Resto

Εν Κρυπτώ: το speakeasy μαγέρικο της Χαριλάου Τρικούπη

Ένα στέκι για τους νομάδες του κέντρου

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
atk_5658.jpg
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Εν Κρυπτώ: το καινούργιο, σύγχρονο μαγειρείο της Χαριλάου Τρικούπη

Δεν το πιάνει το μάτι σου. Σχεδόν αθέατο δίπλα στο θυρωρείο της πολυκατοικίας με τον αριθμό 5 της Χαριλάου Τρικούπη, δεν φαντάζεσαι τη νοστιμιά που κρύβει. Το Εν Κρυπτώ άνοιξε μέσα στην καραντίνα φέρνοντας μαζί του όλη τη φροντίδα ενός συνοικιακού μαγέρικου αλλά και την τεχνική ενός έμπειρου σεφ. Ο Νίκος Βαγενάς αφού σπούδασε τη μαγειρική τέχνη, έκανε μεταπτυχιακό στη Γερμανία, δούλεψε ως private chef από το Λονδίνο μέχρι τις Μπαχάμες και από τη Γαλλία μέχρι την Αμερική, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του στέκι στη συνοικία του κέντρου. Το μότο του; «Κάθε άνθρωπος δικαιούται να τρώει σαν βασιλιάς». Με γνώμονα αυτή τη φράση μαγειρεύονται τα πιάτα στο Εν Κρυπτώ.

en_kryptw_1.jpg
Γίγαντες με σαρδέλες καπνιστές

«Το καλό φαγητό πρέπει να είναι αγνό και ταυτόχρονα προσιτό», λέει ο Νίκος που καθημερινά αναζητά τις καλύτερες πρώτες ύλες για την κουζίνα του. Αξίζει να πούμε ότι το ψωμί, οι τάρτες, οι πίτες, ακόμη και τα ζυμαρικά είναι όλα φρέσκα και παρασκευάζονται καθημερινά εδώ, τα ψάρια είναι αποκλειστικά ημέρας, ενώ το κρέας ο Νίκος το προμηθεύεται από ένα χασάπη που έχει τη δική του φάρμα και με τον οποίο συνεργάζεται χρόνια.

28d7dab0-6da1-4c5b-9d47-96ae0e26a91c.jpg
f4fbc2cf-f556-4bba-87ed-6c6bffbd37a5.jpg

Το μενού βασίζεται στη Μεσογειακή Κουζίνα, δεν λείπουν, όμως, κι όλα εκείνα τα μαγειρευτά που αγαπάμε… Για παράδειγμα, θα βρεις τα σωστά σπιτικά γεμιστά, μοσχαράκι λεμονάτο με κολοκυθάκια, θυμάρι και μουστάρδα στη γάστρα, κεφτεδάκια με τηγανιτές πατάτες, παραδοσιακούς γίγαντες, αλλά και φιλέτο τόνου τατάκι με άγριο ρύζι, σολομό στη λαδόκολλα με σάλτσα μπεαρνέζ και ρύζι με λαχανικά ατμού, νιόκι με ραγού μανιταριών ακόμα και αραντσίνι (τα γνωστά ιταλικά κεφτεδάκια από ρύζι) με σπανάκι σε σάλτσα παρμεζάνας! Εκτός από τα σταθερά πιάτα του καταλόγου, θα βρεις και πολλά πιάτα ημέρας, ενώ το μενού ανανεώνεται κάθε εβδομάδα και αναρτάται στα social media, αλλά και στο site του καταστήματος (www.enkrypto.gr). Όλα αυτά τα νόστιμα, μπορείς να τα συνοδεύσεις με ένα κρασί από την ωραία wine list, που έχει φροντίσει η Κονστάντσα Τσεμπάν, κάτοχος του WSET Level 3 Award in Wines, καθώς η γαστρονομική σύνδεση κρασιού και φαγητού είναι ένας από τους βασικούς άξονες της φιλοσοφίας του Εν Κρυπτώ.

Χοιρινά παϊδάκια με σόγια και μέλι
atk_5701.jpg
Ο Νίκος Βαγενάς και η sommelier Κονστάντσα Τσεμπάν/ Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Αλήθεια, όμως, γιατί «Εν Κρυπτώ»; Ο Νίκος εξηγεί: «Στα κρυφά ξεφεύγαμε μικροί για να βρούμε τον εαυτό μας. Στα κρυφά μας έδινε η γιαγιά το χαρτζιλίκι (πάντα διπλωμένο). Στα κρυφά θαυμάζαμε κι εμείς την ίδια τη γιαγιά να μαγειρεύει, αντί να διαβάζουμε. Από όλες αυτές τις στιγμές που έγιναν στα κρυφά και τελικά μας διαμόρφωσαν εμπνευστήκαμε κι εμείς. Μαγειρεύουμε στο κρυφό μας μαγειρείο, κρυμμένο σαν τα speak easy bars της ποτοαπαγόρευσης, ό,τι πιο αγνό και νόστιμο».

atk_5806.jpg
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς
atk_5654.jpg
atk_5825.jpg

Χαριλάου Τρικούπη 5, Ακαδημία, 210 3808670, Facebook: Εν Κρυπτώ, Instagram: en_krypto, Και delivery

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ