- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πατατοσαλάτα

Δύσκολα αντιστέκεσαι σε μια δροσερή πατατοσαλάτα. Όμως πρόσεξε, γιατί αν η πατατοσαλάτα μείνει αρκετή ώρα εκτεθειμένη, θα σε αρρωστήσει, ειδικότερα αν περιέχει βραστά αυγά (όπως συνηθίζεται άλλωστε στη συνταγή της), τα οποία δυστυχώς αλλοιώνονται με τη ζέστη της ημέρας. Η τροφική δηλητηρίαση παραμονεύει. Η πατατοσαλάτα περιέχει επίσης μαγιονέζα, που εκτός από θερμίδες, μπορεί κι αυτή, αν μείνει η σαλάτα πολύ ώρα εκτός ψυγείου, να σου αφήσει μια δυσάρεστη στομαχική εμπειρία.
Σαλάτα του «Καίσαρα» (Caesar)

Αν δεν είσαι σίγουρη για το πόση ώρα «κάθεται» αυτή η σαλάτα εκτός ψυγείου, καλύτερα να την αποφύγεις. Η Ceasar περιέχει αυγά, περιέχει τυριά και ντρέσινγκ και κρουτόν, που εκτός από άκρως παχυντική, την κάνουν και «επικίνδυνη» αν μείνει έξω στην καλοκαιρινή ζέστη. Να ξέρεις πως η αυθεντική συνταγή της σαλάτας του «Καίσαρα» θέλει ωμό κρόκο αυγών. Αν η παρέα επέλεξε αυτή την πιο «γκουρμέ» εκδοχή, καλύτερα να προσπεράσεις το μπολ.
Στα κάρβουνα

Οι καλές μέρες του καλοκαιριού κλείνουν το μάτι στις ψησταριές και, μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει, τα κάρβουνα δεν προλαβαίνουν να σβήσουν. Αν τρως λοιπόν συχνότερα το κρέας στα κάρβουνα, πρόσεξε τα… λίπη. Το λίπος που στάζει από τη σχάρα του μπάρμπεκιου κάνει φλόγες να ξεπηδούν και καπνό να «γλείφει» το κρέας σου. Οι υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών στο κρέας, ενώ ο καπνός απελευθερώνει πάνω του επιπλέον ουσίες επίσης καρκινογόνες, τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH). Αν χρησιμοποιείς λοιπόν συχνά την ψησταριά, προτίμησε κρέας άπαχο, χωρίς πολλά λίπη.
Σπιτικό παγωτό

Μπορεί να μην είναι λιγότερο παχυντικό, αλλά σίγουρα ότι φτιάχνεις με τα χεράκια σου είναι πιο υγιεινό. Και το σπιτικό παγωτό είναι μια λιχουδιά «ό,τι πρέπει» όταν σε βρίσκει η δύση του ήλιου με μπερδεμένες αλμυρές γεύσεις στο ουρανίσκο. Ένας σχεδόν κλασσικός τρόπος να φτιάξεις αυθεντικό σπιτικό παγωτό περιλαμβάνει γάλα πλήρες, κρέμα γάλακτος, κρόκους αυγών (που κάνουν την υφή του έξτρα βελούδινη), βανίλια και ζάχαρη. Και μόνο από τα υλικά καταλαβαίνεις πόσο «ευαίσθητο» είναι, οπότε πρόσεξε πόση ώρα θα παραμείνει εκτός ψυγείου. Δεν είναι μόνο ότι θα λιώσει. Η ζέστη δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων που απλά πολλαπλασιάζονται κάθε φορά που το παγωτό βγαίνει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χοτ ντογκ

Τα χοτ ντογκ έχουν κάτι από «καλοκαίρι», αλλά σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη διατροφική επιλογή, όσο ανέμελη κι αν νοιώθεις αυτή την περίοδο. Δεν είναι μόνο τα λιπαρά και οι θερμίδες τους για τα οποία πρέπει να ανησυχείς. Τα τυποποιημένα λουκάνικα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και επικίνδυνα για την υγεία νιτρώδη συντηρητικά. Όσο πιο συχνά τα καταναλώνεις, τόσο χειρότερο. Αν σου αρέσει να φτιάχνεις χοτ ντογκ για τους φίλους σου, είναι καλύτερο να αγοράζεις λουκάνικα από τον κρεοπώλη σου, και προτίμησε αυτά που γίνονται από άπαχο κρέας (γαλοπούλας ή κοτόπουλου).
Burgers

Ποιος δεν αγαπάει ένα καλοψημένο, ζουμερό μπέργκερ. Έχεις το μπιφτέκι, βάζεις και το τυρί, καραμελωμένα κρεμμύδια και έχεις το απόλυτο «παρεΐστικο» πιάτο. Φρόντισε όμως τα μπιφτέκια σου να έχουν ψηθεί καλά, γιατί, όπως είπε ο καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας Michael Schmidt, «το πόσο μεγάλο είναι το ρίσκο που παίρνεις εξαρτάται από τον αριθμό των αγελάδων από τις οποίες έχει φτιαχτεί ο κιμάς» (!) Όσες περισσότερες οι αγελάδες, τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να υπάρχει κάτι ύποπτο στο κρέας. Αν δεν ψηθεί καλά, οι πιθανότητες να σε… βρει, είναι μεγάλες.
Παγωμένα κοκτέιλ

Είναι δροσιστικά, είναι αναζωογονητικά, διατηρούν την καλοκαιρινή σου διάθεση σε υψηλά επίπεδα, τόσο υψηλά όση και η ζάχαρη και οι θερμίδες που περιέχουν. Το αλκοόλ επίσης, θα γκρεμίσει την αυτοκυριαρχία σου, θα ανοίξει την όρεξή σου και το σώμα θα ζητήσει εύκολα περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες.
Να θυμάσαι:
-Το πρόβλημα με αρκετά από τα φαγητά που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι, δεν είναι τόσο τα φαγητά τα ίδια, όσο … η ζέστη που δεν «συνάδει» απόλυτα με τη σύστασή τους. Η ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων στα τρόφιμα που μένουν για ώρα στο τραπέζι είναι πιο συνηθισμένο φαινόμενο απ’ ότι φαντάζεσαι. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο ελέγχου λοιμώξεων (CDC) υπάρχουν τουλάχιστον 48 εκατομμύρια περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων το χρόνο.
-Οποιοδήποτε φαγητό μένει εκτός ψυγείου από 3 ώρες και πάνω, δεν είναι ασφαλές. Πρέπει να διατηρούμε τα κρύα πιάτα, κρύα, και τα ζεστά, ζεστά. Ο χρυσός κανόνας πάντως είναι πως κανένα φαγητό δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 4 ώρες εκτεθειμένο σε εξωτερικές συνθήκες, εννοώντας συνολικά 4 ώρες (!), όχι 4 ώρες τη φορά.
Πώς προστατεύεις το φαγητό σου (και την υγεία σου) μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού:
Δεν χρειάζεται να αρνηθείς ευγενικά την επόμενη πρόσκληση για μπάρμπεκιου. Και αν χρειαστεί να φτιάξεις εσύ κάτι, φρόντισε να το μεταφέρεις σε ένα ψυγειάκι (cooler) και εκεί θα πρέπει να παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της μάζωξης και από εκεί θα σερβίρονται και οι υπόλοιποι. Φαγητά όπως η πατατοσαλάτα και η μακαρονοσαλάτα πρέπει να διατηρούνται πάντα δροσερά.
Αν ψήνεις κρέας στα κάρβουνα, να προσέχεις τα πιάτα και τα πιρούνια που χρησιμοποιείς. Μόλις βάλεις το κρέας στη σχάρα, απομάκρυνε οποιοδήποτε σκεύος είχες χρησιμοποιήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Εάν έχεις ηλεκτρική γκριλιέρα, σβήσε το γκριλ μόλις μαγειρευτεί το φαγητό, αλλά κράτησέ το δίπλα ώστε να μην κρυώσει πολύ. Διατηρώντας ζεστό το φαγητό, ελαχιστοποιείς την πιθανότητα δημιουργίας επικίνδυνων βακτηρίων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.