Τον σεφ Αλέξη Καρδάση τον παρακολουθώ χρόνια. Από τότε που νεαρός και έξτρα πρωτοποριακός τάραζε τα νερά στο πρώτο του Αθήρι στον Κορυδαλλό, μέχρι σήμερα που το ομώνυμο πόστο του στον Κεραμεικό είναι ένα από τα πιο βραβευμένα αθηναϊκά εστιατόρια, και ο πασίγνωστος οδηγός Michelin το αναγορεύει ως ένα από τα 15 καλύτερα εστιατόρια στην Ελλάδα για το 2012 και ως μία από τις καλύτερες γευστικές εμπειρίες στην Ευρώπη!
Τα καλοκαίρια Αλέξης και Αθήρι βγάζουν έναν ακόμη άσο από το μανίκι. Τον κήπο, που έχει διαμορφωθεί από την αρχιτέκτονα Ελένη Χλιόβα Μπιτζάνη, είναι καταπράσινος, έχει γωνιές που μπορεί κάποιος να απομονωθεί, έχει πολλή ησυχία, φινέτσα και μια γλύκα «παλιάς» αθηναϊκής βραδιάς. Προχτές απόλαυσα τα καινούργια καλοκαιρινά πιάτα. Η κουζίνα βασίζεται στη δημιουργικότητα του Καρδάση και προωθεί στο έπακρο τα τοπικά, απ’ όλες τις άκρες της Ελλάδας προϊόντα. Έτσι, τα λαχανικά έρχονται από τις Ράχες Μεσσηνίας, το λάδι είναι βιολογικό από την Κρήτη, η φέτα είναι Καλαβρύτων και η ξινομυζήθρα Κρήτης, η φάβα απ’ τη Σαντορίνη, ψάρια και κρεατικά είναι πάντα φρέσκα. Δοκιμάσαμε πολλά και πεντανόστιμα – στον κατάλογο αναγράφονται ως «με το πιρούνι» ή «με την κουτάλα», δηλαδή μεζέδες με το κομμάτι για να μπορεί κανείς να γευτεί μια αρκετά μεγάλη γκάμα σε τιμές που ξεκινούν από 2,50 ευρώ. Εξαιρετικό λουκουμά παστού μπακαλιάρου μαζί με κομματάκια παντζαριού, κάππαρη και μους ταραμοσαλάτας, καβουρόψιχα με μοσχολέμονο και λάδι αμυγδάλου, φλογέρα με σύγκλινο Μάνης, κρεμμυδοντολμάς με αρνί, χταπόδι με λιαστή ντομάτα και κάππαρη, ρεβυθάδα με σουτζούκι, κεφτεδάκια με γιαούρτι μαστίχας και δυόσμο, φάβα με κρεμμύδια καραμελωμένα και γλυκό τοματάκι και… αν δεν βάζαμε φρένο δεν θα χώραγε τίποτα από τα εξίσου νόστιμα κυρίως. Κριθαρότο με φρέσκιες γαρίδες συν μοσχαράκι με χυλοπίτες Αρκαδίας και πλούσια αρωματική μυζήθρα, δυο πιάτα που παρά τα προηγούμενα «μεζεκλίκια» έγιναν ανάρπαστα. Συνοδεύσαμε με ωραιότατο ροζέ Παρπαρούση αντί €14, τιμή συναρπαστική, που έφερε και δεύτερο μπουκάλι στο τραπέζι. Το Αθήρι, να πω εδώ, κάθε μήνα τον αφιερώνει σε έναν Έλληνα παραγωγό, με αυτήν την εξαιρετική τιμή - για τον Ιούνιο θα παίζουν τα κρασιά του Θεοδωρακάκου από τη Λακωνία. Κλείσαμε με παραδοσιακά και μαζί εντελώς προχωρημένα γλυκά, παγωτό γιαούρτι με ζελέ λεμόνι, σιρόπι δυόσμου και φράουλες, παγωτό τριαντάφυλλο με μπισκότο κα αφρό ελληνικού καφέ, σε τιμές γύρω στα € 3. Μαθαίνω πως το Αθήρι, ανοιχτό Τρίτη με Σάββατο 20.00-1.00, τις Κυριακές σερβίρει 13.00-18.00 και έχει και παιδότοπο και παιδικό πιάτο-έκπληξη με μόνο € 5. Για όλα τα παραπάνω συστήνεται κάτι περισσότερο από ανεπιφύλακτα.
Info. Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462.983, 210 4940.672
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.