Life

Γκουσμάνια

Ιστορίες με διαφορετικό τέλος

sympoyra_foto_1.jpg
Μίκα Σύμπουρα
ΤΕΥΧΟΣ 726
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
hghgjgjg.jpg

Η Μίκα Σύμπουρα γράφει ιστορίες με διαφορετικό τέλος.

Το φυτό δεσπόζει στην τζαμαρία του σαλονιού. Ήρθε σαν δώρο συνοδευόμενο από οδηγίες για τη φροντίδα του. Λέγεται Γκουσμάνια και είναι τροπικό φυτό με καταγωγή από τη Νότια Αμερική. Είναι φυτό εσωτερικού χώρου της ίδιας οικογένειας με τον ανανά. Η γλάστρα έχει μακρόστενα σκουροπράσινα φύλλα σαν κορδέλες φαρδιές στην περιφέρεια και στο κέντρο τέσσερα «άνθη», ένα πορτοκαλί, ένα βαθυκόκκινο, ένα μωβ και ένα κιτρινωπό. Μόνο που δεν είναι άνθη αλλά βράκτια, δηλαδή ειδικά φύλλα που περιβάλλουν το άνθος που δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.  Είναι φυτό που ζει ως επίφυτο, δηλαδή πάνω σε κορμούς δένδρων και χρειάζεται αρκετή υγρασία και μέτρια θερμοκρασία 20-25°C. 

Πέρασε ο χειμώνας και ήρθε το καλοκαίρι. Ξεράθηκαν τα πολύχρωμα φύλλα και γέμισε μυρμήγκια η γλάστρα. Κάτι μου έλεγε ότι πρέπει από φυτό εσωτερικού χώρου να γίνει φυτό εξωτερικού χώρου. Την τοποθέτησα λοιπόν ανάμεσα σε άλλα φυτά που κάνουν ημισκιερές συνθήκες και την πότιζα δοκιμάζοντας την υγρασία του χώματος όποτε ήταν ξερό. Τον χειμώνα θα επιστρέψει στο εσωτερικό του σπιτιού. Αν θέλω να ξαναβγάλει τα πολύχρωμα φύλλα θα πρέπει να κλαδέψω και να μεταφυτεύσω τα νέα φυτά σε νέα γλάστρα. 

Κάτι μου έλεγε ότι δεν υπάρχουν οδηγίες ζωής, αλλά πρέπει να βρίσκεις κάθε φορά τις ανάγκες δοκιμάζοντας ενδεχομένως και τις αντοχές αυτού που φροντίζεις…

s-up-a-gousmania-726.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ