Κολωνάκι. Κάθε Κυριακή μεσημέρι, live ελληνικό πρόγραμμα με την τραγουδίστρια Δόμνα Κούντερη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.