- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Βικτόρια Χίσλοπ γράφει το taste police για το τεύχος 325
Το πάθος μου για την Ελλάδα και το φαγητό της
Η Βικτόρια Χίσλοπ γράφει τη στήλη της Νενέλας Γεωργελέ Taste Police στο τεύχος 325 της Athens Voice
Τα τοπία, το κλίμα, οι μουσικές, η κουλτούρα της Ελλάδας είναι για μένα τα πιο όμορφα της Ευρώπης. Και το φαγητό της, το καλύτερο του κόσμου. Έχω πάψει πλέον να μετράω τα ταξίδια μου στην Ελλάδα και αυτή τη χρονιά πέρασα αρκετούς μήνες εκεί, κυρίως στην Κρήτη. Μέσα σ’ αυτούς τους λίγους μήνες έχω φάει τα πιο ωραία γεύματα, όσα ποτέ άλλοτε σε ολόκληρη τη ζωή μου.
Στην Αγγλία, τα λαχανικά έρχονται δεύτερα, έτσι το φαγητό περιορίζεται στο αδιάφορο μάσημα κρεατικών, αφού δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε άλλο. Στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικά, η τεράστια ποικιλία πιάτων με λαχανικά και οι σαλάτες αποτελούν πλήρη, χορταστικά και ευφάνταστα γεύματα. Σχεδόν ένα χρόνο παραμονής μου στην Ελλάδα και αισθάνομαι το σώμα μου να ξεχειλίζει από βιταμίνες! Έτρωγα χόρτα τις περισσότερες μέρες, ντομάτες, φάβα, παντζάρια, γίγαντες, κολοκυθάκια τηγανητά και καταπληκτικές σαλάτες. Μαζί με τις φανταστικές γεύσεις των τυριών της Κρήτης και όλα αυτά τα πιάτα που φτιάχνουν με βάση τα όσπρια, αισθάνομαι πιο υγιής από ποτέ.
Είναι δεδομένο πλέον πως θα μπορούσα να ζω μόνο με ντομάτες, χόρτα και φέτα, με ελαιόλαδο, ρίγανη και λεμόνι από τα λεμόνια που θα έβγαζε η δικιά μου λεμονιά. Παρ’ όλα αυτά, θα ήταν έγκλημα να μη φάω ψάρι στην Ελλάδα. Το μπαρμπούνι είναι το αγαπημένο μου και αυτό το καλοκαίρι, για πρώτη φορά, δοκίμασα «κωλοχτύπα» που είναι το πιο γλυκό οστρακοειδές που έχω δοκιμάσει ποτέ, ειδικά μέσα σε μια μακαρονάδα με μύδια. Δεν υπάρχει τίποτε πιο τέλειο από το να το φας στον Μόχλο ή στην Πλάκα, με τη θάλασσα να σκάει λίγο πιο μακριά από τα πόδια σου.
Συχνά ψωνίζω φρούτα και λαχανικά από τους πάγκους στην άκρη του δρόμου στην Κρήτη. Καλλιεργούνται μερικά χιλιόμετρα πιο ψηλά, στα θαλάσσια οροπέδια του Λασιθίου, όπου ο αέρας είναι πολύ καθαρός και το χώμα γόνιμο. Επίσης καλλιεργούνται και στις πλαγιές, στο Σπήλαιο του Δικταίου Άντρου όπου λέγεται πως γεννήθηκε ο Δίας. Καθόλου μάλιστα δεν με εκπλήσσει ότι ο βασιλιάς των Θεών και των Ανθρώπων διάλεξε να γεννηθεί σε έναν τόπο με τέτοια θεϊκή κουζίνα!
Τα βιβλία της Βικτόρια Χίσλοπ «Το νησί» και «Ο γυρισμός» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα
Η συνταγή μου
Η φιλοσοφία μου για το μαγείρεμα είναι πολύ απλή, την ακολουθώ πιστά και είναι η εξής: η ώρα που σου παίρνει να μαγειρέψεις κάτι δεν πρέπει να είναι περισσότερη από την ώρα που θα χρειαστείς για να το φας! Το καλοκαίρι δεν υπάρχει τίποτε που να αγαπώ περισσότερο από το να κάθομαι γύρω από ένα τραπέζι με οικογένεια και φίλους για ώρες και ώρες, αλλά δεν μου αρέσει να είμαι σκλάβα σε μια κουζίνα για περισσότερο από 20 λεπτά (ειδικά μέσα στην καλοκαιρινή ελληνική ζέστη!). Έτσι, σας προτείνω ένα πιάτο που χρειάζεται πολύ λίγη ώρα προετοιμασίας, αλλά είναι υπέροχο, λατρεμένο από πολλούς (Έλληνες και Εγγλέζους!) και πολύ υγιεινό.
Μελιτζάνες στο φούρνο (Για 8 άτομα)
Κόψτε 4 μεγάλες μελιτζάνες σε κύβους (τουλάχιστον 2 cm x 2 cm). Καθαρίστε και κόψτε σε κύβους τη σάρκα 2 μεγάλων κρεμμυδιών. Σπάστε 4 σκελίδες σκόρδο. Κόψτε σε ροδέλες 6 μέτρια κολοκυθάκια. Σε ένα φαρδύ τηγάνι, σοτάρετε όλα τα υλικά μαζί με μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Κατόπιν προσθέστε 6 μεγάλες κομμένες ντομάτες με τους χυμούς τους, ένα κουτάκι ντοματοπολτό, λευκό κρασί περίπου 300 cl, αλάτι, πιπέρι και δύο κουταλιές του γλυκού ρίγανη.
Ανακατέψτε τα όλα πολύ καλά και αφού σκεπάσετε το σκεύος τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο για τουλάχιστον 1 ώρα. 15 λεπτά πριν σβήσετε το φούρνο, κόψτε περίπου 350 γρ. φέτα σε μεγάλους κύβους, ανοίξτε το καπάκι και τοποθετήστε τα κομμάτια διάσπαρτα πάνω στα λαχανικά. Κλείστε ξανά το καπάκι και 15 λεπτά μετά σβήστε το φούρνο για να σερβίρετε.
Συνοδεύεται από πράσινη σαλάτα, φρέσκο ψωμί, παγωμένο κρασί και… λιακάδα!
Tα αγαπημένα μου αθηναϊκά εστιατόρια
Έχω πάει σε πολλά όμορφα εστιατόρια στην Αθήνα και μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω πιο είναι το αγαπημένο μου. Αλλά αυτά στα οποία πάντα επιστρέφω είναι:
● Η Αγορά της Αδριανού (Αδριανού 31 στο Μοναστηράκι), με εκπληκτικό φαγητό και κυρίως καταπληκτικές πίτες με σπιτικό φύλλο. Και το σέρβις τόσο ζεστό… σαν σπιτικό ψωμί.
● Το Αλάτσι (Βρασίδα 13, Χίλτον), όποτε βρίσκομαι στην Αθήνα και νοσταλγώ την Κρήτη, αυτό είναι το τέλειο μέρος! Τις καλύτερες σπεσιαλιτέ του νησιού θα τις βρεις εδώ.
● Bαγγ-Ειρ (Ακτή Κουμουνδούρου 32, στο Μικρολίμανο), τρως φρεσκότατο ψάρι και η καλύτερη ώρα είναι όταν σουρουπώνει που βλέπεις τον ήλιο απέναντι να χάνεται στη θάλασσα... μαγική εμπειρία.
● Και το καλύτερο για να ξεκινήσω τη μέρα μου είναι ένας καπουτσίνο στο Ζόναρς στην Πανεπιστημίου και για να την τελειώσω, ένα μοχίτο στο Taf στο Μοναστηράκι!
*η Victoria Hislop είναι συγγραφέας
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όνομα με πολλών χρόνων ιστορία, συνώνυμο του καλού παγωτού
40 μεζέδες στην τοπική τους διάλεκτο και η μετάφρασή τους
Από την πλατεία Κολωνακίου στην hot πιάτσα της Αρχελάου
Γράφει ιστορία εδώ και χρόνια και έχει κρυφό άσσο στο μανίκι τα τηγανητά αχτύπητα κολοκυθάκια του
Σε τέσσερα διαφορετικά γαστρονομικά «κεφάλαια»-σημεία, όλα τους με μπεστ σέλερ αποτέλεσμα
Η γεύση του περιγράφεται ως ένας συνδυασμός βανίλιας, καρύδας και γιασεμιού
Ο δημιουργός του Django μοιράζεται την ιστορία του gelato του από τη Σύρο έως το Κουκάκι
Η Mykonos Chocolate είναι η πρώτη σοκολάτα του νησιού και παράγεται εξ ολοκλήρου εδώ
Οι παλιές νοικοκυρές δεν φεύγουν ποτέ. Ζουν πάνω στα ράφια, μέσα στις κατσαρόλες, κληρονομιά ζωντανή, να μαρτυρά για πάντα τα έργα και τις ημέρες τους και πόσο σκόρδο έβαζαν στο κοκκινιστό
Ένα μαγαζί-πρεσβεία του τόπου του στο Παγκράτι
Μαστιχωτή υφή, υπέροχη γεύση και καλοκαιρινή αίσθηση ανεμελιάς
Η απρόσμενη επιχειρηματική πορεία του Έλληνα επιστήμονα
Οι πανσέληνοι του φετινού καλοκαιριού θα είναι φαντασμαγορικές!
Από κήπους, αυλές και ταράτσες μέχρι λίμνες και αποβάθρες τρένων
Η παρέα που άνοιξε το Φλερτ προχώρησε στο επόμενο στάδιο της …σχέσης της με το νησί
O “F* Smashing”, δηλαδή ο σεφ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, φτιάχνει τα καλύτερα μπέργκερ
Από μια οικογενειακή επιχείρηση σε ένα δυναμικό ελληνικό brand
Η Δρ. Άννα Παπαγεωργίου εξηγεί πώς τρία φυτικά πιάτα συνδυάζουν πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και γεύση, αποδεικνύοντας ότι η υγιεινή διατροφή βασίζεται στην ποικιλία και όχι στη στέρηση
Wine tasting με κρασιά του τμήματος Γεροβασιλείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.