Αυτοκινηση

Ο Elfyn Evans κέρδισε το Ράλλυ Φινλανδίας

Επόμενος αγώνας το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
WRC - Ράλλυ Φινλανδίας: Νικητής ο Elfyn Evans - Τα highlights του αγώνα - Οι βαθμολογίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ
© RBCP

WRC - Ράλλυ Φινλανδίας: Νικητής ο Elfyn Evans - Τα highlights του αγώνα - Οι βαθμολογίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ

Μια δραματική συντριβή του Kalle Rovanperä (Toyota Yaris) ώθησε τον Elfyn Evans στην 1η θέση το απόγευμα της Παρασκευής και ο Ουαλός πέτυχε μια κατάφερε να «πάρει» 7 από τις 8 Ειδικές Διαδρομές του Σαββάτου αφήνοντας πίσω του τον 2ο στην κατάταξη Thierry Neuville (Hyundai i20).

WRC - Ράλλυ Φινλανδίας: Νικητής ο Elfyn Evans - Τα highlights του αγώνα - Οι βαθμολογίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ
© RBCP

Στις 4 Ε.Δ. που απέμεναν την Κυριακή κατάφερε να μεγαλώσει τη διαφορά μεταξύ τους και να κερδίσει τον αγώνα με 39,1 δευτερόλεπτα διαφορά, και με τους μέγιστους πόντους για τη νίκη του στην τελική Wolf Power Stage. Με αυτή τη νίκη ο Evans μείωσε τη διαφορά πόντων στη πρωτάθλημα οδηγών από 55 σε 25 σε σχέση με τον Rovanpera.

«Ήταν ένα πολύ καλό Σαββατοκύριακο», είπε ο Evans. «Φυσικά λυπούμαστε για την απώλεια του Kalle στην αρχή του αγώνα, αλλά μετά από αυτό ήταν πραγματικά φανταστικό να οδηγείς αυτό το αυτοκίνητο - είναι μεγάλη χαρά να βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι σε αυτούς τους δρόμους και είμαστε πραγματικά χαρούμενοι αυτό. Η ατμόσφαιρα ήταν φανταστική και ήταν υπέροχο να έχουμε την στήριξη όλων των θεατών. Φυσικά, όσον αφορά το πρωτάθλημα είναι κάτι καλό και μειώνουμε τη διαφορά.»

WRC - Ράλλυ Φινλανδίας: Νικητής ο Elfyn Evans - Τα highlights του αγώνα - Οι βαθμολογίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ
© RBCP

Η ομάδα Toyota Gazoo Racing έχει την έδρα της κοντά στη διοργανώτρια πόλη Jyväskylä και η νίκη αύξησε το προβάδισμα των κατασκευαστών της στο πρωτάθλημα έναντι της Hyundai Motorsport στους 67 βαθμούς.

Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στη δράση των γρηγορότερων Ε.Δ. του πρωταθλήματος και ήταν πολλά τα πληρώματα που εγκατέλειψαν τον αγώνα την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένου των Ott Tänak (Ford Puma) και Esapekka Lappi (Hyundai) και Kalle Rovanperä (Toyota Yaris). Μια βλάβη στον κινητήρα έβγαλε εκτός τον το Puma του Tänak, ενώ ο Lappi έπεσε πάνω σε ένα δέντρο και ο Rovanpera έχασε τον έλεγχο σε μια στροφή και τούμπαρε.

Ο Neuville είχε μια από τις πιο δυνατές εμφανίσεις του στη Φινλανδία, αλλά δεν κατάφερε εντέλει να φτάσει τον γρήγορο ρυθμό του Evans. Παραμένοντας τρίτος στο πρωτάθλημα μετά τον ένατο γύρο, ο Βέλγος τερμάτισε με μεγάλη διαφορά 57,6 δευτερολέπτων από τον 3ο γενικής Takamoto Katsuta.

Ο Katsuta ήταν σε μάχη με τον αντίπαλο της Hyundai, Teemu Suninen. Ο Suninen ξεκίνησε τον αγώνα την Κυριακή χωρίς να έχει πάρει μαζί του εφεδρικό τροχό για να έχει λιγότερο βάρος, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει τον Katsuta και να ανέβει στην 3η θέση, οπότε παρέμεινε στην 4η. Ο επικεφαλής της ομάδας της Toyota Jari-Matti Latvala έκανε μια επιστροφή στον ανταγωνισμό κορυφαίου επιπέδου μετά από περισσότερα από τρία χρόνια. Ο Φινλανδός δεν προσπάθησε πραγματικά για μια θέση στο βάθρο αλλά τελείωσε τον αγώνα στην πέμπτη θέση.

Η δράση του WRC συνεχίζεται τον επόμενο μήνα με το θρυλικό EKO Acropolis Rally Greece, με έδρα τη Λαμία από 7 - 10 Σεπτεμβρίου.

Final Day Highlights | WRC Secto Rally Finland 2023

Νικητές

Στην κορυφαία κατηγορία του WRC οι νικητές ήταν: 1ος ο Elfyn Evans (Toyota Yaris), 2ος ο Thierry Neuville (Hyundai i20), 3ος ο Takamoto Katsuta (Toyota Yaris)

Στην κατηγορία WRC2 οι νικητές ήταν: 1ος ο Sami Pajari (Skoda Fabia Rally2),

2ος ο Adrien Fourmaux (Ford Fiesta Rally2), 3ος ο Nikolay Gryazin (Skoda Fabia Rally2),

Βαθμολογίες

Στο πρωτάθλημα οδηγών οι βαθμολογίες είναι: Kalle Rovanpera (170), Elfyn Evans (145), Thierry Neuville (134),  Ott Tanak (104), Sebastien Ogier (98), Esapekka Lappi (87), Dani Sordo (46), Takamoto Katsuta (41), Pierre-Louis Loubet (28), Craig Breen (19)

Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών οι βαθμολογίες είναι: Toyota Gazoo Racing (378), Hyundai Motorsport (311), M-Sport Ford (205)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ