ΟΠΕΚΕΠΕ: Γιατί είναι τόσο χαμηλό το επίπεδο της επιτροπής;
Η αποκαρδιωτική σύγκριση με την αντίστοιχη εικόνα επιτροπών του εξωτερικού
Εξεταστική Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι ηγεσίες, οι στρατιώτες και το φανατικό κομμάτι των ψηφοφόρων
Φαντάζομαι θα έχετε παρακολουθήσει σε ειδήσεις ή σε ντοκιμαντέρ στιγμιότυπα από συνεδριάσεις επιτροπών της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Και θα έχετε δει πώς φέρονται οι Αμερικανοί πολιτικοί που ερευνούν τα σημαντικά πολιτικά θέματ, τα οποία ενδεχομένως να έχουν σημαντικές νομικές προεκτάσεις: εντελώς διαφορετικά από τον τρόπο με τον οποίο φέρονται οι Έλληνες πολιτικοί στις δικές τους εξεταστικές επιτροπές.
Ρίξτε μια ματιά, αν έχετε κουράγιο, στην προχτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Λέω «αν έχετε κουράγιο» γιατί το θέαμα είναι αποκαρδιωτικά τριτοκοσμικό. Η εικόνα των βουλευτών, που υποτίθεται ότι ερευνούν ένα από το σοβαρότερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, είναι εικόνα καφενόβιων που τσακώνονται για τις ομάδες τους μετά από μερικές μπίρες. Φωνές που σκεπάζουν η μία την άλλη, υστερικές χειρονομίες και απόλυτη αδιαφορία για την αλήθεια. Βουλευτές που τα μόνα που τους νοιάζουν είναι η εξυπηρέτηση της κομματικής γραμμής και μερικά δευτερόλεπτα στο ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων, για τα οποία είναι έτοιμοι να πετάξουν οποιοδήποτε ίχνος σεβασμού σε θεσμούς και διαδικασίες.
Γιατί τα στελέχη της επιτροπής (τα περισσότερα τουλάχιστον) δεν στερούνται μόρφωσης και μιας κάποιας καλλιέργειας. Δεν πρόκειται για άξεστους και αμόρφωτους ανθρώπους που δεν ξέρουν πώς αλλιώς να φερθούν. Πρόκειται για ανθρώπους που απολύτως συνειδητά επιλέγουν μια αγοραία συμπεριφορά, ενώ θα μπορούσαν (τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς) να φερθούν ως κάποιοι που η εξέλιξη δεν τους έχει προσπεράσει χωρίς να τους αγγίξει.
Δεν είμαι μέσα στα κεφάλια τους (ευτυχώς γιατί θα ήταν αφόρητα εκεί μέσα), οπότε δεν μπορώ με απόλυτη σιγουριά να πω τι είναι αυτό που τους κάνει να φέρονται σαν καμένοι καφενόβιοι. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα πέσω τελείως έξω αν υποθέσω ότι έτσι ελπίζουν:
α) να ικανοποιήσουν τις ηγεσίες των κομμάτων τους ως στελέχη που είναι έτοιμα να κάνουν τα πάντα για να υπηρετήσουν τη γραμμή του κόμματος και
β) να γίνουν αρεστοί στο πιο φανατικό κομμάτι των ψηφοφόρων.
Και μπορεί να τα καταφέρνουν. Με την επίδειξη του πόσο χαμηλά μπορούν να πέσουν, μπορεί να ικανοποιούν τις ηγεσίες που λατρεύουν τα στρατιωτάκια και να γίνονται αρεστοί στο πιο φανατικό κομμάτι των ψηφοφόρων που, αντί για πολιτικούς, θέλει μονομάχους. Αλλά καθώς αυτοί τα καταφέρνουν, χάνουμε όλοι οι υπόλοιποι. Που θα θέλαμε οι αντιπρόσωποί μας να είναι οι καλύτεροι από εμάς και τους βλέπουμε να πασχίζουν ώστε να γίνουν χειρότεροι. Τουλάχιστον σ’ αυτό τα καταφέρνουν καλά. Και μπράβο τους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού - Αναλύει τις διεθνείς προκλήσεις και τον ρόλο της Ελλάδας
Ο πλήρης σχεδιασμός για οικονομία, κράτος, κοινωνία και ανάπτυξη την επόμενη χρονιά
Το νέο νομοσχέδιο και το ζήτημα της τηλεθέασης
Το ΥΠΕΝ επεκτείνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, φοιτητές και κλειστά ακίνητα
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.