- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Μάγος της κατσαρόλας, πληθωρικό ταλέντο, με φανατικό κοινό και μια φουρνιά νέων μαγείρων περήφανα να προσθέτει δίπλα σε λοιπά στοιχεία... «μαθητής του Πέσκια». Φέτος επιμελείται το μενού γνωστών εστιατορίων της πόλης, συνεργάζεται σαν σύμβουλος στη ταινία του Βασίλη Τσελεμέγκου «Επικίνδυνες μαγειρικές» –οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Γιώργος Χωραφάς είναι μάγειροι που ερωτεύονται την Κάτια Ζυγούλη και προσπαθούν να την κατακτήσουν με την τέχνη τους–, ενώ ύστερα από καιρό ανοίγει και ο ίδιος καινούργιο πόστο, το πολυαναμενόμενο “πBox Eatery” στην Κηφισιά, Λεβίδου 11 (χτες η πρώτη του μέρα). Συναντηθήκαμε εκεί και ανάμεσα σε μαστόρους αλλάξαμε δυο κουβέντες.
Η ελληνική κουζίνα φέτος είναι στα φόρτε της. Τι λες γι’ αυτό;
Δεν μου κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη – σημασία έχει να γίνονται καλές δουλειές. Το κοινό διανύει μια περίοδο όπου θέλει όλα να τα απαξιώσει, την ελληνική κουζίνα, που την ξέρει και που μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να τη θεωρήσουμε «καλή» στις τιμές της, ξαφνικά τη λάτρεψε. Όμως εγώ θέλω να υπάρχουν όλα, και τα τριάστερα και τα γαλλικά και οι ταβέρνες και να τρώω παντού καλά. Όσο για την ελληνική, πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη παραπέρα, δηλαδή στις τοπικές κουζίνες.
Εσύ τι καταλαβαίνεις όταν ακούς τη φράση «πειραγμένο πιάτο»;
Είναι φράση που με ενοχλεί. Το «πειράζω» μου φέρνει στο νου το «παρενοχλώ». Εγώ δεν πειράζω την παραδοσιακή κουζίνα, αντίθετα την τιμώ. Προτιμώ την έκφραση «έντεχνο πιάτο».
Στο σπίτι τι τρως, μαγειρεύεις εσύ;
Ναι, και μάλιστα μ’ αρέσει πολύ να περιποιούμαι τις δύο μου γυναίκες με τα πιο απλά πράγματα. Τις Κυριακές, βέβαια, γιατί μέσα στη βδομάδα πού χρόνος…
Ποιο είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που σου έχουν κάνει;
Δάσκαλος, φυσικά.
Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερό σου κατόρθωμα;
Την οικογένειά μου και ύστερα τους μαθητές μου.
Το “πBox” είναι το καινούργιο σου πόστο. Πες μας δυο λόγια γι’ αυτό.
Είναι ένα καθημερινό μαγαζί που θέλει να εξυπηρετεί τις ανάγκες της περιοχής. Περνάει κάποιος, θέλει ένα καλό πιάτο φαΐ και να φύγει. Δηλαδή είναι “location” όχι “destination”, απλά πράγματα, όμορφα φτιαγμένα, ό,τι μου αρέσει εμένα και του Σωτήρη (σ.σ. Κοντιζάς, ελληνοϊάπωνας, chef de cuisine). Συνεργάτης μου είναι ο Κωνσταντίνος Πισιώτης, ο χώρος είναι φτιαγμένος από τους αρχιτέκτονες Αντρέα Κούρκουλα και Μαρία Κοκκίνου, το στίγμα της έχει βάλει όπως πάντα και η γυναίκα μου η Κατερίνα Λυκουρέση (σ.σ. χρόνια διευθύντρια σύνταξης σε deco περιοδικά).
Και τι θα τρώμε εδώ;
Πολυσυλλεκτικό μενού: Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Νοτιοανατολική Ασία, Ισπανία, Τουρκία. Από το πρωί με σάντουιτς –λαγανίνια από ψωμί λαγάνας γεμιστά με διάφορα, έπειτα κάποια ελαφριά πιάτα, το βράδυ κάτι πιο «πολύ»–, επειδή είναι καθημερινό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι πρόχειρο. Κι ακόμη, θα μπορεί κάποιος κάτι που έφαγε να το αγοράσει φεύγοντας. Τυριά, αλλαντικά, παστά, ασιατικές νοστιμιές, ψαρικά και άλλα.
Πού φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;
Σε μια κουζίνα να γκρινιάζω και να λέω στους υπόλοιπους μάγειρες ότι χρειαζόμαστε βελτίωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.