Resto

11 ethnic εστιατόρια που θα σε κάνουν να μάθεις ξένες γλώσσες

Σε όποια γωνιά της Αθήνας κι αν στρίψεις, σε άλλο μέρος του κόσμου θα βρεθείς! Ακολούθησέ μας.

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 682
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ethnic-anoigma.jpg

Μία ή δύο δεκαετίες πριν, δεν θα υπήρχε αντικείμενο γι’ αυτό το άρθρο. Ethnic εστιατόρια δεν υπήρχαν, αλλά κι αν υπήρχαν ήταν μετρημένα στα δάχτυλα. Τι άλλαξε μέσα σε αυτά τα χρόνια; Πολλά. Μέσα σ’ αυτά η παγκοσμιοποίηση αλλά και το ίντερνετ, που στα φέρνει όλα στα πόδια σου. Εμείς, το κοινό, που εύκολα πια γυρνάμε και γνωρίζουμε όλο τον κόσμο. Αλλά και οι έλληνες επιχειρηματίες και σεφ που άρχισαν να ταξιδεύουν, να ταξιδεύουν πολύ. Γνώρισαν τις κουζίνες του κόσμου, κάποιες τις ερωτεύτηκαν, τις έμαθαν απ’ έξω κι έπειτα γύρισαν πίσω με μια νέα, γευστική ιδέα. Αλλά και η μετανάστευση, ο νούμερο ένας παράγοντας που μπλέκει τους λαούς, τους φέρνει σε επαφή, τους κάνει να δανείζονται ο ένας στοιχεία από την κουλτούρα του άλλου. Φυσικά και το πρώτο δάνειο συμβαίνει πάντα πάνω από μια κατσαρόλα! Γιατί όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες γλώσσες και αν μάθουμε, πάντα θα επικοινωνούμε καλύτερα μέσα από το φαγητό. Και κάπως έτσι αρχίσαμε να δοκιμάζουμε φαλάφελ και να μας αρέσουν, να παραγγέλνουμε αχνιστά noodles στο γραφείο και να έχουμε άποψη για το πώς γίνεται το burrito το σωστό.

Ταϊλανδέζικες σούπες Tom Yum, fajitas με πιπεριές τσίλι φερμένες κατευθείαν από το Μεξικό, αυθεντικές βαρκελωνέζικες paellas και κοτόπουλο tandoori μαριναρισμένο σε μείγμα ινδικών μπαχαρικών. Σε όποια γωνιά της Αθήνας κι αν στρίψεις, σε άλλο μέρος του κόσμου θα βρεθείς. Ό,τι ethnic γεύση κι αν λαχταράς, η πόλη σου την έχει ήδη μαγειρέψει. Άμα θες, το πάμε και στοίχημα. Αλλά αν κερδίσω, κερνάς εσύ τον επόμενο γύρο sushi. 

Dos Hermanos 
Χριστούγεννα στο αυθεντικό μεξικάνικο της Αθήνας

_mg_1789_.jpg
_mg_1817_.jpg
_mg_1868_.jpg
_mg_1941_.jpg

Το 1992 αν βρισκόσουν στην Αθήνα και ήθελες να ανακαλύψεις τις μεξικάνικες γεύσεις, μόνο σε ένα μέρος μπορούσες να πας. Από τότε μέχρι σήμερα το Dos Hermanos παραμένει το σπίτι της αυθεντικής μεξικάνικης κουζίνας, εδώ που θα ζήσεις μία από τις νοστιμότερες εμπειρίες της ζωής σου. Πληθωρικές fajitas και ζουμερές enchiladas, το αυθεντικό burrito και το Mole de Poblano, το πιο τυπικό μεξικάνικο πιάτο, είναι οι σπεσιαλιτέ του Dos Hermanos και όσα χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις τη μύησή σου σε ένα μεξικάνικο γεύμα. Αυτά στην αρχή. Γιατί με τον καιρό θα αρχίσεις να εξερευνείς όλες τι προτάσεις του chef patron Peter Maragos και να βρίσκεις ανάμεσά τους τα δικά σου αγαπημένα πιάτα. Άψογες πρώτες ύλες, μεξικάνικα μπαχαρικά, καθώς και πιπεριές τσίλι (βασικό συστατικό της μεξικάνικης κουζίνας) που έρχονται κατευθείαν από το Μεξικό και αλλάζουν όλα τα δεδομένα, είναι μερικά μόνο από τα σαγηνευτικά μυστικά του Dos Hermanos.

Αυτό που πρέπει πάνω απ’ όλα να ξέρεις, όμως, είναι ότι το Dos Hermanos δεν χάνει ποτέ ευκαιρία για μεξικάνικο γλέντι. Έτσι, εκτός από τα φαντασμαγορικά live salsa party του, που γίνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ζωντανεύει κι όλες τις παραδοσιακές μεξικάνικες γιορτές. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μη γιορτάσει και τα Χριστούγεννα, με τον μοναδικό, αυθεντικά μεξικάνικο τρόπο του. Αν θες να δώσεις μια πιο ethnic νότα στο φετινό ρεβεγιόν, δεν έχεις παρά να έρθεις εδώ την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τότε, κάτω από τα χιλιάδες χριστουγεννιάτικα φωτάκια, τα αστέρια που ίπτανται στην οροφή μέσα στη «χιονισμένη» σάλα, θα ζήσεις νύχτες παραμυθένιες. Θα χορέψεις στους ρυθμούς της live μουσικής και στα δύο επίπεδα του εστιατορίου (ναι, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν δύο ταυτόχρονα live για να διαλέξεις!), θα δοκιμάσεις δύο πλούσια, λαχταριστά και άκρως εορταστικά μενού (ειδικά σχεδιασμένα για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς) και θα ευχηθείς με πάθος Feliz Navidad πίνοντας τις καλύτερες Margaritas της Αθήνας. Πόσο καλύτερες να γίνουν αυτές οι γιορτές;

✱Κυριαζή 24, Κηφισιά, 210 8087906, www.doshermanos.gr, Fb: Dos Hermanos


Peru In A Yard 
Εξαιρετικές γεύσεις που θα σας ταξιδέψουν στο Περού και την Πορτογαλία

_mg_4161.jpg
_mg_4253.jpg
_mg_4256.jpg
_mg_4192.jpg

Το Peru In A Yard μας μεταφέρει σε ένα γαστρονομικό ταξίδι στο Περού και την Πορτογαλία. Το εστιατόριο, το οποίο στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1900 στο κέντρο της καταπράσινης Κηφισιάς, απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, έχει διακοσμηθεί από το design agency A piece of D σε στιλ πορτογαλικής petiscaria.

Μπαίνοντας στο χώρο μπορεί κανείς να διακρίνει το μοντέρνο design από φυσικό ακατέργαστο ξύλο, παλαιωμένο δέρμα και λευκό μάρμαρο calataca, που έρχεται να ισορροπήσει τα έντονα χρώματα των πιάτων και των cocktails. Τα παραδοσιακά περουβιανά προϊόντα είναι εμφανή σε κάθε διακοσμητικό στοιχείο του χώρου και βάζουν την ιδιαίτερη πινελιά τους, καθιστώντας την ατμόσφαιρα φιλική και ζεστή.

Το μενού επιμελείται ο chef Χρήστος Κάλπος, ο οποίος, μετά το Costa Navarino, δημιουργεί αυθεντικές συνταγές με εξαιρετικής ποιότητας υλικά και προτείνει cocktails που μπορούν να συνδυαστούν σε λογική food pairing για μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Τα signature dishes είναι η κροκέτα πατάτας γεμιστή με μοσχαρίσια μάγουλα, το ceviche λαυράκι, τόνου και μυλοκόπι, το soft shell bao bun και το flat iron, ενώ τα signature cocktails είναι η shiso margarita, το chicadelicas και το machu pisco. To μενού ικανοποιεί όλα τα γούστα αφού διαθέτει, εκτός από τα ιδιαίτερα ορεκτικά και τις σαλάτες, επιλογές σε κρέας και σε ψάρι παρασκευασμένα με υγιεινό τρόπο, καθώς επίσης και γλυκές απολαύσεις για την ολοκλήρωση του γεύματος.

Οι υφές, οι γεύσεις, τα αρώματα αλλά και το food styling παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην παρουσίαση του κάθε πιάτου και δίνουν μια άλλη διάσταση στην έννοια του fine dining αφού πλαισιώνονται από μια χαλαρωτική διάθεση και αποτελούν μια ευχάριστη απόδραση για τον επισκέπτη.

✱Αγίου Δημητρίου 13, Κηφισιά, 2108088866, www.peruinayard.com


Thai Zab
Το αυθεντικό ταϊλαδέζικο εστιατόριο της πόλης

dsc06114.jpg
dsc06134.jpg
dsc06181.jpg
dsc06145.jpg

Το πρώτο πράγμα που νιώθεις όταν σπρώχνεις τη γυάλινη πόρτα είναι μια γαργαλιστική μυρωδιά μαγειρεμένου φαγητού, που δεν μπορείς να αναγνωρίσεις, σε αναγκάζει όμως να κλείσεις τα μάτια για να την απολαύσεις σε όλο το μεγαλείο της. Όταν τα ξανανοίξεις, θα προσέξεις τις γεμάτες χρώμα λεπτομέρειες, τη μικρή «ζούγκλα» στο πατάρι, την πανέμορφη ταπετσαρία φερμένη κατευθείαν από κάποιο στενό της Μπανγκόγκ, τα φωτιστικά στην οροφή που μοιάζουν με τα φανάρια που απελευθερώνουν στον ουρανό οι Ταϊλανδοί τις νύχτες της γιορτής. Αυτό είναι το Thai Zab: μια ζεστή αυθεντικά ταϊλανδέζικη γωνιά στο κέντρο της Αθήνας.

Η αυθεντικότητα αυτή οφείλεται κυρίως στον Ταϊλανδό σεφ και συνιδιοκτήτη Den Simla, που σπούδασε την κλασική και τη σύγχρονη ταϊλανδέζικη κουζίνα στην πατρίδα του και έπειτα ήρθε εδώ για να μας ξεδιπλώσει όλη τη νοστιμιά της. Χειροποίητα spring rolls και κέικ ψαριού, αχνιστές και μυρωδάτες σούπες, μα και σπιτικά noodles ρυζιού που ο Den φτιάχνει μόνος του κάθε πρωί. Αυτό είναι και το μυστικό του. Όλες οι συνταγές είναι χειροποίητες, ενώ τα πάντα ετοιμάζονται τη στιγμή της παραγγελίας σου. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι ο σεφ μαγειρεύει αποκλειστικά για εσένα. Αξίζει να δοκιμάσεις κάθε πιάτο του καταλόγου, αλλά ό,τι κι αν γίνει μη φύγεις χωρίς να γευτείς το Miang Pla, δηλαδή ένα ψητό λαβράκι που έρχεται στο τραπέζι περιτριγυρισμένο από νουντλς ρυζιού, μια (τρομερή!) σάλτσα φιστικιού, φρέσκια λόλα και κόλιανδρο. Τι είναι αυτό; Μια μικρή τελετουργία φαγητού. Πρώτα παίρνεις τη λόλα, πάνω της βάζεις λίγα νουντλς και μια μπουκιά ψαριού. Περιχύνεις με μια κουταλιά από αυτή την απίστευτα νόστιμη σάλτσα και ολοκληρώνεις με λίγο κόλιανδρο. Έπειτα «κλείνεις» όλα τα υλικά μέσα στο μαρούλι και τρως με τα χέρια σου. Αν σου πάει καρδιά, χάρισε μερικά φύλλα λόλας και στην υπόλοιπη παρέα, γιατί το ταϊλανδέζικο φαγητό είναι για να μοιράζεται. Για αυτό άλλωστε υπάρχει και ο υπότιτλος “Authentic Thaiverna” στην επιγραφή. Στην Ταϊλάνδη, όλα τα πιάτα μπαίνουν στη μέση του τραπεζιού και μοιράζονται. Έτσι, το φαγητό γίνεται τόσο απολαυστικά παρεΐστικο, όπως συμβαίνει και στις ελληνικές ταβέρνες.

✱Δεκελέων 22, Κεραμεικός, 2111115486, www.thaizab.gr, Fb: @thaizab.gr


Divan
Αυθεντική ανατολίτικη εμπειρία σε ένα σύγχρονο και πολυτελές περιβάλλον

dscf3609-a.jpg
dscf3796-a.jpg
dsc01261.jpg
dscf4022-a.jpg

Μοναδική εμπειρία το Divan, από την ώρα κιόλας που θα περάσεις την πόρτα του και θα βρεθείς στο πολυτελές αλλά και προσιτό και ζεστό του περιβάλλον. Η εξαιρετική του κουζίνα θα σου προτείνει αυθεντικές ανατολίτικες γεύσεις, λιβανέζικες κατά κύριο λόγο, μαζί με κάποια πιάτα με επιρροές από Τουρκία και Ιράν, που πραγματικά θα σου μείνουν αξέχαστες και θα αναζητάς ξανά και ξανά. Ένα μοναδικό ταξίδι προσφέρουν και οι πολλές γεύσεις του τσαγιού που θα ανακαλύψεις στο Divan, τα οποία σερβίρονται με τον παραδοσιακό τρόπο σε σαμοβάρι, ενώ την καρδιά σου θα κλέψουν και οι δημιουργίες ροφημάτων με σοκολάτα. Τα καλοφτιαγμένα και δημιουργικά signature cocktails, με τις λεπτές ισορροπίες μεταξύ φρέσκων handcrafted υλικών και premium ποτών, σε συνδυασμό με τους ιδιαίτερους τρόπους σερβιρίσματος, προσφέρουν δυνατές εμπειρίες για όλες τις αισθήσεις. Και μιας και μιλήσαμε για εμπειρίες, μία ακόμα που θα σου μείνει αξέχαστη είναι ο ναργιλές. Πολύ μακριά από αυτό που ίσως ξέρεις, ο ναργιλές στο Divan είναι μια αληθινή απόλαυση. Αυθεντικός, κρυστάλλινος, με φρέσκα φρούτα και ποιοτικούς καπνούς με ποικιλία παραδοσιακών όσο και ιδιαίτερων γεύσεων, που συνοδεύεται από ξεχωριστό μενού στο οποίο θα βρεις προτάσεις για γλυκά και ποικιλίες εξωτικών φρούτων να συνοδεύσεις τον ναργιλέ. Αυτό είναι το Divan, ιδιαίτερο σε όλα του, ανοιχτό από τις 4 μετά το μεσημέρι τις καθημερινές και από τις 12 το μεσημέρι τα Σαββατοκύριακα.

✱ Ζησιμοπούλου 9, Γλυφάδα, 2155505313, www.divanathens.gr, fb: Divan


Mandaloun
Όταν οι γεύσεις της Ανατολής συνδυάζονται με τη Μεσόγειο

dsc06285.jpg
dsc06260.jpg
dsc06305.jpg

Όσο καλό και να είναι το φαγητό ενός εστιατορίου, αν ο χώρος δεν σε προδιαθέτει, μάλλον δεν θα το ευχαριστηθείς. Με το Mandaloun ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Είναι μοντέρνο αλλά και κομψό, ζεστό με art deco λεπτομέρειες, όλα σε απόλυτα ισορροπημένες δόσεις, που μαζί με την ευγένεια και εξυπηρετικότητα των ανθρώπων του, αμέσως αισθάνεσαι άνετα και όμορφα. Η μικρή αυτή εισαγωγή γίνεται γιατί συνήθως στα εστιατόρια που προτείνουν και έθνικ πιάτα, η διακόσμηση επίσης παραπέμπει σε έθνικ, κάτι που πολύ έξυπνα αποφεύγει το Mandaloun, η άριστη κουζίνα του οποίου συνδυάζει ιδανικά τις ανατολίτικες και μεσογειακές γεύσεις. Πιάτα από το Λίβανο ή το Μαρόκο συνυπάρχουν με κλασικές γεύσεις Μεσογείου, με το αποτέλεσμα να είναι ένα αληθινό γευστικό θαύμα. Οι πίτες είναι χειροποίητες, ο ξυλόφουρνος φαίνεται κάπου στο βάθος, τα γλυκά είναι και αυτά πεντανόστιμα, τα υλικά πάντα φρέσκα και προσεκτικά διαλεγμένα. Αυτό είναι το Mandaloun, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση εξόδου για φαγητό, μεσημέρι, απόγευμα ή βράδυ.

✱ Λ. Κηφισίας 226, Χαλάνδρι, 2106777637, www.mandaloun.gr


Paella Barcelona
Η αυθεντική ισπανική κουζίνα

dsc06321.jpg
dsc06324.jpg
dsc06319.jpg

Ο Τίμος Αδρακτάς είναι ένας κοσμογυρισμένος, πολύ ωραίος τύπος, ο οποίος έζησε 18 χρόνια στην Ισπανία και άλλα 6 στο Μεξικό. Και η Paella Barcelona είναι το δημιούργημά του, που εδώ και 6 χρόνια έχει μάθει στους Αθηναίους τις απίστευτες νοστιμιές της αυθεντικής ισπανικής κουζίνας. Θα απολαύσετε φανταστική παραδοσιακή παέγια και στις τέσσερις εκδοχές της, με θαλασσινά, με κοτόπουλο και λουκάνικο, ανάμεικτη, δηλαδή με όλα τα προηγούμενα, καθώς και με λαχανικά, θα πιείτε αληθινή σαγκρία, θα δοκιμάσετε αξεπέραστα τάπας όπως τα φτιάχνουν στην Ισπανία, ενώ το μενού θα σας προτείνει και κάποια μεξικάνικα πιάτα, όπως μπουρίτος και τάκος. Όλα αυτά σε ένα ζεστό και πανέμορφο χώρο, γεμάτο από χρώματα Λατινικής Αμερικής, όπου κάθε Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι γίνονται live με φλαμένγκο και άλλα τέτοια ωραία και αγαπησιάρικα.  

✱ Ευφράνορος 12, Παγκράτι, 6906863216, fb: Paella Barcelona


Mentaleaty  
Better food for a better world

_mg_0439.jpg
_mg_0470.jpg

Ένα ταξίδι στις νοστιμιές της Ασίας, με πιάτα εμπνευσμένα από την κουζίνα της Κίνας, της Ταϋλάνδης, των Φιλιππίνων και της Πολυνησίας, προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα και με έμφαση στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Σε ένα χώρο ζεστό και φιλόξενο, με ανθρώπους ευγενικούς και εξυπηρετικούς και με τη δυνατότητα όλες αυτές τις λιχουδιές να τις απολαύσετε και take away ή με delivery. Να εξηγήσουμε και το “Better food for a better world”: Οι άνθρωποι του Mentaleaty αγκαλιάζουν τα άτομα από ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, δίνοντας ίσες ευκαιρίες εργασίας. Με τη βεβαιότητα ότι (και) μέσω της διατροφής μπορεί ο κόσμος μας να γίνει καλύτερος.

✱ Μ. Αλεξάνδρου 114-118, Μεταξουργείο, 2130405430, fb: Mentaleaty


Tarka indian restaurant
Αυθεντικές ινδικές γεύσεις σε έναν καλαίσθητο και ζεστό χώρο

_mg_1949.jpg
chicken-tikka-2.jpg

Αυθεντική ινδική κουζίνα σε έναν πολύ όμορφο και ζεστό χώρο, με ευρωπαϊκή αισθητική που συνδυάζεται αρμονικά με αντιπροσωπευτικά στοιχεία του ινδικού πολιτισμού. Θα απολαύσετε καταπληκτικά πιάτα, με τον κουρκουμά, τον  κόλιανδρο, το σαφράν, το τζίντζερ και μείγματα ινδικών μπαχαρικών να δένουν άψογα με ελληνικής προέλευσης πάντα φρέσκα κρέατα (κοτόπουλο, αρνί, μοσχάρι), λαχανικά και ρύζι basmati, δίνοντας ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα. Οι πίτες καθώς και κάποια από τα κρέατα ψήνονται στον παραδοσιακό ινδικό φούρνο tandoori, με βάση από χώμα και πηλό, ενώ όλα αυτά τα ωραία μπορείτε να τα χαρείτε είτε στο ισόγειο του φιλόξενου Tarka, είτε στους χαμηλούς καναπέδες με το ζεν σκηνικό χαλάρωσης στο πατάρι. Καθημερινά 12 το μεσημέρι με 12 το βράδυ.

✱ Φιλελλήνων 4, Σύνταγμα, 2103318477, www.tarka-athens.gr


MICROULEE 
Tο πιο μαμαδίστικο κινέζικο του κέντρου έχει και sushi!

_mg_0484.jpg
_mg_0522.jpg

Όταν άνοιξε το τοσοδούλικο Microulee οι λάτρεις του κινέζικου βρήκαν το δικό τους Παράδεισο, κι όσοι μέχρι τότε δεν συμπαθούσαν τα noodles, το ξανασκέφτηκαν. Γιατί ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα ξέχειλο μπολ με αχνιστά noodles, τόσο νόστιμα που δεν πιστεύεις ότι έχουν μόλις €3,50; Αυτό κατάφερε το Microulee: να κάνει το κινέζικο προσιτό. Αλλά τώρα επανέρχεται με ένα ακόμη μαγικό. Εκτός από τρομερό κινέζικο, λοιπόν, στο Microulee βρίσκεις πλέον και sushi! Και μάλιστα στις ίδιες, απίστευτες τιμές. Να δοκιμάσεις το Spicy Tuna (€5.50/8 τμχ.) που ήδη έχει κάνει σουξέ ανάμεσα στα inside out rolls, να υποκύψεις στη γοητεία του samon (με σολομό, philadephia, αγγούρι και γιαπωνέζικο ραπανάκι) και τέλος να εξερευνήσεις και τις 8 vegan προτάσεις, είσαι δεν είσαι vegan, γιατί η vegan spicy mayo απλά τα σπάει.

✱ Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, 2103800672,  www.microulee.gr,  Fb: @microulee

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ