Πολιτικη & Οικονομια

Συνάντηση Μητσοτάκη - Γιόργκενσεν: Στο τραπέζι η φθηνή ενέργεια και η προσιτή στέγαση

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον Ευρωπαίο Επίτροπο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση Μητσοτάκη - Γιόργκενσεν στο Μέγαρο Μαξίμου
Συνάντηση Μητσοτάκη - Γιόργκενσεν στο Μέγαρο Μαξίμου © PrimeministerGR/Χ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ζήτημα στρεβλώσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος και επεσήμανε την ανάγκη ευρωπαϊκής βοήθειας για τη στέγαση των νέων

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας και Στέγασης, Νταν Γιόργκενσεν με θέμα συζήτησης την ενεργειακή στρατηγική και τη στεγαστική πολιτική της Ευρώπης και συγκεκριμένα την ανάγκη μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση των διασυνδέσεων κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και την προώθηση πολιτικών για προσιτή στέγαση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα, παρότι πρωτοπόρος στην πράσινη μετάβαση, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω στρεβλώσεων στην ευρωπαϊκή αγορά και ανεπαρκών διασυνδέσεων. Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των δικτύων, ζήτημα που έχει θέσει επανειλημμένα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της προσιτής στέγασης, το οποίο χαρακτήρισε νέο κοινωνικό πρόβλημα, που προέκυψε από την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των τιμών ακινήτων. Ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι από τον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μέτρο επιστροφής ενοικίου με εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο τη στήριξη των νέων και των ευάλωτων ομάδων.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γιόργκενσεν χαιρέτισε την ελληνική πρωτοβουλία και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει πενταπλασιασμό των κονδυλίων για ενεργειακές διασυνδέσεις στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, από 6 δισ. σε σχεδόν 30 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση, τόνισε τρεις βασικούς στόχους της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής:

  • τη μείωση των τιμών
  • την ενεργειακή ανεξαρτησία
  • την απανθρακοποίηση

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες της Μεσογείου βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Σχετικά με τη στέγαση, ανακοίνωσε πως εντός του 2026 θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σχέδιο για την προσιτή στέγη, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει με τις δικές της προτάσεις.

Η συνάντηση έκλεισε σε θετικό κλίμα, με τον Επίτροπο να ευχαριστεί προσωπικά τον Πρωθυπουργό για τη συνεργασία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY