- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρεκόρ ΑΠΕ στην ΕΕ το 2025: Η Ελλάδα τρίτη στα φωτοβολταϊκά, ιστορικό χαμηλό στον άνθρακα
Αιολικά και ηλιακά ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα – Ισχυρή ελληνική παρουσία, άνοδος φυσικού αερίου
Αιολικά και ηλιακά πρώτα στην ΕΕ, Ελλάδα πρωταγωνίστρια, άνθρακας σε ιστορικό χαμηλό, αέριο ακριβότερο
Νέα ιστορικά ορόσημα κατέγραψε το 2025 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την έκθεση European Electricity Review 2026 του ενεργειακού think tank Ember. Για πρώτη φορά, η συνδυασμένη παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας ξεπέρασε εκείνη των ορυκτών καυσίμων (άνθρακας και φυσικό αέριο), επίδοση που επιτεύχθηκε παρά την αυξημένη χρήση αερίου.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις υψηλότερες επιδόσεις ΑΠΕ, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό στη χρήση άνθρακα και καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στην ΕΕ ως προς τη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην ηλεκτροπαραγωγή.
Αιολικά και φωτοβολταϊκά μπροστά – 48% ΑΠΕ στο ευρωπαϊκό μείγμα
Το 2025, το μερίδιο αιολικής (16,9%) και ηλιακής (13,2%) ενέργειας στην ΕΕ έφτασε σωρευτικά το 30%, ξεπερνώντας τα ορυκτά καύσιμα που υποχώρησαν στο 29%. Συνολικά, οι ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) κάλυψαν το 48% της ευρωπαϊκής ηλεκτροπαραγωγής.
Η παραγωγή από φωτοβολταϊκά σημείωσε νέο ρεκόρ στις 369 τεραβατώρες, με αύξηση άνω του 20% για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, φτάνοντας το 13% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Η ηλιακή παραγωγή αυξήθηκε σε όλες τις χώρες-μέλη και ξεπέρασε το 20% της ετήσιας ηλεκτροπαραγωγής στην Ουγγαρία, την Κύπρος, την Ελλάδα, την Ισπανία και τις Κάτω Χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στους «27» – πίσω από Ουγγαρία και Κύπρο και μπροστά από Ισπανία και Κάτω Χώρες – ως προς τη συμβολή των φωτοβολταϊκών στο ενεργειακό της μείγμα.
Άνθρακας σε ιστορικό χαμηλό, ακριβότερο φυσικό αέριο και πιέσεις στις τιμές
Στον αντίποδα, η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό τόσο στην ΕΕ (9,2%) όσο και στην Ελλάδα (5%). Η πτώση είναι εντυπωσιακή αν ληφθεί υπόψη ότι πριν από μία δεκαετία ο άνθρακας κάλυπτε περίπου το ένα τέταρτο της ευρωπαϊκής ηλεκτροπαραγωγής. Σήμερα, 19 κράτη-μέλη έχουν μηδενική ή μικρότερη από 5% συμμετοχή άνθρακα στο ενεργειακό τους μείγμα. Η Ιρλανδία σταμάτησε να καίει άνθρακα τον Ιούνιο του 2025, ενώ τον Απρίλιο η Φινλανδία τον κατήργησε de facto, νωρίτερα από τον στόχο πλήρους απανθρακοποίησης στα μέσα του 2029.
Την ίδια ώρα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το 2024, κυρίως λόγω μειωμένης υδροηλεκτρικής παραγωγής. Αυτό εκτόξευσε τη δαπάνη εισαγωγών φυσικού αερίου για τον ευρωπαϊκό ηλεκτρικό τομέα στα 32 δισ. ευρώ – 16% υψηλότερα από πέρυσι. Οι απότομες αυξήσεις τιμών στις ώρες αιχμής συνέβαλαν στην ετήσια άνοδο των χονδρικών τιμών ρεύματος σε 21 χώρες της ΕΕ το 2025.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι δικαιούχοι και με ποια κριτήρια δίνεται
Ποιος μπορεί να εκφράζεται υπέρ του κόμματος και της ιδεολογίας του;
Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τα 59 χρόνια από το πραξικόπημα
Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας
Πότε μπαίνουν σε ιδιωτικό τομέα και Δημόσιο
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα
Αναλυτικός πίνακας με τα μόρια ανά κατηγορία
Η σκανδαλολογία είναι βούτυρο στο ψωμί ενός άφρονος κλάσματος του πολιτικού μας συστήματος που είναι φτιαγμένο για να την εκμεταλλεύεται.
Προσυνέδριο ΝΔ στο Ηράκλειο - Έμφαση σε 12μηνο τουρισμό, τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη νησιών
Στο επίκεντρο άμυνα, οικονομία και πολιτισμός, με νέα ώθηση στη στρατηγική συνεργασία
«Με έχουν ελέγξει οι πάντες, δεν σηκώνω μύγα στο σπαθί μου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Τα νέα οχήματα παρουσιάστηκαν στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη
Ομόφωνη εισήγηση του Γενικού Συμβουλίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο η τελική απόφαση
Πώς αποκαλύπτεται η ευαλωτότητα της ελληνικής οικονομίας που εξαρτάται υπέρμετρα από τον τουρισμό
Υψηλοί τόνοι στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με αντιπαράθεση για την εξέταση εμπλεκόμενων προσώπων
Όταν υπερασπίζεσαι το ψέμα σου ως «ασήμαντο»
Πότε η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια
Πότε θα δοθεί η πρώτη ενισχυμένη πληρωμή
«Όταν είσαι πολύ εκνευρισμένος το κινητό πρέπει να φεύγει από το χέρι σου»
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.