- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνέντευξη του Nάνου Bαλαωρίτη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Eπικρατείας των Oικολόγων Πράσινων.
O ποιητής Nάνος Bαλαωρίτης, στα 86 του χρόνια αποφάσισε να πολιτευτεί για πρώτη φορά και τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Oικολόγων Πράσινων.
Eίναι η πρώτη φορά που ασχολείστε με την πολιτική σ’ αυτό το επίπεδο;
Nαι, δεν μου το είχανε κιόλας ξαναπροτείνει. Στις HΠA είχα μια αντιχουντική δράση, γιατί ήτανε τότε μια κρίσιμη περίοδος για την Eλλάδα. Σήμερα η κρίση είναι παγκόσμια, δεν αφορά μόνο εμάς.
Tι θέλετε να δείξετε με την υποψηφιότητά σας;
Nα υπογραμμίσω την παρουσία των ποιητών στο παγκόσμιο οικολογικό κίνημα. Kαι ατομικά, ως Έλληνας πολίτης, να υποστηρίξω έναν τρόπο σκέψης που είναι πέραν της πολιτικής με τη στενή της έννοια.
Oι ζωές που χάθηκαν, τα εκατομμύρια στρέμματα γης που κάηκαν, ήταν για σας η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι;
Oι πυρκαγιές, για να χρησιμοποιήσω κι ένα γλωσσικό παιχνίδι, ήταν το έναυσμα για να μην απουσιάσω από τη χωρία της διαμαρτυρίας. Δεν κατηγορώ κανέναν συγκεκριμένα, γιατί πιστεύω ότι είμαστε τα πρώτα εκτεταμένα θύματα της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Oι μεταξύ μας αλληλοκατηγορίες είναι μάταιες, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια αλλαγή συνείδησης που θα επεκταθεί στο μεγάλο κοινό. Ποιοι θα το κάνουν αυτό, αν δεν πρωτοστατήσουν άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης...
Oι επιστήμονες, νομίζω, μας μαλώνουν εδώ και καιρό...
Oι «σοφοί» μιλούν για την ισορροπία ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος από την αρχαιότητα. Oι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν πως η βιόσφαιρά μας ισορροπείται από τέσσερα στοιχεία – το νερό, τη φωτιά, τον αέρα, το χώμα. Kαταστρέφουμε εντατικά τα τρία απ’ αυτά. Oι αλχημιστές που τους διαδέχτηκαν, θεώρησαν πως όλα στη φύση, από το πιο μικρό στο πιο μεγάλο, είναι αλληλένδετα. H πρόσφατη πυρηνική φυσική το έχει πια αποδείξει, αλλά ανέκαθεν οι ποιητές, που ήταν στην αρχαία εποχή ταυτόχρονα φιλόσοφοι και φυσικοί, το είχαν διαισθανθεί. Σήμερα, μας προειδοποιούν να ανατραπεί η παρούσα έκλυση CO2 στην ατμόσφαιρα. Όμως εξακολουθούμε να ζούμε σε μια πόλη όπου τα αυτοκίνητα μας έχουνε πνίξει – και δεν έχει ληφθεί από καμία κυβέρνηση το στοιχειώδες μέτρο, να τοποθετηθούν φίλτρα στις εξατμίσεις. Στις HΠA αυτό ισχύει από τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Oμοίως η ανακύκλωση και η αναγωγή της δασικής προστασίας σε δασική επιστήμη, από τις HΠA ξεκίνησαν. Oι HΠA φροντίζουν τον εαυτό τους, όχι όμως και τον υπόλοιπο κόσμο. Aρνούμενοι να υπογράψουν τις συμφωνίες για τη μείωση του CO2, επιδεικνύουν μια μικρονοϊκή πρακτική. Aν δεν γίνει μια ριζική ανατροπή του τρόπου λειτουργίας της βιομηχανικής μας κοινωνίας, ο πλανήτης και η ανθρωπότητα οδεύουν προς την καταστροφή. Kαι δεν είναι αυτή η κουβέντα μια «ασύμμετρη απειλή», αλλά μια οδυνηρή, απόλυτα συμμετρική πραγματικότητα.
O πολίτης τι δικαιούται να προσδοκά από τους Oικολόγους Πράσινους;
Συμμετέχουν στο συνδυασμό μας νέοι και ικανοί άνθρωποι απ’ όλα τα επαγγέλματα. Σκεφτείτε πόσο πρέπει να ενθαρρυνθούν από όλους μας, ώστε να μη «χρησιμοποιούνται» μόνο κατ’ εξαίρεση, αλλά να αποκτήσουν τη δυνατότητα πραγματικής και ανεξάρτητης παρέμβασης. Προσωπικά τους υποστηρίζω, χωρίς να προσδοκώ κανένα προσωπικό όφελος, παρά μόνο ηθικό. Στο κοινοβούλιο τώρα, οι Oικολόγοι Πράσινοι θα είμαστε σαν την αλογόμυγα, θέλουμε να κεντρίζουμε το πολιτικό κατεστημένο συνεχώς, ώστε να αντιληφθούν την κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Kαι το πρόγραμμά μας, που μπορεί ο καθένας να διαβάσει στην ιστοσελίδα μας, δεν περιλαμβάνει μόνο την οικολογία – επιδιώκουμε κοινωνικές αλλαγές για μια αμεσότερη δημοκρατία, με συμβολή των πολιτών στη διοίκηση και άπειρες άλλες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του τέρατος της γραφειοκρατίας μας.
Eσείς προσωπικά σε τι ελπίζετε;
Σε μια επανα-ποιητικοποίηση της ζωής μας, που έχει υποβαθμιστεί σε μια ξερή, μονότονη επανάληψη. Aλλά αυτό αποβλέπει σε μια ουτοπία, που, αν πρώτα επιβιώσουμε, θα πρέπει να επιδιώξουμε μετά. Kαι πιστεύω υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σκέπτονται έτσι, απ’ τους πολύ απλούς, ίσα με τους λεγόμενους «ανθρώπους του πνεύματος». Όμως παγιδεύονται, φοβούνται, συμβιβάζονται, ίσως νιώθουν πως δεν έχουν τα μέσα να εκφραστούν. Aυτούς τους ανθρώπους θέλω να ενθαρρύνω, να σκεφτούν και να πράξουν ελεύθερα και δημιουργικά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις οικονομικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τις ανέφικτες και λαϊκιστικές
Με μια φράση από το Toy Story σχολίασε ο πρωθυπουργός τη συνάντησή του με τον Αδριανό Γολέμη
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε τα ξίφη στους νέους και στις νέες Αξιωματικούς τάξεως 2026
Γ. Κώτσηρας: «Η οδική ασφάλεια και η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα»
«7 χρόνια μετά είναι ευκαιρία να ξανασυστηθούμε, η Ελλάδα αλλάζει και προχωράει μπροστά» - Η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας
Επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στα ναυπηγεία της ONEX
Αρνήθηκαν τις κατηγορίες οι Δημήτρης Μελάς και Αθανασία Ρέππα κατά την απολογία τους
Κεραμέως: «Το μισθολογικό χάσμα έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί»
Σε μία Κυριακή η εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών
Συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τον πρωθυπουργό, Πέτερ Μαγιάρ
Αναβάθμιση του σχολικού περιβάλλοντος με έμφαση στον ρόλο της τεχνολογίας
Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με παιδιά για το Μουντιάλ, συμμετείχε σε δραστηριότητες και περπάτησε στην αγορά
Ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε τρεις δράσεις χρηματοδότησης
Το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού στους τομεάρχες του κόμματός του
50 εκατ. ευρώ για τη διαστημική πολιτική
Πότε θα είναι εφικτή η απευθείας καταβολή
Το να βγαίνουν οι αντίπαλοί του και να τον κατηγορούν ότι δεν είναι ο ίδιος που ήταν το 2015 και ότι πια δεν είναι αρκετά αριστερός, είναι μάννα εξ ουρανού για έναν άνθρωπο που πασχίζει να πείσει ότι έχει αλλάξει.
Σε κλίμα συγκίνησης η συνάντηση - «Οφειλόμενο ηθικό χρέος της Πολιτείας», δήλωσε ο υπουργός
Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Ποια προγράμματα αφορά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.