- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Χριστίνα και Μπιτάνια: Η ιστορία μιας Μητέρας
Η Χριστίνα ήταν η Παναγία και ο άγγελος για τη μικρή Μπιτάνια. Και η Μπιτάνια ήταν το δώρο του Θεού για τη Χριστίνα
Γιορτή της Μητέρας: Η ιστορία της Χριστίνας, που υιοθέτησε την Μπιτάνια από τη Ναζαρέτ της Αιθιοπίας, και η ζωή τους στην Ελλάδα
Η Χριστίνα γεννήθηκε στην Πάτρα στις 11 Νοεμβρίου του 1976 και ημέρα Παρασκευή. Μεγάλωσε σε ένα χωριό της Αχαΐας και στα 18 της χρόνια γνώρισε τον Μένιο, τον άντρα της ζωής της. Αν και από φτωχή οικογένεια, αφού ασχολήθηκε με πολλές δουλειές, κατάφερε να φτιάξει στην Ελλάδα της κρίσης μια εταιρεία με τριάντα άτομα προσωπικό.
Η Χριστίνα θυμάται πως σε ηλικία πέντε ετών σταμάτησε στο χωριό ένα αλαφιασμένο αυτοκίνητο με μια ετοιμόγεννη γυναίκα μέσα που κοιλοπονούσε και ούρλιαζε. Η Χριστίνα ευχήθηκε τότε να μην μείνει έγκυος ποτέ. Και σαν να την άκουσε η μοίρα, σε αντίθεση με την επαγγελματική και προσωπική της ευτυχία και παρά τις δύο προσπάθειες εξωσωματικής, δεν τα κατάφερε να μείνει έγκυος.
Αποφασίζει έτσι, μετά και από προτροπή του Μένιου της, να υιοθετήσει παιδί.
Η Μπιτάνια, αγνώστου βιολογικού πατρός και μητρός, γεννήθηκε άγνωστη ημέρα και ώρα κάπου ανάμεσα στις 27 Δεκεμβρίου του 2015 και στις 13 Φεβρουαρίου του 2016 στην Αντάμα της Αιθιοπίας 250 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα. Τη βρήκαν τυλιγμένη σε μια κουβερτούλα και την παρέδωσαν στο κοντινότερο ορφανοτροφείο της περιοχής.
Η πόλη Αντάμα της Αιθιοπίας λέγεται αλλιώς Ναζαρέτ, όπως η πόλη της Γαλιλαίας που Ευαγγελίστηκε η Παναγία. Εκεί λοιπόν Ευαγγελίστηκε και η Χριστίνα και εκεί αντάμωσε τη μικρή Μπιτάνια, που το όνομά της σημαίνει «Δώρο του Θεού». Αλλά όχι με τις συνθήκες που Ευαγγελίστηκε η Παναγία. Ήταν σε ένα ορφανοτροφείο με 40 βαθμούς Κελσίου, εκατομμύρια μύγες και μυρωδιές. Με σκισμένα στρώματα και ρούχα πέντε νούμερα μεγαλύτερα από τα παιδιά. Τουαλέτα δεν υπήρχε. Όλα τα παιδιά έκαναν την ανάγκη τους σε ένα κανάτι που μετά το άδειαζαν έξω. Το πόσιμο νερό τους ήταν από έναν κουβά όπου όλα τα παιδιά περίμεναν να κατακαθίσει το χώμα και μετά έπιναν όλα με τη σειρά από το ίδιο πλαστικό ποτήρι.
Μπαίνοντας η Χριστίνα στο ίδρυμα είδε ένα κοριτσάκι να βρίσκεται στην είσοδο και να τρώει ένα-ένα τα μυρμήγκια που περνούσαν μπροστά του για να σιγάσει την πείνα του. Και φανταστείτε αυτό ήταν το καλό ίδρυμα που δεν είχε παιδιά βαριά δυστροφικά, φαγωμένα από ψείρες και παράσιτα. Είχε και καλό φαγητό. Τη μια μέρα injera (μια πίτα από αλεύρι teff) με φακές και την άλλη μέρα injera με παντζάρι. Και την επόμενη πάλι από την αρχή.
Η Χριστίνα, λοιπόν, ήταν η Παναγία και ο άγγελος μαζί για τη μικρή Μπιτάνια. Και η Μπιτάνια από τη Ναζαρέτ της Αιθιοπίας ήταν από εκείνη την στιγμή το δώρο του Θεού για τη Χριστίνα.
Και εγώ ο παιδίατρός της που είχα την τύχη και την ευλογία να δω από πρώτο χέρι τη Μπιτάνια να μιλάει άψογα ελληνικά μέσα σε δύο μήνες, να ανθίζει και να μεγαλώνει ευτυχισμένη με παππούδες, γιαγιάδες, ξαδέρφια, θείους και θείες και να ψήνει πασχαλιάτικο αρνί στην εξοχή της Αχαΐας.
Και που είχα την τιμή να πω την ιστορία της.
Σήμερα είναι η ημέρα της μητέρας. Και αυτή θα μπορούσε να είναι η ιστορία μιας ταινίας ή ενός παραμυθιού με τραγική έναρξη και όμορφο τέλος. Αλλά δεν είναι. Είναι η πραγματική ιστορία της Χριστίνας της Μητέρας που αψήφησε κοινωνικές νόρμες, φυλές, χρώματα, κουλτούρες, κρατικές γραφειοκρατίες και σύνορα.
Η ιστορία μιας Μάνας που διέσχισε θάλασσες και βουνά και ηπείρους, καλοστρωμένες Αττικές οδούς και κακοτράχαλους σκονισμένους δρόμους της Αφρικής για να κάνει τον δικό της ιδιαίτερο δρόμο προς τη μητρότητα και να αγκαλιάσει για πάντα τη μικρή Μπιτάνια.
Η ιστορία μιας Μητέρας δηλαδή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς τα πρακτορεία όπου σεξεργάτριες παρέχουν σεξ σε γυναίκες έγιναν μια μορφή αυτογροντίδας στην Ιαπωνία
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου το θρυλικό street party της Athens Voice θα περιμένει όλους εσάς
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Τέλεια φώτα, σωστός ήχος, dark rooms, αυστηρή πόρτα, εκλεκτικά DJ sets, ενδιαφέρον crowd
H σειρά αποδείχθηκε μια από τις πλέον επιτυχημένες στην ιστορία
Η διαδρομή του από τα πέριξ της Ομόνοιας στις εγκαταστάσεις της Οδού Ανθέων
Έχουμε φάει τόσες φάπες, τόση ανασφάλεια και πίεση πανταχόθεν, που αναζητάμε πια λίγη χαρά, λίγη χριστουγεννιάτικη τρέλα, λίγο τζέρτζελο, απ’ όπου κι αν προέρχεται
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.