- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Λέσβος δεν είναι μόνο πατρίδα του ούζου
Μπακλαβάδες, χυλοπίτες, τυριά και οι πιο νόστιμες σαρδέλες της χώρας στο νησί που αγάπησε μέχρι και ο Λούκουλος
Η Λέσβος, εκτός από τις φυσικές ομορφιές και τον πολιτισμό της, είναι ένα νησί που παράγει ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και έχει να επιδείξει μοναδικά εδέσματα, τα οποία περιστρέφονται γύρω από τα κύρια διατροφικά αγαθά της.
Τα βασικά προϊόντα της Λέσβου, που τυποποιούνται και εξάγονται από το νησί, είναι το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά με τρία ΠΟΠ τυριά (φέτα, κασέρι, λαδοτύρι), το κρασί, το μέλι, καθώς και μία ευρεία ποικιλία από παραδοσιακά εδέσματα που φτιάχνονται με σπιτικές συνταγές, όπως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, γλυκά ταψιού (την πλαντζέτα, ένα είδος μπακλαβά), ζυμαρικά, χυλοπίτες, σάλτσες και παξιμάδια, αμυγδαλωτά, κουλουράκια, αλλά και τις περίφημες χάχλες (μορφοποιημένος τραχανάς σε σχήμα βαρκούλας) που παράγονται από οικοτεχνίες και γυναικείους συνεταιρισμούς.

Βασικό διατροφικό στοιχείο της γαστρονομικής κουλτούρας της Λέσβου αποτελούν τα ψάρια και τα οστρακοειδή, που ψαρεύονται στις καθαρές θάλασσες του νησιού. Κάποια από αυτά αποτελούν διεθνώς σπάνια είδη, όπως τα χτένια, οι σαρδέλες Καλλονής (παπαλίνες, σαρδέλες ωμές τις στιγμής με αλάτι) και τα νοστιμότατα χταπόδια της Λέσβου.
Από το πλούσιο και ιδιαίτερα γευστικό τραπέζι του νησιού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το φημισμένο ούζο, που συνδυάζει τη διατροφή με την κουλτούρα και την παράδοση, δημιουργώντας μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Η φήμη της κουζίνας της Λέσβου βαστά από παλιά. Ο Λούκουλος, ο γνωστός καλοφαγάς Ρωμαίος στρατηγός, έφτιαξε ένα ιδιότυπο ιχθυοτροφείο στην Μυτιλήνη για να παγιδεύει και να απολαμβάνει τα περίφημα θαλασσινά του νησιού, ενώ το νησί είχε ονομαστεί από τους Οθωμανούς «Περιβόλι της Αυτοκρατορίας», γιατί παρήγαγε τα πάντα.
Οι κυριότερες παραδοσιακές συνταγές της Λέσβου που μπορεί κανείς να βρει σε εστιατόρια και ταβέρνες του νησιού είναι:
· γαρίδες ή μύδια σαγανάκι με σάλτσα ντομάτας, φέτα, πιπεριά και μπαχαρικά
· αντζούγιες παστές με λαδόξυδο
· λακέρδα παστή με λάδι και λεμόνι
· σαρδέλες Καλλονής παστές
· χταποδάκι Λέσβου
· γαύρο μαρινάτο με ξύδι, λάδι και σκόρδο
· κολιός παστός με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ρίγανη και ξύδι
· καλαμάρια γεμιστά
· φρέσκο γαλέο και άγρια χόρτα
· χτένια πιλάφι
· κολοκυθολούλουδα τηγανητά με γέμιση τυρί, αυγά, κρεμμύδι και μυρωδικά
· κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά
· ντολμαδάκια με ρύζι, φρέσκο κρεμμύδι, κολοκυθάκι και μυρωδικά
· σογάνια (κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και ρύζι)
· γκιουζλεμέδες, τυροπιτάκια τηγανητά με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι
· σφουγγάτο με κολοκύθι
· γεμιστό αρνί με συκωτάκια, σταφίδες και κουκουνάρι
· αρνάκι γιαουρτλού
· κεφτεδάκια με ούζο και κύμινο
· μπιφτέκια ψημένα στα νεραντζόφυλλα
· συκωταριά λαδορίγανη
· σπλήνα κρασάτη

*Για τις χάχλες Λέσβου διαβάστε εδώ.
**Για τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η θρυλική burger crepe και άλλα comfort αριστουργήματα
Πιάτα ντοπαμίνης και σνακ σεροτονίνης, η νέα αγάπη των σόσιαλ
Από εκλεκτά κρεατικά μέχρι μέλια και ξηρούς καρπούς, το ντουλάπι του foodie τα έχει όλα!
Βραβευμένες γεύσεις, φτιαγμένες από αληθινές και ποιοτικές πρώτες ύλες
Τεράστια ποικιλία σε ξηρούς καρπούς νέας σοδειάς, delicatessen επιλογές και φυσικά καφέδες
Στο φυσικό κατάστημα στη Βίτωλη Φθιώτιδας έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε βραβευμένα μέλια, αλείμματα, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη αλλά και παστέλι.
Όλα τα προϊόντα των ευβιότοπων είναι φτιαγμένα από ελληνικό βιολογικό κρέας υψηλής διατροφικής αξίας, αποκλειστικά δικής τους εκτροφής
Η Μελισσοκομία Φωτόπουλου παράγει όλες τις ποικιλίες μελιού, βασιλικό πολτό, γύρη και πολλά ακόμη μελισσοκομικά προϊόντα
Το πρώτο ελληνικό χαβιάρι παράγεται στην Άρτα!
Το γλυκό μας το τρώμε όλο. Πάντα.
Οι διευθύνσεις που θες να ξέρεις άμα ανέβεις «επάνω»
Πρόσφατα ξεφούρνισε και γλυκά – και τι γλυκά!
Πρωταγωνιστές αυτή την περίοδο οι φοβεροί κουραμπιέδες και τα ζουμερά μελομακάρονα
Στη Γλυφάδα και στο Κολωνάκι, το νέο Overoll είναι το brunch spot που κάνει την κάθε μέρα να κυλά λίγο πιο όμορφα
Eδώ η ζαχαροπλαστική έχει τη θαλπωρή και τη γεύση του σπιτικού
Πάντα φρέσκο, πάντα χειροποίητο, πάντα μοναδικό
Σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν το καλό, αυθεντικό γλυκό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.
