Το καφεπαντοπωλείο στους Αυλιώτες
Ο καφενές της οικογένειας Μουζακίτη έχει ιστορία από το 1928
Τα χωριά της Κέρκυρας, κατάσπαρτα μέσα στην οργιώδη φύση με τις πανύψηλες ελιές, τα μικρά δάση με τα κυπαρίσσια και τους αμπελώνες, διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση με τα πολύχρωμα σπίτια με στέγες από κεραμίδι και με ελάχιστες παρεμβάσεις κτισμάτων από μπετόν. Όλο αυτό το παραμυθένιο σκηνικό μου ‘χε δημιουργήσει μια αίσθηση βεβαιότητας ότι θα έβρισκα παλιά καφενεία. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της έρευνάς μου ήταν πενιχρά. Δυο-τρία επισημασμένα καφενεία είχαν μόλις κλείσει, με κυριότερο εκείνο το καταπληκτικό καφεπαντοπωλείο «Τα Ολύμπια» του Θεόδωρου Μιχαλά στους Λάκωνες, ο οποίος μόλις είχε αποβιώσει. Την τιμή των όπλων έσωσε στους Αυλιώτες ένα καφεπαντοπωλείο, το οποίο και σας παρουσιάζω.
Σ’ ένα μακρόστενο, χαμηλό, κεραμοσκεπές κτίσμα με τοίχους στα χρώματα της ώχρας και πράσινα παραθύρια με λευκά πλαίσια, πάνω στη δημοσιά και απέναντι από ένα μικρό πλάτωμα, βρίσκεται εδώ και έναν αιώνα περίπου το καφενείο της οικογένειας Μουζακίτη. Την ίδια πολυχρωμία -ενισχυμένη με ένα ροζ στην κάτω πλευρά των τοίχων- συνάντησα και στο εσωτερικό του μαγαζιού. Μεταλλικά πράσινα τραπεζάκια, καταπληκτικής λιτότητας ξύλινοι πάγκοι, μια παλιά ξυλόσομπα, ραφιέρες με τα προϊόντα πρώτης ανάγκης και παλιές φωτογραφίες στον τοίχο ήταν το σκηνικό του εσωτερικού χώρου. Η τρίτη γενιά Μουζακίτηδων, ο Σπύρος, γνωστός ως «Φόντας», ένα νέο παλικάρι μας μύησε στην ιστορία του καφενέ:
«Ο παππούς μου Θόδωρος το 1928 ξεκίνησε αυτή τη δουλειά και ήταν από την αρχή καφενείο και μπακάλικο. Έχουμε φωτογραφίες όπου όλη η γερουσία είναι καθισμένη στη σειρά έξω, στο στενό πεζοδρόμιο του τότε δρόμου από καλντερίμι και λιάζεται παρακολουθώντας την κίνηση. Άλλωστε εδώ, στην πλατεία του Αφορεσμένου, πάντα σταματούν οι λιτανείες για να κάμουν μια μικρή δέηση. Μπορεί τώρα οι νέοι να προτιμούν τις καφετέριες, όμως το καφενείο αυτό γνώρισε στο παρελθόν μεγάλες δόξες με γλέντια, τραγούδια συνοδεία βιολιού, ακορντεόν και κιθάρας. Πάντως εγώ, παρ’ όλο που δουλεύω στον Τουρισμό, κάνω ότι μπορώ για να δουλεύω παράλληλα εδώ και να το διατηρώ ζωντανό με την παρέα μου».
Αυλιώτες, 49081 Κέρκυρα
Πηγή: greekgastronomyguide.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.