Resto

Παπαφίγκος, ένα νόστιμο ρακάδικο στο Πασαλιμάνι για τις ηλιόλουστες μέρες

Ψαράκια, θαλασσινά και καλή καρδιά

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παπαφίγκος

Παπαφίγκος: ωραίο ρακάδικο στο Πασαλιμάνι με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά

Κάτω στο Πασαλιμάνι, εκεί που τα καραβάκια κουνιούνται απαλά κάτω από τη λιακάδα, άνοιξε το 2022 ο Παπαφίγκος. Το όνομά του είναι όρος ναυτικός και σύμφωνα με το Wiktionery σημαίνει «μεγάλο τετράγωνο ιστίο ιστιοφόρων πλοίων». Του δόθηκε γιατί ακριβώς αυτό ατενίζεις όταν κάθεσαι στα λευκά τραπέζια του: ιστία να λικνίζονται με φόντο ένα ατέλειωτο μπλε.

Ο Παπαφίγκος, όνομα και πράγμα λοιπόν, είναι ρακάδικο από τα λίγα, από εκείνα που πάντα αναζητάμε τις ηλιόλουστες μέρες. Με ολόφρεσκα θαλασσινά, ψαράκια που πριν λίγο κολυμπούσαν στο Αιγαίο, και μία σειρά από εκλεκτά αποστάγματα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλά από τα προϊόντα του (όπως όλα τα υπέροχα τυριά, τα λίγα αλλά καλά κρεατικά και το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαριών) έρχονται από τη Νάξο, απευθείας από μικροπαραγωγούς και ψαράδες του νησιού.

Παπαφίγκος
Παπαφίγκος

Τι να δοκιμάσεις; Πρώτα απ’ όλα τις γαρίδες με κολοκύθι, φέτα, σάλτσα ούζου και μοσχολέμονο, πεντανόστιμο πιάτο που σε ταξιδεύει κατευθείαν στο καλοκαίρι, αλλά και το λιόκαυτο χταποδάκι που σερβίρεται με λάδι, ξύδι, ρίγανη και κάπαρη. Θα βρεις επίσης ολόφρεσκα μπαρμπουνάκια και κουτσομούρες, σφυρίδες από τα Κουφονήσια, σαρδέλα και γαύρο από τον Ευβοϊκό κόλπο και κιτρινόπτερο τόνο από την Αλόννησο.

Παπαφίγκος

Ο Παπαφρίγκος έχει συλλέξει συνταγές από κάθε γωνιά της χώρας και έτσι μεταξύ άλλων θα ανακαλύψεις μια αστακομακαρονάδα με συνταγή από την Αμοργό και έναν ξιφία σε μία παραλλαγή του κερκυραϊκού σοφρίτο – αν τον πετύχεις, με τίποτα μην τον παραλείψεις! Αλλά κάθε φορά που πηγαίνεις στον Παπαφρίγκο, όλο και κάτι καινούργιο θα βρεις να σε περιμένει μια που πιάτα ημέρας υπάρχουν καθημερινά, ανάλογα με την έμπνευση του σεφ και τα υλικά κάθε εποχής.

Παπαφίγκος

Με τι θα συνοδέψεις όλα αυτά τα ωραία; Με ρακή από τη Νάξο, πολλά τσίπουρα και ούζα, όπως και με κρασί από έλληνες παραγωγούς, εμφιαλωμένο και μη (σημείωσε ένα εκπληκτικό χύμα από τη Λήμνο). Και κάπως έτσι, τσουγκρίζοντας με φίλους και θέα θάλασσα μια όμορφη Κυριακή, το καλοκαίρι έρχεται λίγο πιο κοντά…

Παπαφίγκος

Ακτή Μουτσοπούλου 5, Πειραιάς, 210 4177163, Fb: Papafigos Rakadiko, Instagram: @papafigos_

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ