- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων προστατεύει το έγκλημα;
Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που δημιουργεί μια κάμερα που παρακολουθεί;
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι κάμερες και η καταγραφή ενός περαστικού
Ναι, το ξέρω πως η κανονική ονομασία της ανεξάρτητης αρχής είναι «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» αλλά το όνομα δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι το γιατί η συγκεκριμένη αρχή ενεργεί με τρόπο που δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κανέναν, πέρα από τους συμπολίτες που εγκληματούν ή επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά.
Ας πάρουμε τις κάμερες που μπορεί να μπουν σε ένα μαγαζί ή ένα σπίτι για να προστατέψουν από κλέφτες, διαρρήκτες ή από τους συμπολίτες που «είναι από τη ΔΕΗ». Το ξέρετε ότι αυτές οι κάμερες απαγορεύεται να καταγράφουν μέρος του πεζοδρομίου ή του δρόμου; Κι αν το ξέρετε, αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί; Ποιο είναι το έννομο αγαθό που προστατεύεται από αυτή την απαγόρευση;
Ο δρόμος και το πεζοδρόμιο είναι δημόσιοι χώροι. Που σημαίνει ότι μπορούμε να κάτσουμε στο μπαλκόνι μας ή σε ένα παγκάκι να τους χαζεύουμε για όσο θέλουμε. Και μαζί να χαζεύουμε και τους περαστικούς. Μπορούμε αν θέλουμε να κρατάμε και σημειώσεις για το πόσοι περνούν, τι φοράνε κλπ. Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που δημιουργεί η κάμερα; Τι κακό μπορεί να προκαλέσει σε έναν περαστικό η καταγραφή του; Προφανώς κανένα. Εκτός φυσικά αν ο περαστικός είναι ένας εγκληματίας. Εκεί η καταγραφή μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψη. Από την άλλη η καταγραφή μπορεί να κάνει και καλό: αν κάποιος κατηγορείται αδίκως για ένα έγκλημα και η καταγραφή μπορεί να αποδείξει το άλλοθί του. Για οποιονδήποτε άλλο, η καταγραφή έχει τις ίδιες συνέπειες που έχει και το βλέμμα κάποιου που χαζεύει από το μπαλκόνι ή από το παγκάκι. Και ίσως και ακόμα πιο ασήμαντες αφού η κάμερα που καταγράφει ούτε νιώθει, ούτε σχολιάζει κι αν δεν συμβεί κάτι αξιοσημείωτο (=εγκληματικό) κανείς δεν θα κάτσει να δει το υλικό της καταγραφής.
Με λίγα λόγια η καταγραφή δρόμου και πεζοδρομίου από μια κάμερα που έχει μπει σε ένα σπίτι ή ένα κατάστημα, μπορεί να βοηθήσει στην εξιχνίαση εγκλημάτων, στην αθώωση αδίκως κατηγορούμενων, στην αποσαφήνιση του ποιος φταίει σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα ή δυστυχήματα, χωρίς να βλάπτει στο παραμικρό τον οποιονδήποτε (πλην των εγκληματιών). Είναι ένα ακόμα όπλο στην επιβολή του νόμου και της δικαιοσύνης. Παρόλα αυτά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα την απαγορεύει αυστηρά.
Τα ίδια και με τις κάμερες πάνω σε οχήματα, οι οποίες δεν απαγορεύονται αλλά η χρήση τους έχει πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Μιλάμε για κάμερες που βλέπουν ό,τι τα μάτια του οδηγού (αν δεν κοιτάει το κινητό του), οι οποίες σε μια λογική κοινωνία θα ήταν υποχρεωτικές στα οχήματα, ώστε να μπορεί να αποδειχθεί η ευθύνη σε ατυχήματα και δυστυχήματα.
Προσοχή. Και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για κάμερες που δεν καταγράφουν εσωτερικά σπιτιών, αλλά δημόσιο χώρο. Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει καμιά βλάβη για κανέναν που δεν έχει εγκληματήσει, ή δεν έχει κάνει παράβαση. Και στις δύο περιπτώσεις, οι μόνοι που προστατεύονται από τις απαγορεύσεις είναι οι εγκληματίες και οι παραβατικοί. Και οι δύο περιπτώσεις γεννούν την ίδια απορία: τι είδους Αρχή είναι αυτή που λειτουργεί με γνώμονα την προστασία του εγκληματία και του παραβατικού, αδιαφορώντας για την επιβολή του νόμου και τη δικαιοσύνη; Πόσα εγκλήματα θα γίνουν ακόμα και με πόσα θύματα, μέχρι οι αρτηριοσκληρωτικοί φοβικοί καταλάβουν ότι οι ζωές μας είναι σημαντικότερες από τα ταμπού τους; Και μπράβο τους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένταση με αφορμή την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας
«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα σήμαινε η σύγκρουση επιβατικού πλοίου ή οποιουδήποτε άλλου πλοίου με αυτό το drone»
Η επένδυση της Metlen μπορεί να καλύψει το 100% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον υπουργό Υγείας για ΕΣΥ, υποκλοπές και θεσμούς
Η κυβέρνηση νομοθετεί κατά παραγγελία της πρέσβεως των ΗΠΑ, δηλώνει ο Πολάκης
Παράλληλα έβαλε στο στόχαστρο και τον τραπεζικό λογαριασμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στις αιχμές κατά Μητσοτάκη και έκανε λόγο για πολιτική υποκρισία
Παράλληλα, ζητείται προσωπική κράτηση ενός έτους ως μέσο εκτέλεσης της απόφασης,
Οι βασικές προτεραιότητες του κλάδου
Περιοδεία στη Θράκη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Δέκα πρώην υπουργοί και στελέχη της ΝΔ αμφισβητούν ανοιχτά την ηγεσία και αφήνουν αιχμές για νέο φορέα
Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την κρίση του ευρώ με τις σημερινές προκλήσεις ανταγωνιστικότητας και ασφάλειας
Επίσκεψη σε δύο ΚΑΠΗ του Πειραιά πραγματοποίησε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Στην τελετή απονομής του «Βραβείου Καρλομάγνου» στο Άαχεν βρέθηκε ο πρωθυπουργός
«Καλύτεροι όροι εργασίας για σχεδόν μισό εκατ. ανθρώπους», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας
Μεταξύ των αντικειμένων ξεχωρίζει η σπάνια ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, του 12ου αι.
Το Deon Policy Institute πρότεινε το φορολογικό κίνητρο επαναπατρισμού να επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα
Τι απάντησε ο υπουργός Υγείας στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που προανήγγειλε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες
«Αναγκάστηκαν οι γονείς να το πάνε στο νοσοκομείο, το πρόλαβαν», ανέφερε ο υπουργός Υγείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.