1821 Digital Gallery

Παράνομες ελληνοποιήσεις: Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος

Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Σε αυτό το χρηματοκιβώτιο έκρυβε τα 320.000 ευρώ ο αξιωματικός
Σε αυτό το χρηματοκιβώτιο έκρυβε τα 320.000 ευρώ ο αξιωματικός © Ελληνική Αστυνομία
Οι διάλογοι που έρχονται στο «φως»
  • A-
  • A+
0
Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Ο τρόπος δράσης - Το χρηματοκιβώτιο που έκρυβε 320.000 ευρώ.

Νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, σχετικά με τη δράση του κυκλώματος πλαστών ταυτοτήτων και διαβατηρίων που προχωρούσε σε παράνομες ελληνοποήσεις αλλοδαπών. 

Σήμερα η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το χρηματοκιβώτιο με τα 320.000 ευρώ που βρέθηκαν στο γραφείο του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ασπροπύργου, ο οποίος φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα με τα πλαστά έγγραφα σε αλλοδαπούς.

Ο ίδιος απολογήθηκε, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο είναι του θείου του και πως τα έκρυψε εκεί για ασφάλεια.

Σχετικα
Βιασμός Γεωργίας: Δεν έχει παραδοθεί το πόρισμα των τοξικολογικών
Βιασμός Γεωργίας: Δεν έχει παραδοθεί το πόρισμα των τοξικολογικών

Κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων: Ο τρόπος δράσης

Σχετικά με τον τρόπο δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης σημειώνεται ότι κάθε μέλος είχε διακριτό ρόλο που, κατά περίπτωση, ήταν η προσέλκυση ενδιαφερόμενων, η παράσταση ως μάρτυρας ταυτοπροσωπείας, η προμήθεια πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών μέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας ή γενικότερα στην υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης.

Η έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Έλληνα πολίτη γινόταν είτε με τη χρήση ψευδών στοιχείων μη υπαρκτών ατόμων, είτε με τη χρήση στοιχείων ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια των ενεργειών της οργάνωσης, είτε με τη χρήση στοιχείων υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας προηγούμενου νομίμως εκδοθέντος δελτίου ταυτότητας, είτε με τη χρήση των πραγματικών τους στοιχείων ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Σχετικα
Στον Άρειο Πάγο στοιχεία για το κύκλωμα μαστροπείας
Στον Άρειο Πάγο στοιχεία για το κύκλωμα μαστροπείας

Οι ενδιαφερόμενοι, με τη χρήση των ανωτέρω επετύγχαναν, κατά περίπτωση, την ελεύθερη παραμονή και κίνησή τους στη χώρα, την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος, την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN), την έκδοση αδειών οδήγησης, την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων και την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων και τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

Για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000,00 €). Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί πάνω από 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, ανέρχεται σε τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Κύκλωμα πλαστών εγγράφων: Οι διάλογοι 

Αποκαλυπτικούς διαλόγους των μελών του κυκλώματος πλαστών εγγράφων αποκαλύπτει η «Καθημερινή». 

Συγκεκριμένα, κατεγράφησαν συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της εγκληματικής ομάδας και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων αλλά και άλλοι διάλογοι στους οποίους αναφέρονται και τα ποσά για την έκδοση πλαστών εγγράφων.

Αρχηγός εγληματικής οργάνωσης: Για τα χαρτιά. Εντάξει. Τους καθησύχασα. Πήγα στη συνάντηση έδωσα τα χαρτιά. Ο Αλβανός ικανοποιημένος, όλα εντάξει. Του λέω τι έγινε; Λέει, έφερε τα μισά χρήματα. Επτά χιλιάδες, λέει έφερε και τις άλλες επτά δεν τις μάζεψε. Του λέω, έλα να ξεκινήσουμε με τα επτά. Λέει, όχι Δ., λέει. Εγώ ακόμα όλα τα χρήματα δεν θα τα πάρω. Εγώ λέει δεν θέλω να χρωστάω εγώ μετά. Και πότε; Λέει το πολύ σε μια εβδομάδα, δέκα ημέρες θα μου φέρει το άλλο μισό. Λέω εγώ γάμα τα τώρα. Κάθομαι, και νομίζω που θα βρω και τις δύο δόσεις. Εμπιστεύομαι αυτό το βλάκα (….) Πρέπει να μας δώσει 15.000 και στην αστυνομία ακόμη 15.000 να πάει.

Κ.: Για αυτό σου λέω κράτα λίγο απόσταση 

Αρχηγός εγληματικής οργάνωσης: Αυτοί μου έλεγαν να βιαστώ, εγώ νόμιζα ότι όλα είναι εντάξει (….) Τώρα ζήτησε για τον φίλο του. Λέω, συγγνώμη αδελφέ 25 δεν βγαίνω, τουλάχιστον 30 (….) Εκείνος έπρεπε χρήματα να του φέρει. Αποδείχτηκε ότι του έφερε μόνο 7.000, τα μισά. Λέω 7.000 έστω θα πάρω τα χαρτιά. Ένα, δύο τη νύχτα θα ετοιμάσω. Εκείνος λέει και αν αυτός δεν τα φέρει. Εγώ, λέει θα τα πληρώσω.

Κ.: Σωστά, σωστά, καλά σου είπε.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται επικοινωνία του αρχηγού της εγκληματική οργάνωσης με τον «πελάτη» αλβανικής καταγωγής:

Αλβανός: Πες του άμα μου έχει συμβεί ζημιά στα χαρτιά τα δικά μου, θα του ….τη μάνα πες του. Όπως στο λέω.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5