- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Νίκος Ανδρουλάκης: Η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη, αλλά καθημερινός αγώνας
Μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα 51 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης τιμά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με μήνυμα για θεσμική ανασύνταξη και κάλεσμα σε πολιτική και κοινωνική ανανέωση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, σε δήλωσή του για την σημερινή 51η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 επισημαίνει πώς «η πορεία των 51 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μας δίδαξε κάτι πολύτιμο: ούτε το δημοκρατικό πολίτευμα ούτε η συλλογική ευημερία είναι δεδομένα. Κερδίζονται καθημερινά - με εγρήγορση, σχέδιο και προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου».
«Δεν ήρθε ως φυσική εξέλιξη. Ήρθε μέσα από μεγάλους κοινωνικούς αγώνες, από τη θυσία γενναίων ανθρώπων που στάθηκαν απέναντι στη Χούντα, αλλά και μέσα από μια εθνική τραγωδία: την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Αυτές οι ιστορικές μνήμες, μας υπενθυμίζουν πόσο εύθραυστη μπορεί να γίνει η Δημοκρατία, όταν η αυθαιρεσία και ο εθνικός διχασμός κυριαρχούν», αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει στη δήλωσή του πώς «δυστυχώς, σήμερα, βιώνουμε φαινόμενα που πληγώνουν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Η υποβάθμιση του κράτους δικαίου. Η αναξιοκρατία. Σκάνδαλα που παραμένουν ατιμώρητα. Θεσμοί που εργαλειοποιούνται. Η διαφάνεια που συστηματικά υπονομεύεται».
Όπως υποστηρίζει, «όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα θεσμικής και ηθικής παρακμής, σε έναν κόσμο μάλιστα που δοκιμάζεται και αυτός από μεγάλα προβλήματα», με τις ανισότητες να βαθαίνουν, την Ακροδεξιά να ενισχύεται κι αναθεωρητικές ηγεσίες να αμφισβητούν ανοιχτά θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα που θεωρούσαμε κατακτημένα.
Η πορεία των 51 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μας δίδαξε κάτι πολύτιμο: ούτε το δημοκρατικό πολίτευμα ούτε η συλλογική ευημερία είναι δεδομένα. Κερδίζονται καθημερινά – με εγρήγορση, σχέδιο και προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.
— Nikos Androulakis (@androulakisnick) July 24, 2025
Η αποκατάσταση της…
Υπογραμμίζει πως απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η απάντηση δεν μπορεί να είναι η σιωπή, η ανοχή ή ο συμβιβασμός.
«Για την πατρίδα μας ιδιαίτερα, είναι αναγκαία μια νέα αρχή. Με νέο πολιτικό ήθος και συνεκτικό σχέδιο που θα ενισχύσει όλες τις παραμέτρους της εθνικής μας ισχύος: την άμυνα, την οικονομία, τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, την περιφερειακή ανάπτυξη και το Δημογραφικό», συμπληρώνει και τονίζει:
«Μόνο έτσι η ανοδική κοινωνική κινητικότητα θα ξαναποκτήσει περιεχόμενο. Μόνο έτσι η νέα γενιά θα δει μπροστά της έναν ορίζοντα προοπτικής και αξιοπρέπειας.
Είναι στο χέρι του ελληνικού λαού να γυρίσει σελίδα.
Να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ευημερίας, ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών. Ένα ελπιδοφόρο κεφάλαιο για την ισχυρή, προοδευτική Ελλάδα του αύριο».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι σπόροι του μέλλοντος βρίσκονται στη μνήμη του χτες»
Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν έλαβαν τα χρήματα
Ο πρωθυπουργός έθεσε στο επίκεντρο το αυξημένο ενεργειακό κόστος
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Θετικό πρόσημο στις ροές χρηματοδότησης και άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το αναπτυξιακό πλάνο για τις Κυκλάδες
Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων έχει υπονομευθεί από μια σειρά σκανδάλων στα οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναγνωρίσει κυβερνητικές ευθύνες
Οι μετανάστες, οι διακινητές, ένα σποτ και οι θέσεις εργασίας
Αφορούν προσλήψεις ορισμένου χρόνου σε Χαϊδάρι, Ίλιον και Λάρισα
«Αυτά που λέει τα πιστεύει και είναι επικίνδυνος επειδή τα πιστεύει» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης
Η προθεσμία για τα αναδρομικά, τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές
Οι δύο περιοχές που δεν καλύπτονται
Η νέα απάντηση του δημοσιογράφου στους ισχυρισμούς του υφυπουργού
«Οι κάτοικοι θα λάβουν και έγγραφη διαβεβαίωση για την κατάσταση των κτιρίων τους» αναφέρει ο υπουργός
Η απάντηση του υπουργού Υγείας
Ποιοι συνταξιούχοι παίρνουν σειρά
Τι ισχύει με τα κριτήρια, όλα τα ποσά
Με ή χωρίς επιδοτήσεις μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση και να κάνουμε οικονομία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.