- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Γιάννης Κεφαλογιάννης: 350 προσλήψεις στην Πολιτική Προστασία - Ενίσχυση ενόψει δύσκολης αντιπυρικής περιόδου
Νέα στελέχη σε Δήμους και Περιφέρειες, με έμφαση σε ετοιμότητα, πρόληψη και συνεργασία φορέων
O Γιάννης Κεφαλογιάννης εξήγγειλε 350 προσλήψεις Πολιτικής Προστασίας ενισχύουν ετοιμότητα, πρόληψη και συντονισμό για δύσκολη αντιπυρική περίοδο
Την πρόσληψη 350 εξειδικευμένων στελεχών Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε από την Κοζάνη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, με στόχο τη στελέχωση Δήμων και Περιφερειών και τη δημιουργία οργανωμένων γραφείων σε όλη τη χώρα.
Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η επιτυχία της αντιπυρικής περιόδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον βαθμό προετοιμασίας και τη σαφή κατανομή ρόλων πολύ πριν την εκδήλωση των πυρκαγιών. Όπως σημείωσε, μέσα στις επόμενες 45 ημέρες θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες ώστε ο κρατικός μηχανισμός να είναι πλήρως έτοιμος.
Γιάννης Κεφαλογιάννης: Ετοιμότητα και ευθύνες πολιτών, αυστηρό πλαίσιο και πρόστιμα
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός στην ευθύνη των πολιτών για τον καθαρισμό οικοπέδων, επισημαίνοντας ότι τα πρόστιμα θα εφαρμοστούν κανονικά και φέτος, στο πλαίσιο ενός πιο ξεκάθαρου και ρεαλιστικού θεσμικού πλαισίου. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, από την τοπική αυτοδιοίκηση και τα σώματα ασφαλείας έως τις εθελοντικές οργανώσεις, χαρακτηρίζοντας την Πολιτική Προστασία ως «οικοσύστημα συνεργασίας».
Λιγότερες πυρκαγιές, με μεγαλύτερη ένταση και καμένες εκτάσεις
Αναφερόμενος στη Δυτική Μακεδονία, τόνισε ότι το 2025 καταγράφηκε μείωση των πυρκαγιών κατά 15%, ωστόσο οι καμένες εκτάσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 17.000 στρέμματα από 9.000. Όπως εξήγησε, οι περισσότερες πυρκαγιές ξεκινούν σε αγροτοδασικές περιοχές και επεκτείνονται σε δάση, στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της νέας περιόδου.
Ενίσχυση μέσων και εθελοντών - Νέα κίνητρα και επιχειρησιακή αναβάθμιση
Καθοριστικής σημασίας για τον σχεδιασμό είναι η επαναλειτουργία της βάσης εναέριων μέσων στην Κοζάνη, όπου θα σταθμεύσει και φέτος πυροσβεστικό αεροσκάφος, με προοπτική να καταστεί μόνιμη βάση τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, για πρώτη φορά οι εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας θα ενισχυθούν από το κράτος, ενώ προβλέπονται και κίνητρα, όπως απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας και ταξινόμησης για οχήματα που χρησιμοποιούνται στις δράσεις τους.
Ο υπουργός προειδοποίησε ότι, παρά τις αυξημένες βροχοπτώσεις, η φετινή χρονιά ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς η αυξημένη βλάστηση δημιουργεί μεγαλύτερη καύσιμη ύλη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το κακό σενάριο είναι μπροστά μας».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης παρουσίασε το σχέδιο της Περιφέρειας για την αντιπυρική περίοδο, καθώς και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Σχολή Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας. Όπως ανέφερε, η εγκατάσταση εκπαιδευτικού εξοπλισμού με χρήση αεροσκάφους θα αναβαθμίσει σημαντικά τη σχολή, καθώς αντίστοιχη τεχνολογία λειτουργεί μόνο σε τρεις χώρες της Ευρώπης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Το non-dom κινδυνεύει να μετατρέψει την Ελλάδα σε φορολογικό καταφύγιο», δηλώνει ο πρώην υπουργός
Το δίλημμα «αυτοδυναμία της ΝΔ ή χάος»
Ο χάρτης των πληρωμών από ΔΥΠΑ και e - ΕΦΚΑ
Ποιο ήταν το αμερικανικό συγκρότημα
Σαν σήμερα δολοφονείται από τα «45άρια» της 17Ν ο πολιτικός που εργάστηκε για την εθνική συμφιλίωση
Γιατί η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ
«Οι σπόροι του μέλλοντος βρίσκονται στη μνήμη του χτες»
Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν έλαβαν τα χρήματα
Ο πρωθυπουργός έθεσε στο επίκεντρο το αυξημένο ενεργειακό κόστος
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Θετικό πρόσημο στις ροές χρηματοδότησης και άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το αναπτυξιακό πλάνο για τις Κυκλάδες
Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων έχει υπονομευθεί από μια σειρά σκανδάλων στα οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει κυβερνητικές ευθύνες
Οι μετανάστες, οι διακινητές, ένα σποτ και οι θέσεις εργασίας
Αφορούν προσλήψεις ορισμένου χρόνου σε Χαϊδάρι, Ίλιον και Λάρισα
«Αυτά που λέει τα πιστεύει και είναι επικίνδυνος επειδή τα πιστεύει» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.