Life in Athens

Το πιο διάσημο γκράφιτι στο Τείχος του Βερολίνου

«Το αδελφικό φιλί» ανάμεσα σε Μπρέζνιεφ και Χόνεκερ σηματοδοτεί μία εποχή που πέρασε

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Berlin Wall Vrabel.jpg

«Το αδελφικό φιλί» ανάμεσα σε Μπρέζνιεφ και Χόνεκερ: Το διάσημο γκράφιτι στο Τείχος του Βερολίνου και η αληθινή ιστορία του

«Θεέ μου, βοήθησέ με να αντέξω από αυτή την φονική αγάπη» ή πιο γνωστό και ως «Το αδελφικό φιλί» είναι ένα από τα πιο διάσημα γκράφιτι μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, δημιουργία του Ρώσου ζωγράφου Ντμίτρι Βραμπέλ και μέσα από μια σειρά από άλλα γκράφιτι και δράσεις διαφόρων άλλων καλλιτεχνών, με θεματική την ιστορική μέρα της 9ης Νοεμβρίου 1989.

Berlin Wall Vrabel.jpg


Το γκράφιτι δημιουργήθηκε το 1990 και έμεινε ζωντανό μέχρι και το 2009, όπου άρχισε να ξεθωριάζει και να χάνει τα χρώματά του, με τον Βραμπέλ να αναλαμβάνει να το ζωγραφίσει από την αρχή. Το νέο γκράφιτι, με μερικές αλλαγές στα χρώματα και γραμμές, παραμένει στη θέση του αναλλοίωτο μέχρι και σήμερα σαν σύμβολο και μέρος της κληρονομιάς ενός ολόκληρου λαού αλλά και όλης της Ευρώπης.

Ποια είναι όμως η αληθινή ιστορία πίσω από το φιλί του Μπρέζνιεφ με τον Χόνεκερ;

Το γκράφιτι δεν είναι δημιούργημα του μυαλού και της φαντασίας του Ντμίτρι Βραμπέλ. Είναι η απεικόνιση σε τοιχογραφία της αληθινής φωτογραφίας και φιλιού ανάμεσα στον πρώην Γενικό Γραμματέα της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ (1906-1982) και του προέδρου της Ανατολής Γερμανίας  Έρικ Χόνεκερ (1912-1994) το 1979, ημερομηνία που ο πρώτος επισκέφτηκε τον δεύτερο για την 30ούς εορτασμούς από την ίδρυση Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας ή πιο γνωστής σαν Ανατολική Γερμανία.

Το φιλί στο στόμα και πιο συχνά στα μάγουλα ανάμεσα στους δύο άνδρες δεν πρέπει να μας παραξενεύσει, ήταν σχεδόν κάτι το εθιμοτυπικό στις συναντήσεις κομμουνιστών ηγετών και δείχνει τους ισχυρούς δεσμούς που είχαν.

Κάποιοι κατηγόρησαν τον καλλιτέχνη πως απλά αντέγραψε την φωτογραφία του 1979 αλλά το μήνυμα του έργου παραμένει διαχρονικά τόσο δυνατό που ο ίδιος δεν περίμενε ποτέ αυτή την αναγνώριση. Το 2014, ο Ντμίτρι Βραμπέλ θα δηλώσει «Σε αυτό το έργο, υπάρχει ένας Γερμανός και ένας Ρώσος. Το Τείχος του Βερολίνου είναι το ίδιο πράγμα αλλά με μια διαφορά: Εδώ (στο έργο), υπάρχει η απόλυτη αγάπη και ενώ το Τείχος χωρίζει στη μέση δύο κόσμους, ταίριαξαν απόλυτα».

berlin-578105_1920.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ