Αυτοκινηση

Νέο Hyundai Kona: Κορυφαία πρόταση στα B-SUV

Η επιταχυνόμενη στρατηγική εξηλεκτρισμού που προβλέπει 11 νέα Hyundai EV στην αγορά έως το 2030

konstantinos-lemonis.jpg
Κωνσταντίνος Λεμονής
ΤΕΥΧΟΣ 892
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέο Hyundai Kona: Κορυφαία πρόταση στα B-SUV

Hyundai Kona: Το νέο και εξελιγμένο μοντέλο της εταιρείας σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Σε μια αντισυμβατική κίνηση, η Hyundai Motor εξέλιξε το νέο Kona αρχικά ως ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σύμφωνα με την επιταχυνόμενη στρατηγική εξηλεκτρισμού που προβλέπει 11 νέα Hyundai EV στην αγορά έως το 2030.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά Kona, το νέο μοντέλο έχει αυξημένες διαστάσεις και με βάση την έκδοση EV, το έχει μεγαλώσει αρκετά σε όλες του τις διαστάσεις φθάνοντας στα ανώτερα όρια της κατηγορίας B-SUV, αγγίζοντας μάλιστα εκείνα της C-SUV!

Design

Για το ολοκαίνουριο Kona, η Hyundai Motor απομακρύνθηκε από τη συμβατική διαδικασία εξέλιξης που έχει ως προτεραιότητα τις εκδόσεις με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE) και ξεκίνησε από το ηλεκτροκίνητο (EV) Kona. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ένα φουτουριστικό αμάξωμα που τονίζει το καθαρό σχήμα ενός SUV με πιο στιβαρή και δυναμική εμφάνιση. Με συντελεστή οπισθέλκουσας μόλις 0,27, το νέο Kona υπερέχει στην αεροδυναμική απόδοση και προσδίδει περισσότερο στιλ με το παραμετρικό μοτίβο των φωτιστικών σωμάτων και την εμπρός όσο και πίσω λωρίδα Pixelated Seamless Horizon Lamp. 

Χάρη στις αναβαθμισμένες διαστάσεις του μοντέλου και τη καινοτόμο αρχιτεκτονική που προέρχεται από το Κονα EV, η Hyundai κατάφερε να σχεδιάσει έναν μεγαλύτερο «χώρο διαβίωσης». Το οδηγοκεντρικό ταμπλό τονίζεται από ένα αιωρούμενο οριζόντιο C-Pad με ενσωματωμένες τις διπλές οθόνες 12,3 ιντσών που τονίζουν τον high-tech χαρακτήρα του νέου Kona. Ως μέρος της νέας διάταξης του νέου ηλεκτροκίνητου Kona, ο επιλογέας ταχυτήτων shift-by-wire έχει μεταφερθεί από την κεντρική κονσόλα στην κολόνα του τιμονιού, γεγονός που επιτρέπει περισσότερο χώρο αποθήκευσης στην κονσόλα.

Νέο Hyundai Kona: Κορυφαία πρόταση στα B-SUV

Key point? Κοιτώντας το τιμόνι δεν είδαμε πουθενά το logo Hyundai, ή το χαρακτηριστικό «Η» του σήματος… Παρά μόνο μία μπάρα με τέσσερις τετράγωνες τελείες. Πρόκειται για ένα «οπτικό παιχνίδι» όπου σύμφωνα με τον κώδικα Mors οι τέσσερις τελείες παραπέμπουν στο γράμμα «Η»!

Ο χώρος αποσκευών προσφέρει έως και 466 λίτρα με βελτιωμένη ευκολία φόρτωσης.

Τέλος το νέο Kona διαθέτει το προηγμένο πακέτο υποβοήθησης του οδηγού SmartSense (ADAS) και τα συστήματα ασφαλείας SmartSense της Hyundai, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 2.

Στον δρόμο

Όλες οι δυνατές σήμερα επιλογές είναι διαθέσιμες για τον υποψήφιο αγοραστή του νέου Kona! Από θερμικούς κινητήρες, mild hybrid 1.0Τ και 1.6Τ, αλλά και αμιγώς ηλεκτροκίνητο σύνολο. Ας τα δούμε: 3κύλινδρος 1.0 T-GDI που αποδίδει 120 ίππους και 200 Nm ροπής, διαθέσιμος είτε με χειροκίνητο 6 σχέσεων (MHEV 48V), είτε με αυτόματο DCT 7 σχέσεων. Full Hybrid σύνολο με κινητήρα 1.6 λίτρων 141 ίππων και 265 Nm ροπής που συνδυάζεται με το  αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT 6 σχέσεων. Και βέβαια η πιο ισχυρή έκδοση αυτή με τον κινητήρα 1.6 T-GDI που αποδίδει 198 ίππους και 265 Nm ροπής, διαθέσιμη είτε με αυτόματο 7DCT, είτε με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ (αποκλειστικά με το αυτόματο 7DCT) το Kona μπορεί να παραγγελθεί και ως τετρακίνητο.

Νέο Hyundai Kona: Κορυφαία πρόταση στα B-SUV

Το νέο Kona Electric

Είναι η έκδοση που προσφέρει κορυφαία αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία (AER) στην κατηγορία των B-SUV (εκτιμώμενη κατά WLTP στα 490 χλμ.). Επίσης, διαθέτει ειδικά σχεδιαστικά EV χαρακτηριστικά, όπως το μπροστινό πορτμπαγκάζ (frunk), ενεργά πτερύγια αέρα, εσωτερικές και εξωτερικές παροχές ρεύματος (Vehicle-to-Load ή V2L), Head-up Display (HUD), λειτουργία οδήγησης i-PEDAL, έξυπνο σύστημα ανάκτησης ενέργειας, ηλεκτρονικό ενεργό σχεδιασμό ήχου (e-ASD) και Eco Package.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία Vehicle-to-Load (V2L) μπορεί να τροφοδοτήσει οποιαδήποτε συσκευή ή να φορτίσει ηλεκτρικό εξοπλισμό, με εσωτερικές και εξωτερικές πρίζες. Στο εσωτερικό, οι συσκευές μπορούν να συνδεθούν σε μια τυπική πρίζα στην πίσω κεντρική κονσόλα. Εξωτερικά, οι συσκευές και οι οικιακές συσκευές μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας έναν προσαρμογέα V2L, ενώ το νέο i-PEDAL μέσω της λειτουργίας του επιτρέπει στους οδηγούς να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ του γκαζιού. Το έξυπνο σύστημα ανάκτησης ενέργειας προσαρμόζει αυτόματα την ένταση πέδησης.

Οι τιμές της γκάμας του νέου Kona αρχίζουν από τις 26.290 ευρώ για την έκδοση MHEV 1.0Τ 120ps 6MT 48V.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ