Lockdown: Μεγάλη αύξηση στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική
Τι γίνεται μετά την άρση περιορισμού διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα
Lockdown: Μέχρι και 60% αυξήθηκε η κίνηση στους δρόμους της Αττικής σε σε ορισμένες οδικές αρτηρίες.
Η άρση περιορισμού διαδημοτικών μετακινήσεων κατά τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα, έφερε αύξηση στην κυκλοφορία των οχημάτων κατά 34,3%, σύμφωνα με το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής. Μάλιστα, η αύξηση της κυκλοφορίας πλησίασε το 60% σε ορισμένες οδικές αρτηρίες της Αττικής. Τα στοιχεία προκύπτουν συγκριτικά με το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου.
Σε όλες τις οδικές αρτηρίες διαπιστώνεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων το πρώτο Σαββατοκύριακο (της άρσης απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων) ήταν αυξημένη κατά 28,7%, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο καταγράφηκε πρόσθετη αύξηση 5,6%. Συνολικά, δηλαδή, τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα η κίνηση λόγω άρσης της απαγόρευσης των μετακινήσεων μεταξύ δήμων σημείωσε αύξηση 34,3%.
Σημαντική απόκλιση τα Σαββατοκύριακα
Η απόκλιση τα Σαββατοκύριακα σε σύγκριση με τις καθημερινές είναι σημαντική. Με βάση προηγούμενη καταγραφή των στατιστικών από την επιστημονική ομάδα του κέντρου κυκλοφορίας, η οποία περιείχε στοιχεία μέχρι και την Τρίτη 13/4/2021, η κίνηση τις καθημερινές εμφάνιζε αύξηση μόλις 2,7%. Η μεγαλύτερη αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου καταγράφηκε στη λεωφόρο Βουλιαγμένης (57,7%), στη λεωφόρο Μεσογείων (49,1%), στη λεωφόρο Αθηνών (44,9%), στη λεωφόρο Ποσειδώνος (43,9%), στη Βασ. Σοφίας (37,5%) και στη λεωφόρο Κηφισού (26,4%).
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, με αφορμή τα σχετικά συμπεράσματα επισημαίνει σχετικά: «Τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται από το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής είναι αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο και μπορούν να βοηθήσουν στην λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών κατά την περίοδο της πανδημίας και γενικότερα για την ασφάλεια των πολιτών.
»Με τη συνδρομή της ομάδας των συγκοινωνιολόγων μας και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο τεχνολογίας μελετάμε και αξιοποιούμε τα στοιχεία που προκύπτουν. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στην υπηρεσία των πολιτών και να μεριμνούμε για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους».
Σημειώνεται ότι τα σχετικά στοιχεία προκύπτουν με την αξιοποίηση 1000 μετρητών που έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια Αττικής στους κυριότερους οδικούς άξονες αρμοδιότητάς της. Τα στατιστικά αυτά αξιοποιούνται και επεξεργάζονται από τους συγκοινωνιολόγους του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής και μεταβιβάζονται προς τα αρμόδια Υπουργεία.
Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων
Την ίδια ώρα, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία τροχαίων ατυχημάτων σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως καταγράφονται από την Ε.Ε. Ειδικότερα, στην Ελλάδα οι θάνατοι από τροχαία περιορίστηκαν κατά 19% το 2020 (54 νεκροί) έναντι 64 θανάτων που σημειώθηκαν στην άσφαλτο το 2019. Σε δεκαετή βάση (2010-2020) η μείωση διαμορφώθηκε στο 54%. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την τελευταία δεκαετία (2010-2020), ο αριθμός των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα μειώθηκε κατά 36%. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται του στόχου μείωσης των θανάτων κατά 50%, που είχε τεθεί για την εν λόγω δεκαετία. Ωστόσο, στην Ε.Ε. σημειώθηκαν 42 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, με τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο να υπερβαίνει τους 180 θανάτους.
Κατά μέσον όρο, οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα σε ολόκληρη την Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 17% σε σύγκριση με το 2019, αλλά η μείωση αυτή δεν ήταν ομοιογενής. Η μεγαλύτερη μείωση (20% κατ’ ελάχιστον) σημειώθηκε στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στη Δανία, στην Ισπανία, στη Γαλλία, στην Κροατία, στην Ιταλία, στην Ουγγαρία, στη Μάλτα και στη Σλοβενία. Αντιθέτως, πέντε κράτη-μέλη (Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Λουξεμβούργο και Φινλανδία) κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων, αν και ο αριθμός αυτός έχει την τάση να παρουσιάζει διακυμάνσεις από έτος σε έτος στις μικρές χώρες.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση θα συζητηθεί την Τετάρτη στη πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών.
Το πόρισμα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των υποδομών
Για τη Δημοκρατία στο Ιράν!
Εκτροπές, άρσεις και απαγορεύσεις κυκλοφορίας λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων σε βασικούς άξονες
225 νικητές της δεύτερης κατηγορίας κέρδισαν από 100.000 ευρώ
Η εκδήλωση εντάσσεται στον πρώτο κύκλο δημόσιων συζητήσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων
Η αντιπροσωπεία των αγροτών είναι 25μελής
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά τη πράξη
Πώς σώθηκαν όλα τα παιδιά του χωριού - Πού οφείλεται το φαινόμενο
«Μην επιτρέπετε σε κανέναν να σας οδηγήσει στον βούρκο του» - Πώς ξεκίνησε η αντιπαράθεση
«Λες ηλιθιότητες, έχουμε ξεφτιλιστεί, παίρνεις γραμμή από τον Περισσό και ταλαιπωρείς τον κόσμο» - «Aπό βλακεία σε βλακεία το πας»
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πού καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία
Το χρονικό της υπόθεσης
Τι δήλωσε μετά το συμβάν
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.