- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Spetsa bar: Το πιο λοκάλικο μπαράκι του Αργοσαρωνικού
Το κλασικό ραντεβού των Σπετσιωτοπαραθεριστών
Spetsa Bar: Το σημείο στο κέντρο των Σπετσών που όλοι θα περάσουνε για ένα ποτό.
Ήταν καλοκαίρι του 1987 όταν ο κύριος Κώστας, ψυχή και μασκότ του θρυλικού Spetsa bar, ήρθε για διακοπές στις Σπέτσες με τη γυναίκα του, ερωτεύτηκε το νησί των μυρωδικών (isola di Spezzia - το νησί με τις μυρωδιές), αποφάσισε να παρατήσει τη ζωή του στο εξωτερικό και να ανοίξει ένα μικρό μπαρ στο κέντρο του νησιού, το Spetsa.
Κι από τότε ολοί εμείς οι απανταχού παραθεριστές των Σπετσών, που αυτοπροσδιοριζόμαστε ως locals (όλα τα καλοκαίρια της ζωής μου τα έχω περάσει σε αυτό το νησί!), τον ευγνωμονούμε γι' αυτή του την απόφαση. Δεν υπάρχει φορά που έχω κατέβει στο νησί και δεν έχω κάνει την πρώτη μου στάση για ποτό στο Spetsa.
Αυτό το μαγαζί έχει μια μοναδική αύρα που σε παραπέμπει άμεσα σε αυτό που λένε mood διακοπών. Άνετες και βαθουλωτές καρέκλες σκηνοθέτη, εντελώς απλά τσίγκινα τετράγωνα τραπέζια και για ξηρούς καρπούς μιξ ηλιόσπορο και πασατέμπο - ό,τι ακριβώς δηλαδή χρειάζεσαι ένα χαλαρό βράδυ στο νησί. Εκτός από τα τραπέζια, που ομολογουμένως είναι πολύ λίγα, το καλύτερο σουσού γίνεται στα δύο περβάζια των παραθύρων του bar όπου μαζεύεται κόσμος. Το Spetsa δεν σερβίρει φαντεζί κοκτέιλ, παρά μόνο απλά ποτά, margarita (η specialité του μαγαζιού) και μερικά ακόμα κλασικά cocktails - όλα φτιαγμένα εκείνη τη στιγμή από τον κύριο Κώστα, ο οποίος παρά την ηλικία του δεν λείπει ούτε στιγμή από το μαγαζί, φτιάχνει ποτά, σερβίρει και μοιράζεται τις ιστορίες του με τους θαμώνες.
Fun fact: τα απλά ποτά ξεκινάνε από 6 ευρώ!
Το εσωτερικό του μαγαζιού δεν θα μπορούσε να διαφέρει και πολύ από το υπόλοιπο concept: διαθέτει χτιστούς καναπέδες, τεράστια κάβα με ό,τι ποτά μπορείς να φανταστείς -από πανάκριβα ρούμια και ουίσκι μέχρι σπάνιες τεκίλες από το εξωτερικό-, όλα επιμελημένα από τον ιδιοκτήτη του μπαρ. Στους τοίχους δολάρια από τους τουρίστες που έχουν επισκεφτεί το μαγαζί από τότε που άνοιξε και μια σκούρα ξύλινη και επιβλητική μπάρα που παραπέμπει στα υλικά που χρησιμοποιούν οι Σπετσιώτες ξυλουργοί στα καΐκια που κατασκευάζουν. Μια μποέμικη αισθητική που προδίδει απ’ την αρχή τα αμέτρητα ταξίδια και το μεράκι του ιδιοκτήτη του.
Σε αυτό το μαγαζί τίποτα δεν είναι δήθεν. Ανώνυμοι και επώνυμοι συνυπάρχουν και συζητούν, όλοι περιμένουν το ίδιο για να εξυπηρετηθούν, δεν υπάρχουν κρατήσεις και είναι το main meeting point των Σπετσιωτοπαραθεριστών.
Ο κύριος Κώστας ξέρει τους περισσότερους θαμώνες με τα μικρά τους ονόματα και όλοι νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε στη βεράντα του σπιτιού μας, γινόμαστε μια παρέα με τα διπλανά τραπέζια και συζητάμε γεμίζοντας τα τασάκια με τσόφλια από πασατέμπους.
Τελικά, τίποτα δεν είναι πιο premium από ένα απλό μαγαζί, με ωραίο vibe, όπου νιώθεις σαν στο σπίτι σου. Και αυτό, το Spetsa bar, το ξέρει καλά και σ’ αυτό έχει βασίσει και την επιτυχία του.
Spetsa bar: Επαρχιακή οδός Αγίων Αναργύρων, 2298074131
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ένα μεζεδοπωλείο για σένα που τον μεζέ τον θες παραδοσιακό αλλά σε νέο, γκλάμουρ περιτύλιγμα
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Ο Αορίτης αποχαιρετά την κρητική του κατεύθυνση και βάζει πλώρη για όλη την Ελλάδα. Όμως, ό,τι και να δοκιμάσεις θα σου θυμίσει Κρήτη!
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Μέσα στη στοά Καΐρη σε περιμένει ένας ολόκληρος, νόστιμος κόσμος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.