Αυτοκινηση

Opel Mokka 1.6 CDTI 4X4

Tο συμπαγές crossover της Opel που διεκδικεί την προσοχή σας για αστική και μη χρήση

97704-195847.jpg
Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 554
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318451-627009.jpg

 Τι είναι

>> Tο συμπαγές crossover της Opel που διεκδικεί την προσοχή σας για αστική και μη χρήση.

>> Διαθέτει πληθώρα εξοπλισμού ασφάλειας και ψυχαγωγίας.

 image

Ξεχωρίζει γιατί

>> Είναι μικρό εξωτερικά, ευρύχωρο εσωτερικά και με ενσωματωμένους βολικούς αποθηκευτικούς χώρους.

>> Mετατρέπει εύκολα το ύψος και τον όγκο του σε ευέλικτη χωρητικότητα για μεταφορά.

Silicon Valley

>> Η Τεχνολογία IntelliLink ενσωματώνει το smartphone σας στο σύστημα infotainment.

>> Το CD 600 IntelliLink έχει έγχρωμη οθόνη 7 ιντσών υψηλής ευκρίνειας.

>> Παράλληλα λειτουργεί και σαν κάμερα οπισθοπορείας και μπορεί να προβάλει φωτογραφίες από USB.

>> Διαβάζει εισερχόμενα SMS και μπορεί να ενσωματώσει στο αυτοκίνητό σας βελτιστοποιημένες εφαρμογές.

>> Η τεχνολογία IntelliLink περιλαμβάνει audio streaming μέσω Bluetooth. Gracenote, βάση μουσικών θεμάτων, αναγνώριση καλλιτέχνη, συλλογής, όνομα τραγουδιού και σας βοηθά να διαχειρίζεστε τη μουσική συλλογή σας.

>> Το σύστημα Navi 950 IntelliLink διαθέτει έγχρωμη οθόνη 7΄΄ με 3D απεικόνιση και χειριστήρια στο τιμόνι

>> Συνοδεύεται από ηλεκτρονικούς χάρτες για πάνω από 30 ευρωπαϊκές χώρες.

>> Διαθέτει ένα CD drive για αρχεία ήχου και αναγνώριση φωνής αλλά και για το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο και το CD / USB. Μπορείτε επίσης να συνδέσετε εξωτερικές συσκευές μέσω AUX-IN ή USB.

>> Στα συστήματα παθητικής ασφάλειας περιλαμβάνονται έξυπνα συστήματα υπενθύμισης ζωνών ασφαλείας μπροστά και πίσω, ζώνες ασφαλείας με διπλούς προεντατήρες και αερόσακοι πλαϊνοί μπροστά και τύπου κουρτίνας.

>> Επιπλέον, υπάρχει το σύστημα απελευθέρωσης πεντάλ που προστατεύει από τραυματισμούς της κνήμης και των πελμάτων σε περίπτωση ισχυρών συγκρούσεων.

>> Το προηγμένο σύστημα Προσαρμοζόμενου Εμπρόσθιου Φωτισμού (AFL+) του Opel Mokka, το οποίο ελέγχεται από την ταχύτητα, τη θέση του τιμονιού και το ηλεκτρονικό σύστημα, παρέχει εννέα διαφορετικά μοτίβα προβολέων, το καθένα σχεδιασμένο ώστε να παρέχει βέλτιστη ορατότητα χωρίς να θαμπώνει τους άλλους οδηγούς.

>> Το σύστημα Opel Eye στο διαθέτει 4 λειτουργίες: την Αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας (TSA), την Προειδοποίηση παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας (LDW), την Ένδειξη απόστασης προπορευόμενου οχήματος (FDI) και την Ειδοποίηση σύγκρουσης μπροστά (FCA).

>> Το σύστημα ένδειξης απόστασης προπορευόμενου οχήματος (FDI).

>> Η Προειδοποίηση Εμπρόσθιας Σύγκρουσης (FCA) ενεργοποιείται αυτόματα με ταχύτητα πάνω από 40 χλμ./ώρα, αν δεν έχει απενεργοποιηθεί.

>> Διαθέτει Cruise Control με περιοριστή ταχύτητας και Κάμερα Ορατότητας πίσω (RVC)

>> Τονίζουμε και το Σύστημα Ελέγχου Κατάβασης (HDC) και Σύστημα Υποβοήθησης Εκκίνησης σε ανηφόρες (HSA).

image

image

Κινείται

>> Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, με την τετρακίνηση χρησιμοποιούσε τον πετρελαιοκινητήρα των 1.6 λίτρων, με το σύστημα common rail και υπερτροφοδότη (turbo) μεταβλητής γεωμετρίας.

>> Αποδίδει 136 ίππους, επιταχύνει στα 0-100 σε 10,3 δευτερόλεπτα, και η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 190 χλμ./ώρα.

>> Έχει τετρακίνηση και χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων.

>> To σύστημα Start&Stop συμπεριλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό.

Στρίβει

>> Είναι λογικό να σκεπτόμαστε ότι ένα crossover, λόγω του όγκου του, «δεν θα είναι τόσο καλό σε ποιότητα κύλισης όσο ένα επιβατηγό ΙΧ αυτοκίνητο»... Πλάνη μεγάλη, γιατί όπως κατά καιρούς έχουμε σημειώσει, οι κατασκευαστές πλέον, εδώ και χρόνια, φροντίζουν να ρυθμίζουν με τέτοιον τρόπο τη γεωμετρία των αναρτήσεων, που τα κάνει κυριολεκτικά «αγνώριστα», ειδικά όταν ταξιδεύουν σε μακρινές διαδρομές του κύριου οδικού δικτύου. Γιατί εκτός δρόμου δεν αναζητείς την άνεση, αλλά την προσβασιμότητα. Έτσι, το Mokka κάθε άλλο παρά κρύβει τον ασφάλτινο χαρακτήρα του, αφού είναι ομοιογενές στην οδηγική του συμπεριφορά, διαθέτοντας πολύ καλή ποιότητα κύλισης. Η κρεμαγιέρα με ηλεκτρική υποβοήθηση βοηθάει για να έρχονται σαφείς πληροφορίες στο τιμόνι, ενώ ικανοποιητικότατα είναι τα φρένα με δισκόφρενα εμπρός και πίσω.

image

image

Χωράει

>> Ο χώρος αποσκευών είναι 350 λίτρα .

>> Μπορεί με την αναδίπλωση των καθισμάτων να φτάσει έως τα 1.372 λίτρα .

>> Στο εσωτερικό της καμπίνας αφθονούν οι έξυπνοι αποθηκευτικοί χώροι.

Tips

>> Στο εσωτερικό του Opel Mokka θα βρείτε έως και 19 ειδικά σχεδιασμένους αποθηκευτικούς χώρους

>> Διαθέτει υποδαπέδιο χώρο αποθήκευσης στο χώρο αποσκευών

>> Επιπλέον, υπάρχει ένα χρήσιμο ράφι καπέλων πίσω από τα πίσω καθίσματα με αντοχή έως και 40 kg, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απλώς ως κάλυμμα του χώρου αποσκευών. Όταν δεν χρειάζεται, μπορεί επίσης να αναδιπλωθεί έξυπνα και εύκολα πίσω από τα πίσω καθίσματα.

>> Εάν σας αρέσει η ποδηλασία, θα αγαπήσετε το σύστημα μεταφοράς ποδηλάτων FlexFix. Σύρεται προς τα έξω από τον πίσω προφυλακτήρα όπως ένα συρτάρι, με απλότητα και ευκολία, ενώ η βασική σχάρα μεταφέρει ένα ποδήλατο και το εύκολα προσαρτούμενο εξάρτημα χωράει άλλα δύο.

>> Η μέγιστη χωρητικότητα φορτίου είναι 60 kg, δηλαδή τρία ποδήλατα βάρους έως 20 kg ή δύο ηλεκτρικά ποδήλατα βάρους 30 kg μπορούν να μεταφερθούν με μεγάλη ευκολία.

Κοστίζει

>> Το μοντέλο Mokka Edition 1.6 CDTI EcoFlex 4X4 από 24.170 ευρώ.

>> Η τιμή περιλαμβάνει το όφελος απόσυρσης.

image

Κάτι άλλο;

>> Το Mokka, στην πετρελαιοκίνητη έκδοση, διατίθεται αποκλειστικά με τον κινητήρα των 136 ίππων, ενώ διαθέσιμο είναι με συστήματα μετάδοσης, προσθιοκίνητο και τετρακίνητο.

>> Προσφέρει προαιρετικά εργονομικά καθίσματα AGR 4 κατευθύνσεων οδηγού και συνοδηγού, ένα ιατρικό οργανισμό που ειδικεύεται στις ορθοπεδικές προδιαγραφές των καθισμάτων αυτοκινήτων.

>> Η δυνατότητα επιλογής θερμαινόμενου τιμονιού. Όσοι κατοικείτε σε δύσκολες καιρικά περιοχές το χειμώνα είναι κάτι που θα το εκτιμήσετε δεόντως...

Προβληματίζει

>> Οι έντονες κλίσεις του αμαξώματος, γεγονός που αποδίδεται στο ότι η ρύθμιση της ανάρτησης είναι σχετικά μαλακή.


 FAST LANE

image

Ράλι Μόντε-Κάρλο

Με χατ-τρικ των Γάλλων Οζιέ-Ινγκρασιά με VW Polo R WRC ολοκληρώθηκε το Ράλι Μόντε Κάρλο, ο πρώτος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι 2016. Για το δύσκολο του εγχειρήματος, να σημειώσουμε ότι στην 84χρονη ιστορία του αγώνα, μόνο τρεις οδηγοί έχουν καταφέρει να κερδίσουν το Μόντε-Κάρλο τρεις φορές συνεχόμενα... Είναι ο Ιταλός Σάντρο Μουνάρι, ο Γερμανός Βάλτερ Ρερλ, ο Φινλανδός Τόμι Μάκινεν και ο Γάλλος Σεμπαστιάν Λεμπ! Στον αγώνα συμμετείχε και το ελληνικό πλήρωμα Λάμπρος Αθανασούλας-Νίκος Ζακχαίος με Skoda Fabia R5 (φωτ.), στην πρώτη τους συμμετοχή στον απαιτητικό και δύσκολο αγώνα, οι οποίοι τερμάτισαν στην 22η θέση της γενικής κατάταξης επί 64 τερματισάντων.

Toyota

Η Toyota, τη χρονιά 2015, βρέθηκε και πάλι στην πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου με συνολικές ταξινομήσεις 9.901 αυτοκινήτων. Αναλυτικότερα, η ιαπωνική εταιρεία αναδείχθηκε στη κορυφή των επιβατικών με 8.866 ταξινομήσεις, όγκος που αντιστοιχεί στο 11.7 % της αγοράς, καθώς επίσης και στην πρώτη θέση των επαγγελματικών αυτοκινήτων με 1.035 ταξινομήσεις ή ποσοστό 18.3%. Τα Auris και Corolla κατέκτησαν αθροιστικά την πρώτη θέση στην κατηγορία C, το Aygo στην κατηγορία αυτοκινήτων πόλης και το Yaris στην κατηγορία συπερμίνι, ενώ ήταν και πρώτο μοντέλο σε πωλήσεις ανάμεσα σε όλα τα μοντέλα της ελληνικής αγοράς. Η συνολική αγορά του αυτοκινήτου στη χώρα μας το 2015 αυξήθηκε 7% σε σύγκριση με το 2014. Συγκεκριμένα, το 2015 έκλεισε με 81.457 ταξινομήσεις, ενώ το 2014 είχαν ταξινομηθεί 76.106 αυτοκίνητα.

PSA 2015

Οι πωλήσεις Peugeot αυξήθηκαν κατά 9,4% στις 1.056.000 μονάδες, κυρίως χάρη στην πορεία του Peugeot 308 (αύξηση έως 31%), ενώ ισχυρή ήταν η ζήτηση για το Peugeot 2008 (+11%) και το Peugeot 208 (+10%). Τα 2008 και 308 στην Ευρώπη φιγουράρουν στις top 3 θέσεις των κατηγοριών που ανήκουν. Παράλληλα, η Citroën σημείωσε το μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων από το 2012, με ετήσια αύξηση πωλήσεων στο 3% και στις συνολικά 731.000 μονάδες, χάρη στην επιτυχία των επιβατικών αυτοκινήτων όπως του C4 , του νέου C1, του C4 Picasso, καθώς και των επαγγελματικών, όπως το νέο Berlingo. Με αύξηση των πωλήσεων κατά 20,7% από χρονιά σε χρονιά για το τέταρτο τετράμηνο, η πολυτελής DS πούλησε 76.500 μονάδες για το 2015.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ