Πίσω στην Αθήνα, πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, κάνω τάχα πως πεθύμησα τα αθηναϊκά μου στέκια και συλλέγω πληροφορίες για όσα έγιναν τον καιρό που έλειπα από την πόλη. Όμως στην καρδιά μου και κυρίως στη μνήμη μου επικρατούν όλα τα ωραία που έζησα εκεί μακριά, στις θάλασσες του Νότου, στα μικρά χωριά της πατρίδας, στα μαγευτικά ειρηνικά ακρογιάλια, εκεί που όλα μοιάζουν αλλά και είναι αυθεντικά. Από όσα έζησα εγώ αλλά και όσα μου μεταφέρουν οι φίλοι που μιλάμε και αλλάζουμε εντυπώσεις, η ελληνική κουζίνα μεσουράνησε, άλλες φορές μένοντας πιστή στην παράδοση, κι άλλες παίρνοντας το δρόμο του γκουρμέ. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι τις κρύες νύχτες του χειμώνα θα θυμόμαστε εκείνη την ολόδροση ντομάτα που ο ταβερνιάρης σέρβιρε κατευθείαν από τον μπαχτσέ, το νεκταρίνι που πλύναμε στη θάλασσα ή τον σαργό που πιάστηκε ένα τέταρτο πριν την άφιξή μας στην παραθαλάσσια ταβέρνα. Αυτό που τελικά μένει από τα καλοκαίρια του Αιγαίου είναι η γεύση της ξεγνοιασιάς όταν όλα, προϊόντα, άνθρωποι και ζωές είναι λίγο πιο αληθινά.
Κύθνος
Το πρωί ξεκινάγαμε με κάτι κομψό. Σπιτική γκαζόζα στη Gazoza. Μέσα στη Χώρα. Μετά ερχόντουσαν οι πίτες, οι σφουγγατόπιτες και οι ρακές.
Δονούσα 1
Γίγαντες τηγανητοί με σκορδαλιά ντομάτας, σε δεύτερο πλάνο η πιπερόπιτα και η θάλασσα. Στην Κόρη του Μιχάλη, την πιο ωραία ταβέρνα του νησιού (και δεν σας δείξαμε το τρίπατο παστίτσιο…).
Λακωνία
Χαμένοι σε road trip μεταξύ Ταίναρου και Ελαφονήσου, τρώγαμε φρούτα από τα μποστάνια και κάναμε σχέδια επί χάρτου.
Δονούσα 2
Σαλάτα με ντόπια ρόκα και σταφύλια, ξινοτύρι Νάξου, σος λεμόνι-μουστάρδα-μέλι, κόκκινα πιπέρια-έπος! Μια βουτάγαμε στη πιατέλα, μια ρίχναμε ματιές στην πανσέληνο που έβγαινε πίσω από το βουνό. Και πάλι στην ταβέρνα Η Κόρη του Μιχάλη.
Σχοινούσα
Καλαμάρι που σπαρταράει με πουρέ ντόπιας φάβας. Ανάρπαστο, στην ταβέρνα Κυρά Ποθητή.
Τήνος
Στο νησί που έχει εκτοξευτεί γαστρονομικά (ε, και μια στάλα τις τσίμπησε τις τιμές), φάγαμε στο έξοχο Θαλασσάκι σαλάτα με ντομάτα από το μποστάνι τους, τηνιακό λαδοτύρι να ξεχνάς το όνομά σου και λιαστή ντομάτα. Πάνω στο κύμα.
Ψαρά
Στην ταβέρνα Σπιτάλια από νωρίς το μεσημέρι για ουζάκια, σαρδελίτσες και θέα στων Ψαρών την (ολο)Μαύρη Ράχη.
Λειψοί
Ξυπόλητοι γκουρμέ με ταμπουλέ και ταρτάρ τόνου, στην παραλία Κατσαδιά και στην ταβέρνα Dilaila.
Μεσσηνία
Όταν ο ταβερνιάρης είναι και ψαράς, τρώγαμε σάλπες και σαργουδάκια ψαρεμένα μπροστά μας εκείνη την ώρα! Ταβέρνα Μπάμπης, στη μαγευτική παραλία της Σάντοβας.
Λήμνος
Στα Λύχνα, στο καφενείο-εστιατόριο Έννοια Πό ‘χεις, λακέρδα με αγκινάρα τουρσί, φρέσκα κρεμμυδάκια, λαδολέμονο. Προϊόντα αποκλειστικά ντόπια, εικόνα Νουβέλ Μεντιτερανέ, σεφ ο ακαταμάχητος Λουκάς Μάιλερ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.