- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επανάχρηση του παλαιού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου ως εκθεσιακός χώρος
Το ΥΠΠΟ προχωρά στην έκθεση των ρωμαϊκών τοιχογραφιών από το αρχαίο θέατρο της πόλης
Επανάχρηση του παλαιού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου ως εκθεσιακός χώρος
Στην αποκατάσταση και επανάχρηση του Παλαιού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου εντός του αρχαιολογικού χώρου, με σκοπό τη μετατροπή του σε σύγχρονο μουσειακό, για την έκθεση των ρωμαϊκών τοιχογραφιών από το αρχαίο θέατρο της πόλης, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού. Οι εγκεκριμένες μελέτες για το Παλαιό Μουσείο -αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική, μελέτη περιβάλλοντος χώρου- αλλά και η μουσειολογική–μουσειογραφική προμελέτη αφορούν στο κτήριο του 1900, σημαντικό αρχιτεκτονικό και ιστορικό τεκμήριο, που κατασκευάστηκε για τη στέγαση των ευρημάτων από τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Η προστασία και η συνολική ανάδειξη της Αρχαίας Κορίνθου, μέσα από σύγχρονη και συνεκτική θεώρηση των μνημείων σε σύνδεση με το παρόν της πόλης, αποτελεί στρατηγική στόχευση του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο συγκεκριμένο σχέδιο εντάσσεται και η αποκατάσταση και αναβάθμιση του κτηρίου του Παλαιού Μουσείου, το οποίο το 1932, μετά τη λειτουργία του νέου μουσείου λειτούργησε ως αποθηκευτικός χώρος. Σήμερα, με την ολοκλήρωση νέων υποδομών φύλαξης, κατέστη εφικτή η αποκατάσταση και μουσειακή του αξιοποίηση. Μέσα από την αποκατάσταση των μνημείων του κτηριακού αποθέματος και τη βελτίωση της προσβασιμότητας, επιδιώκουμε να δημιουργηθούν νέοι πόλοι πολιτιστικού ενδιαφέροντος εντός του αρχαιολογικού χώρου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας, στην αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη, αλλά και στη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με την τοπική κοινωνία και οικονομία».
Η μουσειολογική–μουσειογραφική προμελέτη αφορά στη μετατροπή του Παλαιού Μουσείου σε εκθεσιακό χώρο, με έμφαση στις μοναδικές ρωμαϊκές τοιχογραφίες του θεάτρου της Αρχαίας Κορίνθου. Η προμελέτη προσεγγίζει τη νέα αφήγηση του χώρου με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτηρίου και στην επιστημονική αξία των εκθεμάτων. Η συνολική επέμβαση ενισχύει την πολιτιστική φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου, αναδεικνύει το παλαιότερο μουσειακό κτήριο της περιοχής και συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπειρίας των επισκεπτών.
Οι συγκεκριμένες μελέτες αφορούν στην επαναλειτουργία του Παλαιού Μουσείου ως εκθεσιακού χώρου για τις ρωμαϊκές τοιχογραφίες του Θεάτρου της Αρχαίας Κορίνθου. Οι μελέτες προβλέπουν και την καθαίρεση του κτηρίου που αποκρύπτει μέρος της πρόσοψης του Παλαιού Μουσείου. Διατηρείται το αρχικό κτηριακό κέλυφος με εξωτερικές μορφολογικές επεμβάσεις, συμβατές με τον χαρακτήρα του ενώ ενισχύεται στατικά το κτήριο. Οι προτάσεις για τον περιβάλλοντα χώρο αφορούν στις δύο αυλές, με ήπιες φυτεύσεις, καθιστικά, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και πρόβλεψη προσβασιμότητας για ΑμεΑ:
- Η Βόρεια αυλή, εμπρός από το Παλαιό Μουσείο, η οποία γειτνιάζει με τον χώρο της εξόδου διευρύνεται μετά την καθαίρεση του κτηρίου της αποθήκης των αμφορέων
- Στο αίθριο μεταξύ της ανατολικής πλευράς του Παλαιού Μουσείου και του πωλητηρίου, προβλέπονται ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κλιματισμός, εγκαταστάσεις ισχυρών ρευμάτων και εσωτερικός φωτισμός, σύστημα ασφαλείας, μεγαφωνική εγκατάσταση, σύστημα πυροπροστασίας) καθώς και υποδομές τηλεπικοινωνίας και πυροπροστασίας.
Το κτήριο οικοδομήθηκε, το 1900, με δαπάνες της Αρχαιολογικής Εταιρείας για να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών και λόγω του όγκου των ευρημάτων, επεκτάθηκε το 1907. Το 1932 οικοδομήθηκε από την Αμερικανική Σχολή το κτήριο που λειτουργεί μέχρι σήμερα ως Μουσείο. Το Παλαιό Μουσείο έκτοτε απέκτησε χαρακτήρα αποθηκευτικού χώρου, μαζί με άλλα τρία βοηθητικά κτήρια που οικοδομήθηκαν κοντά του. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, μετά και την ανέγερση του νέου συγκροτήματος αποθηκών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αρχαία Κόρινθο, μεγάλος όγκος αρχαιολογικού υλικού έχει μεταφερθεί σταδιακά εκεί, κάνοντας δυνατή τη διάθεση των παλαιών κτηρίων για άλλους σκοπούς. Δύο από τα βοηθητικά κτήρια προβλέπεται να ανακαινιστούν από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων και να επαναχρησιμοποιηθούν ως πωλητήριο και αναψυκτήριο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο η μάχη κατά της ακρίβειας και η στέγαση
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.