Resto

Άζυμο

Ένα coffee & πίτα λαρισαϊκό lounge

4754-202316.jpeg
Στέφανος Τσιτσόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38175-82063.jpg

Τι γίνεται όταν η κουλτούρα, η φιλοξενία, η διάθεση, η αισθητική και οι γεύσεις των καταλυμάτων «Δοχός» δραπετεύουν από το δάσος του Κισάβου και βολτάρουν στη Λάρισα; «Άζυμο» είναι η απάντηση. Ένα γνήσιο κατάλυμα και καταφύγιο γεύσης. Ένα μαγαζί χειροποίητο από όπου κι αν το δεις, όπου κι αν το καθίσεις, ό,τι και αν δοκιμάσεις. Γιατί το «Άζυμο» δεν είναι μόνο ένα καταφύγιο υψηλών γεύσεων που ξέχασες. Είναι και η κουλτούρα της λαϊκής παράδοσης, όπως τη διακονούν αιώνες τώρα οι μάστορες του Κισάβου, είτε μαγειρεύουν είτε φτιάχνουν έπιπλα, που το μεταμορφώνει σε concept: γεύση και design, καφέ και φαγητό, μουσική και προσωπική σχέση.

n

Το «Άζυμο» ως μαγαζί δεν μπορείς να το ταξινομήσεις, μπορείς μόνο να το περιγράψεις. 8 είδη πίτας με φύλλο στρωμένο στο χέρι ψήνονται ενώπιόν σου σε ξυλόφουρνο, και κορμοί δέντρων που ξέβρασε η θάλασσα μεταμορφώνονται σε φωτιστικά. Σπάνια εκχυλίσματα εσπρέσο και καπουτσίνο σερβίρονται σε ξύλινα τραπέζια, σμιλεμένα φίνα και στο χέρι. Ξύλο και μέταλλο, καθρέφτες και καρέκλες, τσουκνιδόπιτες και πιάτα με κατσικάκι και πατάτες σερβίρονται με κόκκινο κρασί και περισσή τέχνη. Για τον ουρανίσκο αλλά και όλες τις αισθήσεις.

Η Λάρισα είναι εκπαιδευμένη πόλη από πλευράς γεύσης. Μόνο που κάτι σαν το «Άζυμο» προφανώς δεν υπήρχε. Εξ ου και όλος αυτός ο συνωστισμός από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα για μια θέση στα μετρημένα τραπέζια του. Μερακλίδικο μαγαζί, που και ο πιο δύσκολος θα το προσκυνήσει. Γιατί οι Γιώργος και Στέλλα, Δημήτρης και Βιργινία Μπούτου, μεταφέροντας την τέχνη και την κουλτούρα του «Δοχού», βασισμένη 100% στο πακέτο «σπάνια ποιότητα, τρελό κέφι», κατάφεραν να κερδίσουν την πόλη.

n

Το «Άζυμο» δεν παίζει ούτε λαϊκά ούτε r’n’b. Παίζει Μάιλς Ντέιβις και Portishead, Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου και Ντίλαν. Σερβίρει σάουντρακ από τις 7 το πρωί, που οι διαβάτες παίρνουν τον καφέ στο χέρι ή τον γεύονται παρέα με το ξεφύλλισμα της εφημερίδας τους, μέχρι αργά το βράδυ. Πλάθει σάντουιτς και πίτες, που η κύρια Μαρία Μυλωνά κρατούσε τη συνταγή τους σαν επτασφράγιστο μυστικό μέχρι να την ξεφουρνίσει για όλη την πόλη. Το μεσημέρι νοστιμότατα πιάτα και γλυκά στρώνουν τραπέζι και μενού τέλειο. Μανιταρόσουπα και λαχανοντολμάδες. Τραχανάδες και μοσχαράκι κοκκινιστό. Τυρί φέτα και σαλάτες πράσινες εποχής με ζαρζαβάτια και καλούδια από τα πέριξ του κάμπου. Ακόμα και το κόκκινο κρασί είναι δικό τους, μιας και ο εμπνευστής του «Άζυμο» Γιώργος Μπούτος διαθέτει αμπέλι που παράγει μοναδικό και αποκλειστικό οίνο.

n

Στην εποχή του διατροφικού πανικού, του fast food και του προχειροφτιαγμένου, το «Άζυμο» προτάσσει για τη Λάρισα μια επιστροφή στις παλιές αξίες, τις γεύσεις, αλλά και του σερβιρίσματος: αγνά υλικά από ντόπιους παραγωγούς και προσωπική σχέση με τον πελάτη. Στα μικρά μέρη, ούτως ή άλλως, όλοι είναι γνωστοί και κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν. Αυτή είναι και η επιτυχία αυτού του μαγαζιού: κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τι ακριβώς είναι, αλλά όλη η Λάρισα συρρέει καθημερινά. Για το τέλος: στην εποχή της κρίσης, που ο κόσμος μαθαίνει πια και να μετράει τα λεφτά του αλλά και όσα ξοδεύει θέλει να πιάνουν τόπο, οι τιμές του «Άζυμο» δεν υπάρχουν πουθενά. Πρίγκιπας και πριγκίπισσα θα νιώσεις και με τη γεύση και με την περιποίηση και με τον λογαριασμό. Αν σε βγάλει ο δρόμος στη Λάρισα, πέρνα την πόρτα του. Κι αν είσαι Λαρισαίος, ξέρεις εσύ. Στην οδό Φρίξου κάθε μέρα γίνεται πάρτι.

Φρίξου 3, 2410 250520

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ευθυμιόπουλος

n 

n

n

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ