Αυτοκινηση

24 Hours Le Mans: H Ferrari πετυχαίνει μια ιστορική νίκη

Μόνο 5 πληρώματα παραμένουν

eleni_helioti_1.jpg
Ελένη Χελιώτη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24 Hours Le Mans: H Ferrari πετυχαίνει μια ιστορική νίκη
© WEC

24 Hours Le Mans: H νίκη της Ferrari και οι θέσεις των υπόλοιπων πληρωμάτων.

Η εκατονταετηρίδα του 24 Hours of Le Mans –ο τέταρτος γύρος του FIA WEC (World Endurance Championship)– είδε μια επική νίκη για τη Ferrari καθώς το Prancing Horse κέρδισε εμφατικά με το Ferrari 499P Hypercar του μπροστά σε έναν sold-out αγώνα πλήθους 325.000 ανθρώπων.

Ήταν η πρώτη εμφάνιση του Ιταλού κατασκευαστή στην κορυφαία κατηγορία στο Le Mans από το 1973 και σηματοδότησε την πρώτη συνολική νίκη της Ferrari από το 1965. Η νικήτρια τριάδα των Antonio Giovinazzi, James Calado και Alessandro Pier Guidi εξασφάλισε 50 βαθμούς στο πρωτάθλημα FIA WEC και φέρνει τη Ferrari κοντά στην Toyota με μόλις 18 βαθμούς να χωρίζουν τους δύο κατασκευαστές με τρεις αγώνες να απομένουν στο πρωτάθλημα αντοχής.

Ωστόσο, δεν ήταν όλα απλά για τη Ferrari, καθώς υπήρχε μια μάχη μεταξύ του Νο. 8 Toyota Gazoo Racing GR010 Hybrid Hypercar μέχρι που ο Ryo Hirakawa έχασε τον έλεγχο όταν φρέναρε στο Arnage, προκαλώντας ζημιά στο εμπρός και πίσω μέρος του μονοθέσιου. Κάνοντας ένα pit stop για να φτιάξει το αυτοκίνητο, ο Ιάπωνας οδηγός ξαναμπήκε στον αγώνα έναν γύρο πίσω από τη Ferrari.

24 Hours Le Mans: H Ferrari πετυχαίνει μια ιστορική νίκη
© WEC

Υπήρξε ακόμη περισσότερο δράμα όταν ο Pier Guidi δεν μπόρεσε να επανεκκινήσει το Νο. 51 Hypercar μετά από ένα προγραμματισμένο pit stop και έχασε κρίσιμα δευτερόλεπτα στα pit. Η ομάδα ανακουφίστηκε καθώς ο Pier Guidi επανεκκίνησε τον κινητήρα μετά από περίπου 30 δευτερόλεπτα και τελικά τερμάτισε 1 λεπτό και 27μ δευτερόλεπτα μπροστά από τους Hirakawa, Brendon Hartley και Sebastien Buemi.

Να σημειωθεί ότι ο Giovinazzi έγινε ο πρώτος οδηγός μετά τον Fernando Alonso το 2018 που κέρδισε το Le Mans στην πρώτη του προσπάθεια.

24 Hours Le Mans: H Ferrari πετυχαίνει μια ιστορική νίκη
© WEC

Η Cadillac Racing κατέκτησε την τρίτη και τέταρτη θέση με το No.2 Cadillac V-Series R με οδηγό τους Alex Lynn, Earl Bamber και Richard Westbrook. Τρεις διαφορετικοί κατασκευαστές -Ferrari, Toyota και Cadillac- στο βάθρο είναι οι πρώτοι στην κορυφαία κατηγορία του Le Mans από το 2016. Η Νο. 50 Ferrari 499P Hypercar, με οδηγό τους Nicklas Nielsen, Antonio Fuoco και Miguel Molina ολοκλήρωσε την πρώτη πεντάδα.

Εν τω μεταξύ, η Glickenhaus Racing διατήρησε το 100% ρεκόρ τερματισμού στο Le Mans με τα No.708 και No.709 Glickenhaus 007 Hypercars να διεκδικούν την έκτη και την έβδομη θέση. Και τα δύο αυτοκίνητα βγήκαν στην Indianapolis σε διαφορετικές φάσεις του αγώνα και στη συνέχεια πέρασαν χρόνο στα pits για επισκευές.

Η υψηλότερη θέση για την Peugeot TotalEnergies 9X8 ήταν το Νο. 93 αυτοκίνητο των Paul di Resta, Jean-Eric Vergne και Mikkel Jensen στην όγδοη θέση. Ο Γάλλος κατασκευαστής βρισκόταν στην πρώτη θέση του Le Mans νωρίτερα στον αγώνα με το αυτοκίνητο Νο. 94, αλλά έχασε την διεκδίκηση του βάθρου όταν ο Gustavo Menezes είχε ένα ατύχημα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο πρώτο chicane του Mulsanne. Και τα δύο αυτοκίνητα πέρασαν χρόνο στο γκαράζ με αναφερόμενα υδραυλικά προβλήματα και το αυτοκίνητο Νο. 94 τερμάτισε στην 12η θέση.

24 Hours Le Mans: H Ferrari πετυχαίνει μια ιστορική νίκη
© WEC

Η Porsche Penske Motorsport είχε έναν δύσκολο αγώνα, και ενώ ηγείτο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 24ωρου, είχε μια σειρά από ατυχίες, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης του Νο. 75 Porsche 963 με πρόβλημα πίεσης καυσίμου. Το Νο. 6, η Porsche 963 συνετρίβη στο Porsche Curves με τον Kevin Estre στο τιμόνι και στη συνέχεια υπέστη περαιτέρω απώλεια χρόνου λόγω προβλήματος μπαταρίας. Το Νο. 5 διεκδικούσε μια θέση στην πρώτη πεντάδα μέχρι που ένας σπασμένος άξονας μετάδοσης κίνησης στην τελευταία ώρα του αγώνα έριξε το μονοθέσιο στην 9η θέση.

Το τελευταίαο Hypercar στην κατάταξη ήταν η Hertz Team JOTA Porsche 963 που τερμάτισε στην 13η θέση αφού πέρασε το συντριπτικό ποσοστό των τελευταίων ωρών του αγώνα στα pits.

Το Νο. 7 Toyota Gazoo Racing Hypercar αποσύρθηκε νωρίς καθώς ο Kamui Kobayashi ενεπλάκη σε ένα ατύχημα με δύο αυτοκίνητα LMP2 και ένα αυτοκίνητο LMGTE Am στην προσέγγιση στο Tertre Rouge. Η Νο. 4 Floyd Vanwall Racing Team αποσύρθηκε αφού συμπλήρωσε 165 γύρους. Ο Tristan Vautier βρισκόταν στο τιμόνι όταν το Vanwall Vandervell σταμάτησε στην πίστα με καπνό ορατό να βγαίνει από το πίσω μέρος του μονοθεσίου.

Ο επόμενος αγώνας του πρωταθλήματος αντοχής WEC είναι 7-9 Ιουλίου, 6 Hours of Monza.

24 Hours Le Mans: H Ferrari πετυχαίνει μια ιστορική νίκη
© WEC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ