- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τελικά, αυτό δεν είναι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ζητάει σχεδόν το σύνολο του αγοραστικού κοινού στα αυτοκίνητα; Μικρό μέγεθος, μεγάλες επιδόσεις από τους κινητήρες; Όλο αυτό το «πακέτο», λοιπόν, αποκαλείται στην τεχνική ορολογία downsizing! Μία «χρυσή» λέξη με πολλές παραμέτρους αλλά και πάμπολλους αποδέκτες.
Αποτελεί όμως αυτό πανάκεια; Ή μήπως τελικά ήταν μία «μόδα» που εξελίχθηκε μέσα από την προ δεκαετίας παγκόσμια οικονομική κρίση; Ας δούμε τι μαθαίνουμε από τη διεθνή αυτοκινητιστική κοινότητα (σύμφωνα με το Reuters), η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει θαύματα στις τεχνολογίες μείωσης των ρύπων και η οποία θεωρεί ότι οι φιλοσοφίας Downsizing κινητήρες θα αποσυρθούν από τη σημερινή ευρεία χρήση τους.
Αυτές οι πηγές υποστηρίζουν ότι η Renault, η General Motors και η Volkswagen προετοιμάζονται να αποσύρουν πολλούς από τους δημοφιλείς μικρούς, turbo κινητήρες τους τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ και άλλοι κατασκευαστές αναμένεται να ακολουθήσουν.
Γιατί όμως; Ήδη από πέρυσι, στην Ευρώπη, όλα τα νέα οχήματα υποβάλλονται σε δοκιμές για τις τιμές οξειδίων του αζώτου, σε πραγματικό περιβάλλον (και όχι σε εργαστήριο). Παρόμοια ρεαλιστική κατανάλωση καυσίμου και δοκιμές CO2 πρόκειται να ακολουθήσουν περίπου δύο χρόνια αργότερα. Σύμφωνα με τον Pavan Potluri, αναλυτή της IHS Automotive, «οι φιλοσοφίας downsizing κινητήρες δεν είναι ούτε καθαροί ούτε αποδοτικοί σε πραγματικό περιβάλλον, όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές, κυρίως λόγω του ότι οδηγούνται συνήθως σε υψηλότερα φορτία (από τους σχετικά μεγαλύτερους κινητήρες) στον πραγματικό κόσμο που ζούμε, όπου λειτουργούν καθημερινά τα αυτοκίνητα».
Η σύγχρονη «εσωτερική καύση»
Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης, με καύσιμο τη βενζίνη, χάρη στην εξέλιξη των ηλεκτρονικών κυρίως, έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια τόσο ώστε να έχουν επιτύχει σημαντικά βήματα στον τομέα της κατανάλωσης και της εκπομπής ρύπων. Η χρήση υπερσυμπιεστών, η στροφή σε λιγότερα κυβικά εκατοστά των κινητήρων, τα συστήματα start-stop και η ακριβέστερη διαχείριση του μείγματος αέρα βενζίνης έχουν περιορίσει την κατανάλωση κατά 10%-15% σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Ωστόσο, οι βενζινοκινητήρες, όσο αυξάνεται η χωρητικότητά τους (τα κυβικά εκατοστά), και η απόδοση αυξάνεται και η μέση κατανάλωση, καθώς και οι ρύποι που εκπέμπουν. Γι’ αυτούς τους λόγους στην υπόλοιπη Ευρώπη η τάση που έχει διαμορφωθεί εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια είναι τα αυτοκίνητα πάνω από μια κατηγορία –κυρίως τα τζιπ, ή τα μεγάλα επιβατικά– να κινούνται σχεδόν αποκλειστικά με κινητήρες πετρελαίου. Φυσικά, μέχρι αυτό να αλλάξει… Γιατί η υβριδική τεχνολογία καλπάζει, όπως και η «εισβολή» των μικρών σε κυβισμό κινητήρων που τοποθετούνται σε «μεγάλα» οχήματα (επί παραδείγματι Ford Mondeo με τον 1000-άρη κινητήρα EcoBoost).
Ωστόσο δεν πρέπει να μας διαφεύγει, για την ώρα, ότι με δεδομένη –πλέον– την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας «downsizing» (μικρός κυβισμός, χαμηλοί ρύποι, μικρή κατανάλωση, αξιόλογες επιδόσεις) οι κινητήρες που τοποθετούνται σε αυτοκίνητα πόλης, ή μέχρι και την κατηγορία των μικρομεσαίων αυτοκινήτων, με την προσθήκη υπερτροφοδότη, κάνουν θαύματα. Αν εδώ προσθέσουμε και τον εναρμονισμό των βενζινοκινητήρων στα όρια των προδιαγραφών Euro6, που έχει θεσπίσει η ΕΕ από το 2015, τότε έχουμε να κάνουμε με μικρά τεχνολογικά θαύματα.
Για έναν μέσο οδηγό που διανύει κατ’ έτος όχι πάνω από 10.000-12.000 χλμ., και με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να γίνονται μέσα στην πόλη, σε μικρές και μεσαίες αποστάσεις, ένα μικρομεσαίο βενζινοκίνητο αυτοκίνητο, σε βάθος χρόνου, και συνδυαστικά με το αρχικό κόστος αγοράς, τη μέση κατανάλωση, το κόστος κίνησης, την ασφάλεια κ.λπ., παραμένει η καλύτερη λύση σε σχέση με τα αντίστοιχα πετρελαιοκίνητα ή υγραεριοκίνητα οχήματα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με φωτιζόμενα δαχτυλίδια Audi και ηχομονωτικά κρύσταλλα στα εμπρός πλαϊνά παράθυρα
Η πρώτη φετινή νίκη του Λάντο Νόρις με δεύτερο τον Φερστάπεν και τρίτο τον Αντονέλι
Είναι 100% ηλεκτρικό - ένα μοντέλο που έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.
Στατιστικά, οι άδειοι δρόμοι πολλαπλασιάζουν τις ταχύτητες των αυτοκινήτων και λανθασμένα ελαττώνουν την προσοχή που χρειάζεται να έχει ο οδηγός
Διαθέσιμο στις εκδόσεις MAX και ULTRA με εργοστασιακή εγγύηση 7 ετών ή 160.000 km
Πρώτος ο Κίμι Αντονέλι με Mercedes, δεύτερος ο Λεκλέρ με Ferrari, τρίτος ο Φερστάπεν με Red Bull
Πιο μεγάλο, πιο οικονομικό, πιο σύγχρονο και πιο αποδοτικό συνολικά, φέρνει τα επάνω-κάτω στην αστική μετακίνηση και στην κατηγορία Α.
Ο Κίμι Αντονέλι επέστρεψε στις νίκες και εδραίωσε το προβάδισμά του στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1.
Το πρώτο μοντέλο της μάρκας στην ελληνική αγορά είναι ένα αμιγώς ηλεκτροκίνητο οικογενειακό SUV
Συνδυάζει αυτονομία έως 427 χλμ. και γρήγορη φόρτιση - Τα χαρακτηριστικά του
Μεταφορά αυτοκινήτων με πλοία, ταξίδια σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, αλλά και ενοικιάσεις αυτοκινήτων σε νησιά. Ας έχουμε τον νου μας…
Με δυναμικές γραμμές και έντονες λεπτομέρειες, όπως τα οριζόντια LED φώτα ημέρας, το Torres EVX αποπνέει ένα μοντέρνο και ξεχωριστό στυλ.
Από το Μουντιάλ του 1986 στο σήμερα: Η ιστορία του θρυλικού μοντέλου
Στόχος είναι η επίτευξη του «Vision Zero», δηλαδή ο μηδενισμός των θανάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους μέχρι το 2050
Πώς ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Κίμι Αντονέλι έμεινε πίσω και ο Φερστάπεν εγκατέλειψε
Το έξυπνο ηλεκτρικό όχημα για την πόλη του σήμερα
Το πλήρωμα του Ford Car Center τερμάτισε στη δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών πληρωμάτων μετά από μία συνολικά εντυπωσιακή εμφάνιση
Ένας θεαματικός αγώνας με πολλές προσπεράσεις και ένταση στην κορυφή
Δεύτερη θέση και μια πολύ δύσκολη Κυριακή για τον Τιερί Νεβίλ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.