- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στη Μόσχα μετά τις νέες απειλές Ζαχάροβα
Με αφορμή τη συνεργασία με το Κίεβο
Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στη Μόσχα μετά τις νέες δηλώσεις Ζαχάροβα
Το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας για την ανάπτυξη και χρήση θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Διπλωματικές πηγές απάντησαν ότι η χώρα λειτουργεί «με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο» και ότι η σύναψη διακρατικών συμφωνιών αποτελεί «αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα», ειδικά όταν αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και την προστασία των πολιτών
Η αντίδραση του ΥΠΕΞ ήρθε λίγες ώρες μετά τις σκληρές δηλώσεις της Ζαχάροβα, η οποία κατηγόρησε την Αθήνα ότι ακολουθεί «συγκρουσιακή πολιτική έναντι της Ρωσίας» και ότι προβαίνει σε «εχθρικές ενέργειες». Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που απέστειλαν οπλισμό στην Ουκρανία και ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται «εναντίον αμάχων» σε περιοχές που η Μόσχα θεωρεί ρωσικό έδαφος, υπενθυμίζοντας και την παρουσία ελληνικών κοινοτήτων στο Ντονμπάς, στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια και στην Κριμαία.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις της, τις οποίες μετέδωσε το πρακτορείο TASS, η συνεργασία Αθήνας – Κιέβου για την ανάπτυξη θαλάσσιων UAV αποτελεί «μία ακόμη επιβεβαίωση» της αντιρωσικής στάσης της Ελλάδας. Η Ζαχάροβα έκανε λόγο για «συμφωνίες με το ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου» και προειδοποίησε ότι η Μόσχα έχει ήδη προχωρήσει στην «απαραίτητη αξιολόγηση» και θα ακολουθήσει «δέουσα αντίδραση».
Η ελληνική πλευρά, σε ψύχραιμο αλλά αιχμηρό τόνο, υπενθύμισε ότι η συνεργασία με την Ουκρανία είναι διαφανής, θεσμική και απολύτως συμβατή με τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο της ΕΕ και της δυτικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Τόνισε ότι η συμφωνία Μητσοτάκη – Ζελένσκι για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στον θαλάσσιο χώρο, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μη επανδρωμένων συστημάτων, στοχεύει στην αντιμετώπιση θαλάσσιων απειλών, στην ανταλλαγή πληροφοριών και στη συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις. Η ελληνική απάντηση κατέληγε στο ότι «απειλές κατά κυρίαρχων κρατών απορρίπτονται αυτοδικαίως», στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η Μόσχα δεν μπορεί να υπαγορεύει ούτε την εξωτερική πολιτική της χώρας ούτε τη στρατηγική της ασφάλειας.
Το νέο επεισόδιο εντάσσεται στο ήδη τεταμένο κλίμα στις ελληνορωσικές σχέσεις, το οποίο επιβαρύνθηκε περαιτέρω μετά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Αθήνα και τις διμερείς δεσμεύσεις για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η Ελλάδα δεν παρακάμπτει τις υποχρεώσεις της ως κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει ότι η ελληνική διπλωματία κινείται με γνώμονα την προάσπιση της κυριαρχίας, της ενεργειακής ασφάλειας και των διεθνών κανόνων.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι σπόροι του μέλλοντος βρίσκονται στη μνήμη του χτες»
Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν έλαβαν τα χρήματα
Ο πρωθυπουργός έθεσε στο επίκεντρο το αυξημένο ενεργειακό κόστος
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Θετικό πρόσημο στις ροές χρηματοδότησης και άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το αναπτυξιακό πλάνο για τις Κυκλάδες
Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων έχει υπονομευθεί από μια σειρά σκανδάλων στα οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει κυβερνητικές ευθύνες
Οι μετανάστες, οι διακινητές, ένα σποτ και οι θέσεις εργασίας
Αφορούν προσλήψεις ορισμένου χρόνου σε Χαϊδάρι, Ίλιον και Λάρισα
«Αυτά που λέει τα πιστεύει και είναι επικίνδυνος επειδή τα πιστεύει» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Η προθεσμία για τα αναδρομικά, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές
Οι δύο περιοχές που δεν καλύπτονται
Η νέα απάντηση του δημοσιογράφου στους ισχυρισμούς του υφυπουργού
«Οι κάτοικοι θα λάβουν και έγγραφη διαβεβαίωση για την κατάσταση των κτιρίων τους» αναφέρει ο υπουργός
Η απάντηση του υπουργού Υγείας
Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν σειρά
Τι ισχύει με τα κριτήρια, όλα τα ποσά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.