- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί εκτοξεύθηκαν οι τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας - Τα 20 ευρώ φτάνει πλέον το κιλό
Ο Έλληνας καταναλωτής το πληρώνει ως και 50% ακριβότερο από πέρυσι
Γιατί εκτοξεύθηκαν οι τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας - Θα φτάσει τα 20 ευρώ, 13 ευρώ σήμερα στη Βαρβάκειο
Ακριβή υπόθεση γίνεται για τα νοικοκυριά το μοσχαρίσιο κρέας, με τις τιμές να ανεβαίνουν συνεχώς.
Στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε συνοικιακά κρεοπωλεία το κιλό φτάνει πλέον τα 19 με 20 ευρώ, προκαλώντας ασφυξία στους καταναλωτές. Βασική αιτία ανατιμήσεων στο μοσχαρίσιο κρέας είναι η μείωση της παραγωγής λόγω της πράσινης συμφωνίας για λιγότερες εκπομπές αερίων.
Μιλώντας στο ΕΡΤnews ο πρόεδρος της Ένωσης κρεοπωλών Βαρβακείου Ανδρέας Νιώτης ανέφερε ότι στη δημοτική αγορά οι τιμές κυμαίνονται από 8,50 ευρώ έως 12,99 ευρώ. Πριν το καλοκαίρι, το χτένι πωλούνταν 12 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι τέτοια εποχή η τιμή δεν ξεπερνούσε τα 10,90 ευρώ.
Στην ερώτηση γιατί στα σούπερ μάρκετ οι τιμές είναι ακριβές ενώ στη Βαρβάκειο διατηρούνται συγκριτικά σε χαμηλά επίπεδα ο κ. Νιώτης είπε ότι το γεγονός οφείλεται κυρίως ότι στη Δημοτική Αγορά, η προμήθεια του κρέατος γίνεται απευθείας από τους παραγωγούς ή απευθείας από το εξωτερικό, χωρίς μεσάζοντες.
Γιατί εκτοξεύθηκαν οι τιμές
Ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε μερικούς μήνες θα δούμε εξομάλυνση» καθώς η αγορά κάνει κύκλους.
Ως προς τους λόγους που έχουν οδηγήσει στην αύξηση του βόειου κρέατος, ανέφερε τα εξής:
«Η ουσία του προβλήματος είναι η εξής. Στην Ελλάδα από το 1981 και μετά, με την απουσία στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα, έχει καταστραφεί η κτηνοτροφία, έχει μειωθεί ο εκτρεφόμενος πληθυσμός, άρα παράγει μικρότερη ποσότητα.
Σε ό,τι αφορά το βόειο κρέας, στην Ελλάδα παράγουμε το 12% της κατανάλωσης μόνο. Το υπόλοιπο 88% έρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως, πλην από λίγα ειδικά κρέατα που έρχονται από τρίτες χώρες.
Αυτό τι σημαίνει; Ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα διατροφικής επάρκειας και επισιτιστικής ασφάλειας αν ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι, σημαίνει μια γυμνή παραγωγική που είναι άκρως επικίνδυνη. Δεν είναι δυνατόν σε μια οικονομία σαν την ελληνική να μην δεν παράγουμε ένα αγροτικό προϊόν όπως το βόειο κρέας».
Επιπλέον, τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί η κτηνοτροφική παραγωγή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του Green Deal, επισήμανε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός συζήτησε με Έλληνες ιδρυτές εταιρειών ΤΝ και τεχνολογίας
Ένας στους δύο πολίτες εκφράζει φόβο για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
Αναφέρθηκε ότι το κέντρο προχωρούσε σε πλασμαφαίρεση
Υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διατύπωση μπορεί να φέρει υπονοούμενα
Συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οικογένεια και στους συναδέλφους του
Η ετήσια λίστα με τους δισεκατομμυριούχους δεν είναι πάντα απόλυτα ειλικρινής...
Άλμα 12% σημείωσαν τα ταξιδιωτικά έσοδα, φτάνοντας τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ
Εμφανίστηκε οικειοθελώς στο Βέλγιο
Στο 29,7% η Νέα Δημοκρατία - 7 στους 10 δεν «βλέπουν» αυτοδυναμία της κυβέρνησης
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έδωσε τη δική του εκδοχή για την κόντρα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ
«Για ενίσχυση του συντονισμού απέναντι στις κοινές προκλήσεις», έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Στην εκδήλωση της Endeavor Greece «The Future of AI Elsewhere» στο Σαν Φρανσίσκο, βρέθηκε ο πρωθυπουργός
«Ο λογαριασμός δεν βγαίνει»
«Πολύ σύντομα, η Αστυνομία θα τελειώσει με αυτό το φαινόμενο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Έντονη κριτική από τον Φραγκίσκο Παρασύρη και τον Τομέα Ενέργειας
«Το Υπουργείο Υγείας δεν αναγνωρίζει την υπνοθεραπεία»
«Χρειάζεται γενναιότητα στις αποφάσεις, στα μέτρα και στις πολιτικές μας», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής
Κριτήρια και προϋποθέσεις - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Συζητήθηκαν ζητήματα κοινωνικής φροντίδας που απασχολούν τόσο την Ελλάδα όσο και την ομογένεια
Οι αναφορές στην «κβαντική ιατρική» της Μαρίας Καρυστιανού και η δημοσιογραφική κάλυψη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.