- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τόσο Κάμντεν χιπ όσο μου αρέσει, τόσο indie Βερολίνο όσο αυτό που αγαπώ, τόσο κοσμοάρτ πανκ Νέα Υόρκη που λατρεύω και τόσο Αθήνα new wave και ρομάντικα που ψάχνω. Στη γωνία Σίνα 6 και Βησσαρίωνος 9, στο ύψος της Νομικής και μιαν ανάσα από την πολύβουη Ακαδημίας, βρήκα την «Εφημερίδα». Και κόλλησα. Ένα δίπατο πρότζεκτ μπαρ σπέις σταυροδρόμι, όπου ατμόσφαιρα, ντεκόρ, αέρας, μουσικές, γεύσεις, χρώματα, κατάσταση και φάση συνθέτουν ένα μητροπολιτικό καταφύγιο ζωής, ιδεών και χαλαρής διαβίωσης, τόσο μακριά από τα κουλέρ λοκάλ της περιοχής στάνταρντ. Και τόσο κοντά στον χάρτη των συνηθειών ζωής της παγκόσμιας urbania.
Μέρα και νύχτα, μεσημέρι και απόγευμα, ανατολή και δύση, ηλίου ή βροχής, ανθρώπων και φυλών. Ξηγιέμαι και επεξηγώ, ξεναγώ και αποθεώνω: πρώτα τον χώρο, δύο επιπέδων, με ξύλινους πάγκους αντί για τραπέζια, ραχάτικους καναπέδες και πουφ μεγάλα σαν κρεβάτια κι όπου φτάνει το μάτι σου, focus κοντινό ή πανοραμικό all over, μια ιλιγγιώδης χεράτη ζωγραφική να μεγαλουργεί σε χρώματα, φιγούρες και συνθήματα. Δια χειρός Γιώργου Τζινούδη, καλλιτεχνάρας άγριας και αρειμάνιας, προσφάτως επαναπατρισθέντος από την Αμερική που εφαρμόζει τη στριτ αρτ και την κουλτούρα του δρόμου, σε κάθε σπιθαμή αυτού του χώρου.
«Paint your own shit» σε προτρέπουν τα ταγκ στους τοίχους, δίπλα σε ανθρώπους που σε κοιτούν, σκυλιά σε στύση, νεκροκεφαλές και μεταλλαγμένα μπουλόνια ή βίδες που ξαφνικά μεταλλάσσονται σε κυκλώπιες φιγούρες ή απόκοσμα άλιεν που σε κοιτούν και σε σκρολάρουν. Λέω μέσα μου κάθε φορά που πάω πως, άμα ζούσε ο Ακριθάκης, εδώ θα κολλούσε κι αυτός και μια χαρά θα τα έλεγε με τον Γιώργο αλλά και θα τα περιποιούνταν τα «πλάσματα» των τοίχων και τις φιγούρες τις φαντασμαγορίκ. Γκαλερί είναι, θα μπεις, θα καθίσεις, θα το νιώσεις και θα με καταλάβεις!
Πάμε ωράρια τώρα: ανοίγουν το πρωί και σερβίρουν ομελέτες-ποιήματα, μπρέκφαστ και καφέδες τεχνίτικους, αφού -να το πάρει το ποτάμι- την τέχνη την ξέρουν καλά, καθώς από τη Θεσσαλονίκη έρχονται οι τύποι, άρα την κατέχουν τη δουλειά και τη γεύση και στη σερβίρουν μάτζικ.
Το μεσημέρι και το απόγευμα το μέρος πλημμυρίζει από lunch breakers ή καφεδοspeakeasy παρεάκια, οίνοι και κουζίνα ανοίγουν πανηγυρικώς, κρύα πιάτα τυριών, σαλάτες, μπέργκερ και κλαμπ σάντουιτς ευφραίνουν και στανιάρουν, από τα ηχεία σκοράρουν δεινή ελεκτρόνικα και γκρούβι τζαστατρόνικ ρυθμοί. Στο μπαρ σκάνε τα πρώτα κοκτέιλ, λόγια, γεύσεις, μουσικές, wi-fi διακτινισμοί στο υπερπέραν της ενημέρωσης ή του Fb για τους μοναχικούς ταξιδιώτες και συζητήσεις κόσμιες και κοσμικές επί παντός, από τους άλλους, εκείνους που ήδη έχρισαν το μέρος στέκι, αφού το φίνο και το εκλεκτό του μοιράσματος και της επικοινωνίας, στην Αθήνα, κατά έναν μυστήριο τρόπο, δείχνει να πηγαίνει στόμα στόμα. Κοσμοσυρροή κοινώς!
Κι ύστερα τα φώτα χαμηλώνουν, το βράδυ κεντράρει πάνω από τα φώτα, τους δρόμους και την πόλη, οι μουσικές δυναμώνουν και η μπάρα -κράτα το αυτό και δώσε βάση παραπάνω- ιερουργεί σερβίροντας τα καλύτερα, καθαρότερα και φθηνότερα κοκτέιλ της περιοχής, εφόσον -surprise, ο καλλιτέχνης και ζωγράφος Γιώργος Τζινούδης τυγχάνει μύστης, μετρ και αρχιερεύς της μπαρματεντερικής.
Θρησκεία με τα όλα της: στην «Εφημερίδα» θα τα δοκιμάσεις και θα τα αποθεώσεις όλα. Κι η νύχτα παίρνει μπρος, η κουζίνα συνεχίζει να ροκάρει, και το φίλινγκ είναι μπαρ κόζι και χαλαρορυθμικοχορευτικοαράζουμε όμως κιόλας στο πάνω πατώμα κι από την τζαμαρία, σαν πίνακας-ανοιχτωσιά μιλάμε και χαζεύουμε το άστυ.
Αυτά είχα να πω για το στέκι που άνοιξαν ο Βαγγέλης Πλιάκας κι ο Σπύρος Κώτσιας, τύποι ωραίοι, διεθνιστές και έξτρα λαρτζ που, μετά το τρομερό σουξέ της «Εφημερίδας» στη Θεσσαλονίκη, κατέβασαν την ιδέα-σποτ και στην Αθήνα, αλλάζοντας με το καλημέρα/καλησπέρα τα all day ήθη και all night έθιμα του κέντρου. Γερά, αγοράκια μου, και είναι θέμα χρόνου ο Καμίνης να σας καλέσει για να διδάξετε καινοτομία, εξωστρέφεια και travel city clubbing anthropology, καθώς ήρθε πάλι η ώρα για την πόλη να ξαναπάρει τα πάνω της.
Εφημερίδα: Σίνα 6 και Βησσαρίωνος 9
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.