- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Οριακά θετικός ο Αύγουστος για τα ξενοδοχεία της Αθήνας
Πώς κινείται η πρωτεύουσα σε σχέση με άλλες πόλεις της Ευρώπης
Οριακά θετικός ο Αύγουστος για τα ξενοδοχεία της Αθήνας
Οριακά θετικά ήταν τα αποτελέσματα του φετινού Αυγούστου για τα ξενοδοχεία της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού. Αν και σημειώθηκαν μικρές αυξήσεις σε πληρότητα, μέση τιμή δωματίου (ADR) και έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar), οι ρυθμοί θεωρούνται χαμηλοί, με την ΕΞΑΑ να κάνει λόγο για «επικίνδυνη στασιμότητα».
Τον Αύγουστο του 2025, η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων διαμορφώθηκε στο 79,3%, έναντι 77,9% τον Αύγουστο του 2024 (+1,7%), ενώ σε σχέση με το 2023 καταγράφεται μείωση 1,1%. Η μέση τιμή δωματίου έφτασε τα 187,30 ευρώ (+3% σε ετήσια βάση) και το RevPar τα 148,47 ευρώ (+4,8%).
Σε επίπεδο οκταμήνου, οι επιδόσεις κινούνται οριακά πάνω από πέρσι: η μέση πληρότητα ανήλθε σε 76,2% (+0,5%), το ADR σε 177,64 ευρώ (+1,8%) και το RevPar σε 135,35 ευρώ (+2,3%). Ωστόσο, τα ξενοδοχεία 3* και 4* καταγράφουν σταθερά χαμηλότερα ποσοστά πληρότητας.
Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα κινείται καλύτερα από την Κωνσταντινούπολη, τη Μαδρίτη και τη Ρώμη ως προς την πληρότητα, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί προσιτές τιμές έναντι των ανταγωνιστών της. Στο ADR, η Αθήνα σημείωσε αύξηση 1,8%, έναντι 5,5% της Μαδρίτης, 2,2% της Ρώμης και 1,7% της Βαρκελώνης, ενώ στην Κωνσταντινούπολη καταγράφηκε μείωση 2,4%. Στο RevPar, η Αθήνα βελτιώθηκε κατά 2,3%, έναντι 6% της Μαδρίτης, 0,9% της Βαρκελώνης, 1,8% της Ρώμης, ενώ η Κωνσταντινούπολη υποχώρησε κατά 4,2%.
Η ΕΞΑΑ υπογραμμίζει ότι οι ανισότητες που δημιουργεί η βραχυχρόνια μίσθωση εξακολουθούν να επιβαρύνουν τον ξενοδοχειακό κλάδο και την ποιότητα ζωής στην πόλη, ζητώντας πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας για να διασφαλιστεί ο ισότιμος ανταγωνισμός. Τονίζει επίσης την ανάγκη για αναβαθμισμένες υποδομές σε μεταφορές, χώρους υψηλής επισκεψιμότητας και υπηρεσίες, ώστε η Αθήνα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 2026 και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα 1,35 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους του επιδόματος
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία
Διπλωμάτης καριέρας και με μεγάλη εμπειρία - Το προφίλ και η πορεία του
Συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στη Λάρισα για το κόστος παραγωγής
Το μήνυμα για την επανένωση του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για τη Δεξιά
«Δεν είναι φιλοδοξία για κάθε νέο ο κατώτατος μισθός. Η φιλοδοξία είναι να πετύχει στη ζωή»
«Δεν υπάρχει πια ο ΣΥΡΙΖΑ»
Τα 4+1 προγράμματα που έρχονται πριν φύγει το 2026
«Οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, κινδυνεύουν με πρόστιμα» - Όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Πόσα χρήματα κερδίζουν οι δικαιούχοι - Πού γίνονται οι αιτήσεις
Ζητούν και την παραίτηση του Κώστα Ζαχαριάδη από επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
Επέκταση του προγράμματος σε 10 νέες περιοχές και πιο ευέλικτοι όροι
Το χρονικό της υπόθεσης
Πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους
Αύξηση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε επαρκή διατροφή
Δεν τους ένοιαξε που μίλησε για την εικόνα τους και για τον τρόμο που μπορεί να προκαλεί η πιθανότητα αυτοί να αποφασίζουν για τη χώρα. Αυτό που δεν άντεξαν ήταν ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι».
Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων και διπλή παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου
Τελικά ούτε η Χαλκιδική ερήμωσε, ούτε τα ύδατα μολύνθηκαν, ούτε αβίωτη από τη σκόνη έγινε η ζωή των κατοίκων, ούτε οικολογική καταστροφή προκλήθηκε
Στην αντιπολίτευση αντί να νοιάζονται για την πολιτική σταθερότητα, κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η κομματική τους επιβίωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.