- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου είναι η πιο παλιά ταβέρνα της Αθήνας
Από το 1864 στην καρδιά της Πλάκας έχει σερβίρει κόσμο και ντουνιά!
Η υπόγεια ταβέρνα του Δαμίγου, γνωστή και ως «Τα μπακαλιαράκια», βρίσκεται στην οδό Κυδαθηναίων 41 και είναι η πιο παλιά εν ζωή ταβέρνα της Αθήνας. Το έτος ιδρύσεώς της είναι το 1864 και όπως μας αφηγείται η Μάρη (Μαρουλία) Δαμίγου, η ταβέρνα έχει περάσει στα χέρια της τέταρτης γενιάς:
«Ο παππούς μου Γιώργος Δαμίγος (1902-1987) ήρθε στην Αθήνα από τη Σαντορίνη και το 1925 παντρεύτηκε τη γιαγιά μου Μαρουλία Καραμαλέγκου που καταγόταν και αυτή από τη Σαντορίνη. Η οικογένειά της ήταν οι πρώτοι ιδιοκτήτες της ταβέρνας, αλλά ο παππούς μου ήταν αυτός που την έκανε ξακουστή. Έχουν περάσει από εδώ υπουργοί, βουλευτές, καλλιτέχνες, κόσμος και ντουνιάς!».
Πραγματικά στο ναό της ελληνικής ταβέρνας –ο Μάνος Κατράκης είχε πει: «εδώ δεν ερχόμαστε για να φάμε μπακαλιάρο, ερχόμαστε για να προσκυνήσουμε»- στο υπόγειο του Δαμίγου, μόλις κατέβεις τα πέτρινα απότομα σκαλοπάτια βρίσκεσαι σ’ ένα περιβάλλον που σε ταξιδεύει σ’ άλλες εποχές. Ο χώρος είναι τρεις μικρές αίθουσες, που ενώνονται με δυο στενούς διαδρόμους. Τα ξύλινα βαρέλια, η πεντακάθαρη ψησταριά όπου μπροστά σου τηγανίζονται τα περίφημα μπακαλιαράκια, οι φωτογραφίες στους τοίχους που απεικονίζουν τον Γιώργο Δαμίγο να βραβεύεται για τη ρετσίνα του –ήταν η εποχή που η ρετσίνα δοξαζόταν-, τα «χρυσά βραβεία μετά διπλώματος» για την «άριστην ποιότητα του οίνου» ή για τον «λαμπρόν διάκοσμον», τα σκίτσα ξένων δημοσιογράφων, η φωτογραφία με το αγέρωχο βλέμμα της γιαγιάς Μαρουλίας και φυσικά η παλιά μαρμάρινη κολώνα που στηρίζει το ταβάνι της κυρίας αίθουσας, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό.
«Με την αδελφή μου τη Βασιλική περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια στα πόδια του παππού και του μπαμπά –πηγαίναμε στο 1ο Γυμνάσιο Θηλέων της Πλάκας- και πού μας έχανες πού μας έβρισκες, ερχόμασταν εδώ για να δούμε τους αστέρες του κινηματογράφου που σύχναζαν από παλιά στην ταβέρνα μας. Ένας από αυτούς ήταν και ο Ορέστης Μακρής, δεύτερος ξάδερφος του παππού και μάλιστα κάποιες σκηνές του “Μεθύστακα” έχουν γυριστεί μέσα στα Μπακαλιαράκια.
»Κι άλλοι ηθοποιοί αγαπούσαν την ταβέρνα του Δαμίγου μεταξύ αυτών ο Μάνος Κατράκης, ο Νίκος Κούνδουρος, η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Τζένη Ρουσσέα, ο Αλέκος Τζαννετάκος, η Ζωζώ Σαπουντζάκη και άλλοι. Θυμάμαι τον παππού μου μαζί με τον ξάδελφο του Ορέστη Μακρή και τους φίλους τους να μην χάνουν ευκαιρία, με τη συνοδεία κιθάρας και μαντολίνου να τραγουδούν και να γλεντούν. Την ιδέα για τον τίτλο της ταβέρνας, αλλά και για το φαγητό της, ήταν του παππού που ήθελε να διαφοροποιηθεί από τις υπόλοιπες κλασικές ταβέρνες της περιοχής και έτσι σκέφτηκε να σερβίρει ως σπεσιαλιτέ τον μπακαλιάρο». Περισσότερα.
*Για την ταβέρνα Κληματαριά διαβάστε εδώ.
**Για την αθηναϊκή ταβέρνα διαβάστε εδώ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Νέο στέκι στο Παγκράτι
Φοβερά σουβλάκια στην Πλατεία Εξαρχείων!
Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα σε street food εκδοχή!
Από τα πιο αγαπητά στέκια της Αθήνας, με φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα που άνοιξε μέχρι σήμερα
Αποστολή των Pax, να προσφέρουν την αυθεντική street food εµπειρία
Απίθανα τυλιχτά, ζουμερά burgers, οι πιο τραγανές πατάτες. Το Nom πάει το street food σε άλλο επίπεδο.
Εδώ θα δοκιμάσεις μερικά από τα πιο νόστιμα burgers της ζωής σου!
Αγάπη, τέχνη και μεράκι είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας αυτού του αγαπημένου μαγαζιού
Το μαγαζί-φαινόμενο στον χώρο του street food
Εδώ θα βρεις από πεντανόστιμα sushi rolls, μέχρι χορταστικά poke bowls
O σεφ Giovanni Scaraggi και η ομάδα του δημιουργούν μερικά πραγματικά αξέχαστα πιάτα
Δεν προσφέρει απλώς νοστιμιά, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία!
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.