- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ακρίβεια χωρίς φρένο στο κρέας: Γιατί οι τιμές φτάνουν στα ύψη
Το μοσχάρι αγγίζει υψηλό τριετίας κοντά στα 20€/κιλό, ενώ τα αμνοερίφια ακριβαίνουν δραματικά λόγω της ευλογιάς
Σημαντικές ανατιμήσεις «τρέχουν» στα φρέσκα κρέατα, με το μοσχάρι να γίνεται είδος πολυτελείας και τα αμνοερίφια να εκτοξεύονται λόγω ευλογιάς και εισαγωγών.
Σε είδος πολυτελείας τείνει να μετατραπεί το μοσχαρίσιο κρέας στην ελληνική αγορά, καθώς η τιμή του αγγίζει πλέον τα 20 ευρώ το κιλό - το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.
Οι συνεχείς αυξήσεις στο κρέας αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που συντηρούν τον πληθωρισμό, ενώ σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται και στα αμνοερίφια λόγω ελλείψεων από την εξάπλωση της ευλογιάς.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές στα φρέσκα κρέατα αυξάνονται με ρυθμό 10,6%. Στην αύξηση συμβάλλουν η ευρωπαϊκή πολιτική για την Πράσινη Μετάβαση, η οποία έχει περιορίσει την παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος, αλλά και η ζωονόσος της ευλογιάς, που οδήγησε στη θανάτωση άνω των 400.000 αιγοπροβάτων μέσα σε έναν χρόνο.
Η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόλις το 20% των αναγκών σε μοσχάρι, γεγονός που καθιστά τη χώρα εξαρτημένη από εισαγωγές. Οι ελλείψεις έχουν ανεβάσει τις τιμές παραγωγού στα 8,5–9 ευρώ το κιλό, από 5,5–6 ευρώ πέρυσι, πιέζοντας και τις λιανικές τιμές, οι οποίες κυμαίνονται πλέον στα 15–17 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις πλησιάζουν τα 20 ευρώ.
Ακριβότερα πωλούνται και τα υπόλοιπα κρέατα. Το πρόβειο έχει ανέλθει στα 4,5–4,8 ευρώ το κιλό από 3,5–3,8 ευρώ, ενώ η τιμή του αρνιού για τους παραγωγούς φτάνει πλέον τα 9,5 ευρώ το κιλό. Στα κρεοπωλεία, τα πρόβεια παϊδάκια κοστίζουν 10,5–12,5 ευρώ το κιλό, ενώ αρνιά και κατσίκια φτάνουν έως τα 16 ευρώ.
Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Απόστολος Πεταλάς, προειδοποιεί ότι ενόψει των Χριστουγέννων -όταν η ζήτηση για αιγοπρόβατα αυξάνεται σημαντικά- οι τιμές ενδέχεται να ανέβουν κι άλλο.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι του κλάδου συνιστούν προσοχή στις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, κυρίως από τη Ρουμανία, που μπορεί να διατίθενται ως εγχώρια προϊόντα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη πιεσμένη αγορά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού - Αναλύει τις διεθνείς προκλήσεις και τον ρόλο της Ελλάδας
Ο πλήρης σχεδιασμός για οικονομία, κράτος, κοινωνία και ανάπτυξη την επόμενη χρονιά
Το νέο νομοσχέδιο και το ζήτημα της τηλεθέασης
Το ΥΠΕΝ επεκτείνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, φοιτητές και κλειστά ακίνητα
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.