- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δήμος Αθηναίων: Ανάσα στο κυκλοφοριακό με 4 νέες γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας και 17 λεωφορεία
Χάρης Δούκας: «Δημιουργούμε ένα σύγχρονο και συμπληρωματικό σύστημα μετακινήσεων για κάθε Αθηναίο πολίτη»
Η νέα δημοτική συγκοινωνία «ΑΤΗΕΝS MOVE», ύψους 11,2 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνει 4 γραμμές συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων και 185 στάσεις
Μία νέα εποχή ξεκινάει για τη μετακίνηση των πολιτών στην Αθήνα με τέσσερις νέες γραμμές δημοτικής συγκοινωνίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.
Το νέο δίκτυο προέκυψε ύστερα από τα ευρήματα συγκοινωνιακής μελέτης του Δήμου Αθηναίων, η οποία κατέγραψε σημαντικά ελλείμματα προσβασιμότητας, υψηλή εξάρτηση από ιδιωτικά ρυπογόνα οχήματα και αυξημένο κόστος μετακίνησης σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης. Η μελέτη πήρε το πράσινο φως του ΟΑΣΑ και στη συνέχεια κατατέθηκε πρόταση στην Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, ενώ η δράση εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε: «Κάνουμε ένα ακόμα βήμα ώστε η Αθήνα να αποκτήσει δημοτική συγκοινωνία. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο και συμπληρωματικό σύστημα μετακινήσεων για κάθε Αθηναίο πολίτη, δίνοντας μία ανάσα στο κυκλοφοριακό. Τέσσερις νέες γραμμές συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων θα καλύπτουν κενά τοπικής μετακίνησης. 17 ηλεκτρικά λεωφορεία θα εξυπηρετούν το κοινό χωρίς να διέρχονται από το κέντρο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι όλοι -και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας- μπορούν να μετακινούνται πιο εύκολα. Στον σχεδιασμό που υποβάλαμε τον Ιανουάριο του 2026, περιλαμβάνονται σύγχρονες υποδομές φόρτισης και πλήρως προσβάσιμες εγκαταστάσεις. Προχωράμε αποφασιστικά για να γίνει η πόλη πιο ανθρώπινη, φιλική και προσβάσιμη».
Τα χαρακτηριστικά της νέας δημοτικής συγκοινωνίας στον Δήμο Αθηναίων
Η νέα δημοτική συγκοινωνία «ΑΤΗΕΝS MOVE», ύψους 11,2 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνει 4 γραμμές συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων και 185 στάσεις που θα συνδέει τις εξής περιοχές:
- Νέος Κόσμος - Πετράλωνα - Κεραμεικός
- Κάτω Πατήσια - Σεπόλια - Κεραμεικός
- Προμπονάς - Άνω Πατήσια - Κυψέλη
- Αττική – Κυψέλη
Οι γραμμές θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τον ΟΑΣΑ και το Μετρό. Η επένδυση περιλαμβάνει την αγορά 17 ηλεκτρικών λεωφορείων, υποδομές φόρτισης και αναβάθμιση στάσεων με πρόβλεψη πλήρους προσβασιμότητας.
Τα οφέλη, ενδεικτικά:
- Ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας. Δημιουργία τοπικών κόμβων πολυτροπικότητας σε επιλεγμένες στάσεις και πλατείες που συνδυάζουν ΜΜΜ, πεζή μετακίνηση, ποδήλατο και μικροκινητικότητα, με παρεμβάσεις Nature-Based Solutions (σκίαση, φυτεύσεις).
- Μείωση ανάγκης για χρήση ΙΧ. Οι Γραμμές θα λειτουργούν όλες τις μέρες της εβδομάδας, όλο τον χρόνο.
- Νέες συνδέσεις και νέα μοτίβα μετακινήσεων. Ανάπτυξη δημοτικής ηλεκτρικής συγκοινωνίας σε γραμμές γειτονιάς υψηλής συχνότητας, τα οποία θα εκτελούν γραμμές γειτονιάς και θα τροφοδοτούν σταθμούς μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ, καλύπτοντας περιοχές με ανεπαρκή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση.
- Εξυπηρέτηση υποβαθμισμένων και παραδοσιακά υποεξηπυρετούμενων περιοχών. Το μέτρο αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της μεταφορικής φτώχειας, στη μείωση του κόστους μετακίνησης, στον περιορισμό της εξάρτησης από ιδιωτικά οχήματα και στην επίτευξη κλιματικών στόχων μέσω της μείωσης των εκπομπών CO₂, ενώ παράλληλα ενισχύει την κοινωνική & χωρική συνοχή της πόλης.
- Ισότιμη πρόσβαση στις μετακινήσεις για άτομα με κινητικές δυσκολίες κι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Δημιουργία στάσεων με καθολικά προσβάσιμα χαρακτηριστικά στις περιοχές παρέμβασης με σκίαση, καθιστικά, φωτισμό και πλήρη προσβασιμότητα για ΑμεΑ και ηλικιωμένους (χαμηλό δάπεδο, ράμπες, οπτικοακουστικές αναγγελίες).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις εκδηλώσεις για την 205η επέτειο της Άλωσης – Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς ο ΠτΔ
«Οι χώρες δεν γίνονται λιγότερο δημοκρατικές επειδή οι πολίτες ψηφίζουν την ίδια ηγεσία», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας
Το ρεπορτάζ της WSJ συνδέει τις επαφές της Αμερικανίδας πρέσβειρας με συμφωνίες για αμερικανικό LNG σε χώρες των Βαλκανίων
Δείτε εικόνες από τη συνάντησή τους
«Αυτή είναι η αλαζονεία μιας εξουσίας, που έχει χάσει την επαφή με τις ανάγκες της κοινωνίας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν με μια μετεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Ευκαιρία μεταρρυθμίσεων ή ουτοπία;
H ομιλία της τέως Προέδρου της Δημοκρατίας
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού
«Το non-dom κινδυνεύει να μετατρέψει την Ελλάδα σε φορολογικό καταφύγιο», δηλώνει ο πρώην υπουργός
Το δίλημμα «αυτοδυναμία της ΝΔ ή χάος»
Ο χάρτης των πληρωμών από ΔΥΠΑ και e - ΕΦΚΑ
Ποιο ήταν το αμερικανικό συγκρότημα
Σαν σήμερα δολοφονείται από τα «45άρια» της 17Ν ο πολιτικός που εργάστηκε για την εθνική συμφιλίωση
Γιατί η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ
«Οι σπόροι του μέλλοντος βρίσκονται στη μνήμη του χτες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.