- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Συνάντηση Μητσοτάκη - Γιόργκενσεν: Στο τραπέζι η φθηνή ενέργεια και η προσιτή στέγαση
Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Ευρωπαίο Επίτροπο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ζήτημα στρεβλώσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος και επεσήμανε την ανάγκη ευρωπαϊκής βοήθειας για τη στέγαση των νέων
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας και Στέγασης, Νταν Γιόργκενσεν με θέμα συζήτησης την ενεργειακή στρατηγική και τη στεγαστική πολιτική της Ευρώπης και συγκεκριμένα την ανάγκη μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση των διασυνδέσεων κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και την προώθηση πολιτικών για προσιτή στέγαση.
Συναντήθηκα σήμερα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας και Στέγασης, Dan Jørgensen. Συζητήσαμε για τις προτεραιότητες που αφορούν το χαρτοφυλάκιό του, αλλά και για ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος με αιχμή τη μείωση των τιμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. pic.twitter.com/FgA1zIyAT8
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 17, 2025
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα, παρότι πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω στρεβλώσεων στην ευρωπαϊκή αγορά και ανεπαρκών διασυνδέσεων. Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των δικτύων, ζήτημα που έχει θέσει επανειλημμένα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της προσιτής στέγασης, το οποίο χαρακτήρισε νέο κοινωνικό πρόβλημα, που προέκυψε από την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των τιμών ακινήτων. Ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι από τον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μέτρο επιστροφής ενοικίου με εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο τη στήριξη των νέων και των ευάλωτων ομάδων.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γιόργκενσεν χαιρέτισε την ελληνική πρωτοβουλία και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει πενταπλασιασμό των κονδυλίων για ενεργειακές διασυνδέσεις στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, από 6 δισ. σε σχεδόν 30 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση, τόνισε τρεις βασικούς στόχους της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής:
- τη μείωση των τιμών
- την ενεργειακή ανεξαρτησία
- την απανθρακοποίηση
Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Σχετικά με τη στέγαση, ανακοίνωσε πως εντός του 2026 θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο για την προσιτή στέγη, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει με τις δικές της προτάσεις.
Η συνάντηση έκλεισε σε θετικό κλίμα, με τον Επίτροπο να ευχαριστεί προσωπικά τον Πρωθυπουργό για τη συνεργασία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαντά στις καταγγελίες εργαζομένων για αυξημένη πίεση στα πληρώματα
«Πρόκειται για τη δυσκολότερη διοικητική μεταρρύθμιση που γνώρισε ποτέ το ελληνικό κράτος»
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο η μάχη κατά της ακρίβειας και η στέγαση
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.