Resto

Ένα ξεχωριστό καφενείο στο μέσο του πουθενά

Το παραδοσιακό καφενείο – μεζεδοπωλείο «Στον Πύργο» φτιάχτηκε από την οικογένεια Ρούσσου για χάρη της μεγάλης κόρης τους, Βαγγελίτσας

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
373330-770857.jpg

Η Βαγγελίτσα 24 ετών και σπουδαγμένη, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, «στη Μαγειρική, Αρτοποιία, Ζαχαροπλαστική και Κοπή και Ανατομία κρέατος», πήρε δώρο από την οικογένειά της το σπιτάκι που έμεναν παλιά στην Αγία Τριάδα Αρκεσίνης στην Κάτω Μεριά της Αμοργού, – για να μετακομίσουν σ’ ένα πλαϊνό, μεγαλύτερο – και το 2015 αποφάσισε να κάνει κάτι δικό της στον αγαπημένο τόπο. Βέβαια στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει όλη η οικογένεια και βεβαίως κι οι δύο μικρές της αδελφές, οι οποίες, παρ’ ότι είναι πρωτάκια του Δημοτικού, βοηθούν με καμάρι το όλο εγχείρημα!

Το παραδοσιακό καφενείο – μεζεδοπωλείο «Στον Πύργο» ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 στις 27 Αυγούστου, παρέμεινε ανοιχτό όλο το χειμώνα και φέτος το καλοκαίρι (2016) συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας.

Τα πρώτα συμπεράσματα θετικά. Βρισκόμενο το καφενείο εκατό μέτρα από τον «Πύργο του Βασίλη στο Χωριό» – ένα αρχαίο μνημείο στην Αμοργό που στέκει περήφανο εδώ και 2.350 περίπου χρόνια και που περιβάλλεται από θρύλους και ιστορίες – και πάνω σε μια περιπατητική διαδρομή, είχε στην αρχή πολλές απρόοπτες επισκέψεις περαστικών. Στην πορεία έγινε γνωστό ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό καφενείο στο μέσο του πουθενά στην Κάτω Μεριά που προσφέρει παραδοσιακά φαγητά και έγινε δημοφιλές.

Ομελέτα με καβουρμά

«Αυτό που μ’ αρέσει είναι να έχουμε 5-6 τραπέζια, έτσι οικογενειακά όπως είμαστε σήμερα, και να λέμε και πέντε κουβέντες», μάς λέει η Βαγγελίτσα. «Λειτουργούμε καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ. Προσφέρουμε καφέδες, πρωινά και πολλά τοπικά πιάτα. Το ψωμί είναι δικό μας, μαύρο, επτάζυμο και φτιάχνεται στον ξυλόφουρνό μας. Τα ντολμαδάκια τα κάνουμε από λαχανίδες (το πράσινο φύλλο του λάχανου) και τα λέμε γιαπράκια. Οι τυρόπιτες και οι χορτόπιτες φτιάχνονται παραδοσιακά στο τηγάνι με ντόπια τυριά και χόρτα (σέφουκλα -τα σέσκουλα στην αμοργιανή διάλεκτο) και μαγειρεύουμε κατσικάκι λαδορίγανη, ντόπια φάβα, κεφτέδες και από ψάρια αθερίνα». Περισσότερα.

*Για την ομελέτα με καβουρμά αμοργιανό διαβάστε εδώ.

**Για το Αμοργιανό πατατάτο διαβάστε εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ