- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Πουπέκι η ελληνική (αρβανίτικη) κρεμ μπρουλέ
Ο τελευταίος πειρασμός πριν πέσεις στους χαλβάδες
Με αρβανίτικες ρίζες, το παραδοσιακό γλυκό πουπέκι συναντάται στα μέρη που κατοικούσαν Αρβανίτες και τρώγεται παραδοσιακά την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Σηκώνει επίσης πολλές παραλλαγές της μαγειρικής σου φαντασίας. Η κλασσική συνταγή είναι:
Υλικά
4 κούπες γάλα ολόπαχο
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κούπα ζάχαρη για από πάνω
4 αυγά
Βανίλια
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Εκτέλεση
Χλιαίνουμε το γάλα με την βανίλια και το σιμιγδάλι σε κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με τα 3/4 κούπας ζάχαρη, σιγά-σιγά με κουτάλα της σούπας, ρίχνουμε το μείγμα του γάλακτος σ’ αυτό των αυγών μέχρι να αποκτήσουν ίδια θερμοκρασία, επιστρέφουμε όλο το μείγμα στην κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα.
Κάποιες συνταγές θέλουν κι ένα παραδοσιακό φύλλο σαν βάση πριν ρίξουμε την κρέμα στο βουτυρωμένο ταψί. Εγώ προτιμώ σκέτη την κρέμα που τη βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Στο σημείο αυτό που μπορούμε να σκορπίσουμε την επιπλέον κούπα ζάχαρη και να την ψήσουμε μαζί, την ψήνουμε στους 180 βαθμούς γύρω στα 45 λεπτά ή μέχρι να κρυσταλλώσει και να «καεί» η ζάχαρη. Ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος.
Αλλιώς ψήνουμε μόνο την κρέμα και σκορπίζουμε κατόπιν τη ζάχαρη και βάζουμε το ταψί κάτω από δυνατό γκριλ ή κάνουμε την ίδια δουλειά με το ειδικό καμινέτο.
Αυτά ως προς την παράδοση, τώρα για να «πειράξουμε» την παράδοση μπορούμε να βάλουμε:
*Ξύσμα λεμόνι ή πορτοκάλι στη θέση της βανίλιας
**Μαστίχα 2-3 κόκκους όσο ζεσταίνουμε το γάλα που μετά θα τους αφαιρέσουμε
***Μαραθόσπορους
Ή ακόμη και να διαλύσουμε 150 γρ. κουβερτούρας μέσα στην κρέμα πριν την ψήσουμε
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Οι νέες τάσεις που μαγειρεύουν μια καινούργια και ολόφρεσκη εστιατορική σκηνή
Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πλάκας είναι οι πολυάριθμες ταβέρνες της, με μερικές εξ’ αυτών να κουβαλάνε στην πλάτη τους πολλά χρόνια ιστορίας
25 στέκια μαγειρεύουν υπέροχα το φαγητό που θέλουμε να τρώμε
Στο κέντρο, στα στενά, στις γειτονιές τρώμε αχτύπητα σουβλάκια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.