- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φαβορίτα, το νέο νόστιμο στέκι της Πλατείας Αβησσυνίας
Ελληνικά μεζεδάκια και μουσικές με φόντο το γιουσουρούμ
Η Φαβορίτα μόλις άνοιξε και σερβίρει ελληνικούς μεζέδες στην Πλατεία Αβησσυνίας
Το περιβόητο «φιλί», το διάσημο γκράφιτι πάνω στο Τείχος του Βερολίνου. To Enola Gay με τον πιλότο του να βγάζει το κεφάλι έξω από το πιλοτήριο και να χαιρετά, λίγο πριν απογειωθεί για να ρίξει την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Αλλά και μια φωτογραφία του Καζαντζίδη, πιο δίπλα ο Μάνος Χατζιδάκις, κορνιζαρισμένα στέφανα, οι τύπισσες από τη Δυναστεία (!), φυσικά ο Σταμάτης Κόκοτας, ο πρώτος συνειρμός που κάνει το μυαλό όλων μας όταν ακούμε τη λέξη «Φαβορίτα». Έτσι ονομάζεται το καινούργιο στέκι στην Πλατεία Αβησσυνίας, που στους τοίχους του συγκεντρώνει τα παραπάνω, φαινομενικά ετερόκλητα στοιχεία των περασμένων δεκαετιών. Φαινομενικά, γιατί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, άλλα περισσότερο κι άλλα πολύ λιγότερο, όλα τους σημάδεψαν τις ζωές των ανθρώπων του 20ου αιώνα.
Φαβορίτα, το νέο στέκι της Πλατείας Αβησσυνίας
Η Φαβορίτα ήρθε στην πόλη την πρώτη μέρα του Απρίλη, μαζί με την άνοιξη. Άπλωσε τη χρωματιστή της διάθεση πάνω στην Πλατεία Αβησσυνίας, κι άφησε τις μουσικές της να μπλεχτούν με την πραμάτεια των γειτονικών παλαιοπωλείων. Χατζηφραγκέτα και Μαρίνα Σάττι, αλλά και ελληνικές επιτυχίες των 80s ή των 90s, όσο πίνεις τον καφέ σου χαζεύοντας το γιουσουρούμ που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σου. Όλα δένουν γλυκά, κάπως ξέγνοιαστα.
Στη Φαβορίτα θα φας ελληνικά: κεφτεδάκια που σερβίρονται με ψητή ντομάτα και αφράτα πιτάκια, ντολμαδάκια γιαλαντζί, χωριάτικο λουκάνικο στη σχάρα με μαρμελάδα ντομάτας, ντάκο, «μίνι» κοντοσούβλι, τηγανιτές πατάτες με αυγά και κιμά σε κόκκινη σάλτσα με μπαχαρικά, σφακιανή πίτα, και το «Πιτόγυρο Αλλιώς», όπου ο καλοψημένος χοιρινός γύρος τυλίγεται μέσα σε τορτίγια παρέα με ντομάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι. Για το τέλος, υπάρχει γιαούρτι με γλυκό κυδώνι και κορμός σοκολάτας.
Όλα αυτά είναι αρκετά για να κάνεις τη Φαβορίτα στέκι σου τα γλυκά μεσημέρια της άνοιξης. Αλλά και τα βράδια δεν είναι λίγα τα ωραία που συμβαίνουν. Την ώρα που τα παλαιοπωλεία κατεβάζουν ρολά, η Φαβορίτα σηκώνει μανίκια και ετοιμάζει πολλά ενδιαφέροντα: μουσικά live και stand up, ακόμη και… βραδιές καραόκε! Όλα αυτά παρέα με δυνατά cocktails (υπάρχουν μάλιστα και κάποια με ελληνική χροιά) και μπόλικο κέφι.
Πλατεία Αβησσυνίας 10, Μοναστηράκι, 210 3210016, Fb: Favorita Eatery & Drinkery, Instagram: @favorita.athens
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To νέο μεζεδοπωλείο έρχεται να κάνει τη διαφορά στο γαστρονομικό τοπίο των Κυκλάδων
Το Koutsou & Co μόλις άνοιξε στο νησί χωρίς μενού, αλλά με έμπνευση την κάθε μέρα
Το καινούργιο σαντουιτσάδικο έχει τον σεφ Γιώργο Ηλιού στην έμπνευση και τα ελληνικά προϊόντα στη γέμιση
Παλιά και κλασική ταβέρνα με όλα της ωραία
Θα τον βρεις πάνω στο κύμα να σερβίρει θαλασσινές μακαρονάδες-ποίημα!
Αυλή με θέα στο γαλάζιο του Κρητικού Πελάγους και στο πιάτο τσιγαριαστό με 15 άγρια χόρτα
Ένα πράγμα είναι πάντα αδιαπραγμάτευτο σε αυτό το εστιατόριο: η ποιότητα
«Παντοπωλείον» αλλά και μαγέρικο που θυμίζει τα παλιά μπακάλικα
Και καφενές, και μεζεδοπωλείο, στην καυτή πιάτσα του Προφήτη Ηλία
Στο Λαύριο κρατούν την παράδοση στο καλό κρέας
Γλυκιές εκπλήξεις μας περιμένουν στο νέο εστιατόριο του Conrad Athens The Ilisian
Μια αυθεντική zero-waste γευστική εμπειρία σε περιμένει στο Κοκκάρι
Η Κυψέλη έχει το δικό της μεξικάνικο
Χωρίς ταμπέλα, το βρίσκεις επειδή απλά κάποιος σε έφερε εδώ
Ψαράκια πεντάφρεσκα σε κλασικές κυρίως συνταγές, μαζί και κάποιοι νεωτερισμοί
Ο Νίκος Καραθάνος δημιουργεί πιάτα που ισορροπούν ανάμεσα στη γνώριμη γεύση της ελληνικής οικογένειας και τη σύγχρονη γαστρονομική έκφραση
Μια διαφορετική εκδοχή της αθηναϊκής εμπειρίας: πιο φωτεινή, πιο χαλαρή και σίγουρα πιο ψηλά
Μια μικρή, καλοκαιρινή απόδραση από την καθημερινότητα
Η εμπειρία στο Point A κινείται ανάμεσα στο εστιατόριο και το bar, δύο διαφορετικές ατμόσφαιρες που λειτουργούν συμπληρωματικά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.