- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ένα bar αφιερωμένο στη μαγεία της grappa
Κάθε Πέμπτη στο μπαρ του ξενοδοχείου Domotel Kastri οι λάτρεις της Nonino κάνουν ένα ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία
Στο μικρό μπαρ τα μπουκάλια της ιταλίδας θεάς είναι στημένα σε στρατηγική θέση. Μόλις κάτσεις, ο γνωστός bartender Παναγιώτης Φράγκος θα σε ρωτήσει: «Προτιμάτε cocktail ή straight;». Δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Ναι, στη σκέτη, λιτή και απέριττη εκδοχή καταλαβαίνεις όλη τη μεγαλοπρέπεια της Nonino και τον λόγο που αυτή η grappa δεν έχει μόνο τη φήμη, αλλά και τη χάρη. Από την άλλη όμως, τα cocktails του Παναγιώτη Φράγκου δεν παίζονται. Δροσερά και ανοιξιάτικα, σίγουρα δεν χάνουν ποτέ.
H παράδοση της grappa στην Ιταλία κρατάει εδώ και αιώνες. Όπως λέει ο Παναγιώτης ξεκίνησε ως ένα αγροτικό προϊόν (παρόμοιο με το δικό μας τσίπουρο), κυρίως στη Βόρεια Ιταλία (στη Νότια –και πιο θερμή- προτιμούν το κρασί). Μέχρι που το 1897 εμφανίζεται η Nonino και τα αλλάζει όλα. Είναι το 1962 όμως που η Nonino πραγματικά στέφεται η βασίλισσα της grappa. O Benito και η Giannola Nonino φέρνουν επανάσταση στον τρόπο παραγωγής της grappa με την απόφασή τους να αποστάξουν τα σταφύλια της σπάνιας και αρχέγονης ιταλικής ποικιλίας Picolit ξεχωριστά, και να δημιουργήσουν μια μονοποικιλιακή grappa που δεν θα αργήσει να καθιερωθεί σαν η καλύτερη και πιο διάσημη grappa της Ιταλίας.
Ακόμα και σήμερα η μέθοδος παραγωγής των αποσταγμάτων της Nonino είναι μοναδική στον κόσμο. Η απόσταξη γίνεται σε 66 μικρούς χάλκινους άμβυκες ατμού, ενώ η παλαίωση σε μικρά βαρέλια (Nevers, Limousin, Gresigne, Ex-Sherry). Το ελιξίριο λοιπόν αυτό μπορείτε να το γευτείτε στο μπαρ του ξενοδοχείου Domotel Kastri, όπου εδώ και λίγες εβδομάδες μια γωνιά έχει αφιερωθεί εξ ολοκλήρου στη μοναδική αυτή grappa. Σε αυτή τη γωνιά οι λάτρεις της Nonino μπορούν να απολαύσουν ολόκληρη την γκάμα της, ενώ τις Πέμπτες φιλοξενείται και ένα mini aperitivo event όπου ο Παναγιώτης δημιουργεί cocktails με Nonino Grappas και το δροσιστικό Nonino Spritz. Όχι μόνο. Ο Παναγιώτης είναι ο πλέον κατάλληλος συνδαιτυμόνας καθώς σε ξεναγεί στα μυστικά του μοναδικού αυτού αποστάγματος, σου μιλάει για την ιστορία του, αλλά και για τον σωστό τρόπο να το απολαύσεις. Αν το θελήσεις, υπάρχει η δυνατότητα pairing με μικρά λαχταριστά tapas.
To εν λόγω μπαρ είναι το μοναδικό μέρος στο ξενοδοχείου όπου επιτρέπεται το κάπνισμα (όχι για πολύ ακόμα). Οπότε αυτό που θα συναντήσεις είναι, όπως λέει ο Παναγιώτης «ο όρος μπαρ σε πολύ μικρό χρόνο. Γιατί πόσο διαρκεί ένα τσιγάρο;». Όσο μια τέλεια ιστορία.
Ελ. Βενιζέλου 154 και Ρωμυλίας, Ν. Ερυθραία, 210 3507100
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μόλις δυο μήνες στη Φιλοθέη κι έχει ήδη το δικό του φανατικό κοινό
Tα ελληνικά πιάτα που κρατούν ψηλά τη σημαία
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.