Νέα Υόρκη: Τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα σάντουιτς με παστράμι στο Katz’s Deli
Το Katz’s delicatessen είναι το Νο1 deli της Νέας Υόρκης και ένα από τα «αξιοθέατα» αυτής της μητρόπολης που πρέπει να επισκεφθείς και θα το κάνεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ακόμη και στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο χώρος δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερα εξεζητημένο ως προς το ντιζάιν, αλλά μερικές φορές το καλό φαγητό είναι το μόνο που μετράει, πολύ περισσότερο όταν αυτό έχει και ιστορία. Το Katz’s deli άνοιξε το 1888 ως ένα μικρό delicatessen με το όνομα “Iceland brothers” (τα αδέρφια από την Ισλανδία) στη Ludlow Street στο lower East End. Ο Willy Katz θα μπει στην μικρή επιχείρηση το 1903 και ο ξάδερφός του Benny το 1910 εξαγοράζοντας το ποσοστό των αρχικών ιδιοκτητών. Το όνομα αλλάζει από «Iceland & Katz» σε “Katz’s delicatessen” και μπαίνουν τα θεμέλια για αυτό που σήμερα αποτελεί την «επιτομή» της οικογενειακής επιχείρησης που λειτουργεί ασταμάτητα εδώ και 120 χρόνια στο ίδιο, σχεδόν, σημείο αφού από τον Απρίλιο του 1917 οι εργασίες για το μετρό της Νέας Υόρκης «ανάγκασαν» τους Katz να μεταφέρουν την επιχείρησή τους στην ακριβώς απέναντι γωνία, στην East Houston Street, όπου και παραμένει έως σήμερα.
Κατά τη διάρκεια του ΙΙ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι τρεις γιοι των ιδιοκτητών πολεμούσαν για την πατρίδα τους, η οικογένεια Katz τους έστελνε φαγητό όποτε και με όποιο τρόπο μπορούσε, μια προσπάθεια που έγινε και το σλόγκαν της επιχείρησης: «Στείλε σαλάμι στoν γιο που πολεμάει»
Μιλώντας με αριθμούς: Το μαγαζί σερβίρει περισσότερα από 6,800 κιλά παστράμι, 3,600 κιλά κορν μπιφ, 910 κιλά σαλάμι και 4,000 χοτ ντογκ την εβδομάδα!
Μπαίνοντας στο χώρο, το βλέμμα μονοπωλούν οι αμέτρητες φωτογραφίες διάσημων – και μη – θαμώνων και επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο που ντύνουν κυριολεκτικά τους τοίχους. Προχωρώντας κατά μήκος των «αναμνήσεων», θα φτάσεις στον υπάλληλο που θα σου δώσει ένα αριθμημένο εισιτήριο (φρόντισε να μην το χάσεις, διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσεις επιπλέον 50 δολάρια) το οποίο θα χρησιμοποιήσεις στους διάφορους πάγκους του καταστήματος. Καθώς παραλαμβάνεις τις παραγγελίες σου από κάθε πάγκο, αυτές προστίθενται στο εισιτήριό σου. Μόλις τελειώσεις και πληρώσεις στο ταμείο, επιστρέφεις το εισιτήριο που σου είχαν δώσει.
Το σάντουιτς με παστράμι είναι το πιάτο-θρύλος του Katz’s deli. Τα χοτ-ντογκ του απολαμβάνουν και αυτά την ίδια φήμη, ενώ ξακουστή είναι και η γεύση του κορν μπιφ, για το οποίο, σε αντίθεση με άλλου, η επεξεργασία του βοδινού και το μαρινάρισμά του διαρκούν εδώ 30 ολόκληρες μέρες. Έχεις επίσης να διαλέξεις από μια μεγάλη γκάμα ψωμιών και όσο πιο λεπτές, να ξέρεις, είναι οι φέτες, τόσο το καλύτερο. Αν δεν σου αρέσει το παστράμι (που επιμένω πως πρέπει να το δοκιμάσεις), υπάρχουν δεκάδες άλλα είδη κρεάτων και αλλαντικών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο σάντουιτς σου, όπως για παράδειγμα λεπτές φέτες εκλεκτής γαλοπούλας.
Tip: σε περίπτωση που μένεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί και υπηρεσία ντελίβερι που στέλνει τα προϊόντα του delicatessen σε ολόκληρη τη χώρα.
Το κείμενο είναι μετάφραση απο το blog TRAVEL FOOD PEOPLE
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.