Resto

Στην «Ταβέρνα του Ντόρη και της Νατάσας» και στα χωριά του Παγγαίου για μαγειρευτά στη γάστρα

Εξαιρετική πρώτη ύλη και αργό μαγείρεμα είναι τα μυστικά της νοστιμιάς

Στάθης Χαρπαντίδης
Στάθης Χαρπαντίδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στην «Ταβέρνα του Ντόρη και της Νατάσας»

Στην Κορμίστα Σερρών η οικογενειακή «Ταβέρνα του Ντόρη και της Νατάσας» κρατάει τα μυστικά της γάστρας και της νοστιμιάς

Η οικογενειακή «ταβέρνα του Ντόρη» στην Κορμίστα των Σερρών* έγινε γνωστή στη γύρω περιοχή για το μαστόρικο μαγείρεμα στη γάστρα. Το αργό μαγείρεμα απογειώνει τη γεύση και δίνει ασύλληπτα αρώματα και καπνιστές νότες στο φαγητό. Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο Θόδωρος Βατίτσης, απόφοιτος της σχολής μαγείρων του στρατού(!). Τα τελευταία χρόνια ο Ντόρης στην πλατεία του χωριού αποφάσισε να ασχοληθεί με την εστίαση ύστερα από πολλά χρόνια ενασχόλησης με το εμπόριο. Και στήριξε την ιδέα του στη γάστρα.

Στην ταβέρνα του Ντόρη

Στην «Ταβέρνα του Ντόρη και της Νατάσας»

Δούλεψε με επιμονή, χειρίστηκε αυτό το σκεύος με μαεστρία και άνεση και με τις νοστιμιές του και τις γεύσεις του κέρδισε θαμώνες κάθε ηλικίας στη ταβέρνα του από τους γύρω νομούς. Με παίρνει και με πάει στη κουζίνα για να με ξεναγήσει και να μου δείξει τις γάστρες του. Ανοίγει τη πρώτη και μου λέει χαρακτηριστικά: «η πρώτη έκπληξη, μαγειρεύοντας στη γάστρα, είναι η στιγμή που την ανοίγεις για να βγάλεις το ροδοκόκκινο και λαχταριστό κρέας που μαγείρεψες με τον πιο απλό τρόπο, χωρίς να του προσθέσεις σχεδόν τίποτα παρά μόνο λίγο αλάτι».

Η νοστιμιά της γάστρας

Στην «Ταβέρνα του Ντόρη και της Νατάσας»

Η νοστιμιά είναι ότι το κρέας ετοιμάζεται αργά και χωρίς να χάνει τα υγρά του. Η γάστρα κάνει την διαφορά και στην ταβέρνα του Ντόρη τα τραπέζια γεμίζουν και αδειάζουν πολλές φορές μέσα στη μέρα μια και εδώ προσφέρουν απλό και μαζί θεϊκό φαγητό. Τα μοσχαρίσια μάγουλα και το βετούλι ή μιλιόρι (που είναι το κατσικάκι του ενός έτους) λούζονται μέσα στη πηχτή σαλτσούλα χωρίς να λες το φαγητό κοκκινιστό! Όσο για το χοιρινό κότσι λιώνει το ψαχνό του με το που το αγγίζεις με το πιρούνι. Το κοκκινιστό μοσχαράκι είναι μελωμένο μέσα στην γάστρα, τρυφερό και με βαθιά νοστιμιά.

Στην «Ταβέρνα του Ντόρη και της Νατάσας»

Όταν μπαίνει στη κουζίνα η μητέρα του η κυρία Τασούλα φτιάχνει αριστοτεχνικά λάχανο με χοιρινό να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Συνεχίσαμε με μια αριστοτεχνική μανέστρα, γλυκοφάγωτη μοσχαρίσια γλώσσα, σέρτικα σουτζουκάκια ζυμωμένα εξαιρετικά από τη σύζυγό του, μια επική τόμαχοκ ελληνικής παραγωγής και μια ποικιλία από τυράκια με συνοδεία τσάτνεϋ ντομάτας.

Στην «Ταβέρνα του Ντόρη και της Νατάσας»

Εδώ και μερικούς μήνες ο Ντόρης έφτιαξε και το δικό του κρασί από δυο ξεχωριστές ποικιλίες σταφυλιών, cabernet sauvignon και tannat. Τα σερβίρει σε φίλους και πελάτες με περηφάνια και μαθαίνει από τις παρατηρήσεις τους για να βελτιώνεται συνέχεια, όπως κάνει και για την κουζίνα της ταβέρνας του.

Η ταβέρνα του Ντόρη και της Νατάσας: Κορμίστα Σερρών, 2324081089, 6947275965. Λειτουργεί κάθε μέρα εκτός Δευτέρας.

*Η Κορμίστα βρίσκεται στον κορμό της οροσειράς του Παγγαίου, ακριβώς κάτω από την ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσοφοίνισσας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.