- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το πρώτο vegan σουβλάκι σερβίρεται τώρα στα Εξάρχεια
Το Amanita Grill άνοιξε με τυλιχτά και γύρο μανιταριών
Πριν μία εβδομάδα ακριβώς, ένας μαυροπίνακας στήθηκε έξω από τον αριθμό 43 στη Θεμιστοκλέους. Ενημέρωνε τους περαστικούς ότι εδώ, στο ολοκαίνουργιο μαγαζάκι των Εξαρχείων, μπορεί κανείς να βρει γύρο... μανιταριών. Ναι, ακριβώς! Το Amanita grill σερβίρει την πιο νόστιμη χορτοφαγική εκδοχή του πιτόγυρου. Οι ιδιοκτήτες του, ο Αντώνης και ο Βασίλης, εργάζονται εδώ και χρόνια στην εστίαση. Ο ένας ως restaurant manager σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, ο άλλος ως μάγειρας στη Νέα Υόρκη. «Βαρεθήκαμε όμως να δουλεύουμε για άλλους, βαρεθήκαμε και να βλέπουμε να ανοίγουν όλο τα ίδια και τα ίδια μαγαζιά. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι δικό μας, κάτι διαφορετικό». Αφού στην παρέα μπήκε και η Έφη (που ως αρχιτέκτονας επιμελήθηκε τον χώρο), την Κυριακή των Βαΐων γεννήθηκε το Amanita Grill.
Amanita είναι ένα γένος μανιταριών που περιλαμβάνει 65 είδη (στο οποίο ανήκουν και τα στρουμφόσπιτα, άσχετο). Ωστόσο τα μανιτάρια που χρησιμοποιούν τα παιδιά είναι πορτομπέλο και πλευρώτους, που μαρινάρονται με μπαχαρικά και στη συνέχεια σοτάρονται στο γκριλ. Το κύριο χαρακτηριστικό, όμως, που κάνει αυτό το ξεχωριστό σουβλάκι αρεστό σε όλους, είναι η πατάτα. Εννοείται φρέσκια, κόβεται μπροστά σου και τηγανίζεται σε 80% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (και μάλιστα ψυχρής έκθλιψης) και 20% ηλιέλαιο. Είναι σίγουρα η πιο νόστιμη τηγανητή πατάτα που έχεις δοκιμάσει και σε λίγο καιρό θα σερβίρεται και μόνη της σε χωνάκια, όπως της αξίζει.
Προς το παρόν, στο Amanita Grill θα βρεις τρεις λιχουδιές: το Red Amanita με γύρο μανιταριών, αβοκάντο, vegan μαγιονέζα (πολύ καλή), σάλτσα ντομάτας και σαλάτα (€2,5), το Yellow Amanita με γύρο μανιταριών, αβοκάντο, vegan μαγιονέζα, μουστάρδα και σαλάτα (€2,5), ενώ υπάρχει ακόμα και το Amanita Kebab, δηλαδή σουτζουκάκια από φακή με σάλτσα ντομάτας, που σερβίρονται μαζί με τυρί κρέμα από αμύγδαλο και σαλάτα (€2,5). Σύντομα όμως θα κάνουν την εμφάνισή τους και διάφορα πιάτα ημέρας, όπως ντάκος, μουσακάς και λαζάνια, όλα χορτοφαγικά και χωρίς ζωικά παράγωγα.
Αξίζει να το δοκιμάσεις, ακόμα και αν δεν είσαι vegan ή έστω χορτοφάγος. Γιατί οι πρώτες ύλες είναι φοβερές, η μαεστρία του σεφ μεγάλη και τελικά στο χέρι σου καταλήγει ένα τυλιχτό με ασύγκριτη νοστιμιά. Εξάλλου, όπως λέει και ο Βασίλης: «Στην πραγματικότητα είμαστε ένα ταχυφαγείο φυτικής μεσογειακής διατροφής για όλους».
Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια, 2111822343, Δευτ.-Σάβ. 13.30-01.00
INFO
Εδώ θα βρεις την πιο νόστιμη χορτοφαγική εκδοχή του πιτόγυρου γιατί, αντί για χοιρινά και κοτόπουλα, ψήνουν και τυλίγουν σε πίτα μανιτάρια. Πέρα από το γύρο μανιταριών σε δύο διαφορετικές εκδοχές, μπορείς να επιλέξεις κι ένα κεμπάπ από φακή, που συνδυάζεται με κρεμώδες τυρί φτιαγμένο από αμύγδαλο, σάλτσα ντομάτας και σαλάτα. Κλειστά Κυριακή
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην Αθηνάς, ένα βέρο ελληνικό και ποιοτικό street food
Στο κέντρο της Αθήνας, το «φαγητό του δρόμου» συναντά το smash burger αλλά και την ατμόσφαιρα ενός γαλλικού μπιστρό
Νέα εποχή για ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια των βορίων προαστίων
Ιταλικά υλικά, χειροποίητο ζυμάρι κι απίστευτη νοστιμιά!
Λατρεμένες πίτσες, αξέχαστες μπουγάτσες, τυρόψωμα, ριγανόψωμα, σκορδόψωμα, ελιόψωμα κι άλλα πολλά
Στο Umami, κάθε sandwich γίνεται viral με κάθε μπουκιά
Άνοιξε μέσα στο Δεκέμβριο και είναι ήδη στέκι
Ένα από τα πιο αγαπημένα ψητοπωλεία της πόλης
To Sam Burgers επιμένει στο αυθεντικό αμερικανικό grill burger, ψημένο στη σχάρα, χωρίς smash εκδοχές και πειραματισμούς
Το θρυλικό μπεργκεράδικο της Γλυφάδας συνεχίζει ακάθεκτο από το 1978
Η απόδειξη ότι το burger, εκτός από πεντανόστιμο, μπορεί να είναι και απόλυτα ποιοτικό
Φαγητό στο όρθιο, άραγμα με την παρέα και καλή μουσική
Δοκίμασε τραγανά tenders, wings και μοναδικά combos με τηγανητές πατάτες
Σε κάθε παραγγελία σου ξέρεις ότι αυτό που θα φας θα είναι απολαυστικό και ποιοτικό
Στο Ancho το μεξικάνικο street food γίνεται όσο προσωπικό θέλεις
Το local burger house που έχει καταφέρει να ισορροπήσει ιδανικά ανάμεσα στη raw street αισθητική και τη ζεστασιά ενός συνοικιακού spot
Νέο εστιατόριο στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, «ριζοσπαστικό» και νόστιμο
London dog, fish & chips και μαύρες βαρελίσιες μπίρες
Η επιστροφή της διάσημης οικογενειακής σουτζουκοτεχνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.