5000 μερίδες μπριάμ σε μαθαίνουν να μην πετάς τίποτα
Πες όχι στη σπατάλη τροφίμων αυτή την Κυριακή, στην πλατεία Κοτζιά
Αν έχεις δει έστω και μια φορά στη ζωή σου μποστάνι, θα ξέρεις ότι τα λαχανικά δεν είναι εκείνα τα τέλεια, καλοφτιαγμένα και απαστράπτοντα που βλέπεις στις τηλεοπτικές εκπομπές. Συχνά, οι μελιτζάνες είναι κακοσούλουπες, τα καρότα μοιάζουν να έχουν αρθριτικά και οι πατάτες είναι γεμάτες χώμα και στραβές. Αυτό όμως είναι το φυσιολογικό αν φυτρώνεις μέσα στη γη. Άλλωστε η φύση δεν έφτιαξε τέλειο κανέναν –ούτε καν εσένα-, γιατί να χαριστεί στις ντομάτες;

Το ξέρεις ότι κάθε χρόνο πετιέται στα σκουπίδια το 1/3 της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής, όχι γιατί είναι ακατάλληλα προς βρώσιν, αλλά απλά και μόνο επειδή δεν είναι…όμορφα; Το ξέρεις επίσης ότι αν αξιοποιούσαμε αυτά τα τρόφιμα (που ισοδυναμούν με 1,3 δισεκατομμύρια τόνους), θα μπορούσαμε να χορτάσουμε 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους ή αλλιώς όλους τους πεινασμένους της Γης;


Κι αν τώρα αισθάνεσαι θυμό, κάποιοι άλλοι έχουν θυμώσει πριν από εσένα. Η οργάνωση Feedback μάχεται από το 2009 κατά της σπατάλης των τροφίμων. Η διεθνής εκστρατεία της «Feeding the 5000» έχει ταξιδέψει από το Λονδίνο, το Παρίσι και το Αμστερνταμ, μέχρι το Σίδνεϊ, τις Βρυξέλλες και τη Βαρκελώνη. Σε αυτές τις εκδηλώσεις ετοιμάζεται πάντα ένα γεύμα, αρκετό για να ταΐσει 5000 άτομα, εξολοκλήρου μαγειρεμένο με προϊόντα που θα κατέληγαν στα…αζήτητα. Ταυτόχρονα διάφοροι περιβαλλοντικοί οργανισμοί ενημερώνουν τους παρευρισκόμενους για τη σπατάλη τροφίμων και δίνουν συμβουλές για το τι μπορούμε όλοι μας να κάνουμε για να την αντιμετωπίσουμε.

Στην Ελλάδα το «Με-νου για 5000» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο χρόνο στη Θεσσαλονίκη, τώρα είναι η σειρά της Αθήνας. Αυτή την Κυριακή 11 Οκτωβρίου από τις 12.00 έως τις 18.00 στην πλατεία Κοτζιά, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος μαγειρεύει ένα γιγάντιο μπριάμ, με ολόφρεσκα λαχανικά που ποτέ όμως δεν θα κατάφερναν να φτάσουν στην αγορά…Δίπλα τους οι σεφ Νταϊάνα Κόχυλα, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Γκίκας Ξενάκης και οι νέοι κι ωραίοι Tip the Chef σου δείχνουν ωραίες προτάσεις για την αξιοποίηση του περισσευούμενου φαγητού.

Ακολουθεί Disco Soup street party με djs. Εδώ όλοι οι παρευρισκόμενοι θα φτιάξουν (κι αργότερα θα μοιραστούν) μια τεράστια σαλάτα, αφού πρώτα καθαρίσουν και κόψουν λαχανικά στο ρυθμό της μουσικής. Πιο δίπλα ο Γιάννης Κοροβέσης θα ετοιμάζει Anti-Food waste cocktails, ενώ το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, το British Council, η κολλεκτίβα Troo Food Liberation και η Ανατολική Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΕ θα παρέχουν εκπαιδευτικά βιωματικά εργαστήρια για παιδιά.

Ένα μπριάμ για 5000 άτομα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για αυτό όσοι ενδιαφέρονται μπορούνε να βοηθήσουν στο κόψιμο των λαχανικών που θα γίνει το Σάββατο 10 Οκτωβρίου (12.00-16.00), στο χώρο της Οργάνωσης «Γη», Κωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι. Όσοι πιστοί, δηλώστε συμμετοχή εδώ. (Μπορείτε όμως να πάτε και απροσκάλεστοι).
*Η Feedback διοργανώνει αυτή την εκδήλωση από κοινού με το Μπορούμε, τη WWF- Καλύτερη Ζωή, το Back to Commons, το British Council Greece και το πρόγραμμα EU Fusions. Η μεγάλη αυτή γιορτή θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη του προγράμματος συνΑθηνά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.