- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Ο ρόλος του Ψηφιακού Φακέλου
Επεκτείνονται και για τις επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι νέες δυνατότητες
Ακίνητα: Επεκτείνονται και για τις επιχειρήσεις και εταιρίες οι μεταβιβάσεις εξπρές - Ποιος θα είναι ο ρόλος του Ψηφιακού Φακέλου
Με διαδικασίες εξπρές θα μπορούν σύντομα να πραγματοποιούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες και οργανισμοί.
Όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες, θα υπάρξει ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα για όλες τις πράξεις μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και να υπάρξει μεγαλύτερη ταχύτητα στις συναλλαγές.
Μέχρι πρότινος, ο Ψηφιακός Φάκελος Ακινήτων χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, με τις νέες αλλαγές, που ανταποκρίνονται σε πάγιο αίτημα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, η πλατφόρμα επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες και οργανισμούς.
Για το θέμα αυτό μίλησε πρόσφατα στην 25η διεθνή έκθεση Prodexpo ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Όπως είχε πει, τα νομικά πρόσωπα θα μπορούν σύντομα μέσω της πλατφόρμας gov.gr να ολοκληρώνουν τις αγοραπωλησίες κτηματογραφημένων ακινήτων ψηφιακά, με απόλυτη διαφάνεια και ταχύτητα.
Οι μεταβιβάσεις των ακινήτων θα διεκπεραιώνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας akinita.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες και συμβολαιογράφοι που θα διαχειρίζονται τον φάκελο μεταβίβασης θα λαμβάνουν μεταγραφή ή δικαιολογημένη απόρριψη για την αγοραπωλησία του ακινήτου.
Η συλλογή των εγγράφων, όπως και ισχύει και με τις μεταβιβάσεις ακινήτων φυσικών προσώπων, θα πραγματοποιείται από τον συμβολαιογράφο που συντάσσει το συμβόλαιο μεταβίβασης, έπειτα από εξουσιοδότηση των συμβαλλόμενων.
Μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής θα μπορεί να ανακτά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα ενός ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ), τα οποία και θα καταχωρούνται στον φάκελο του ακινήτου που θα οδεύει προς μεταβίβαση σε τρίτους.
Η ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα επεκταθεί σύντομα και σε άλλους τύπους πράξεων μεταβίβασης ακινήτων όπως δωρεές, αποδοχές κληρονομιών και γονικές παροχές.
Επίσης αναμένεται να υπάρξουν και μια σειρά από βελτιώσεις στο σύστημα του Ψηφιακού Φακέλου Ακινήτων με την αναβάθμιση του προκειμένου να υπάρξει καλύτερη λειτουργικότητα και χρηστικότητα της πλατφόρμας αλλά και να διευκολυνθούν περαιτέρω οι χρήστες στην καθημερινή τους χρήση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Χιλιάδες επιχειρήσεις φιλοξενίας λειτουργούν υπό συνθήκες έντονης εξάρτησης»
Tι προβλέπει η τροπολογία Κώτσηρα
Σε ύψιστη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Στα Χανιά μεταβαίνει ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος
«Για αποκατάσταση της αλήθειας», έκανε λόγο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας
50% προκαταβολή για κάθε ενδιαφερόμενο
«Αποκαθιστούμε μια μεγάλη κοινωνική αδικία», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία
Ξεκίνησε η τρίτη φάση του στεγαστικού προγράμματος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας
Μ. Χρυσοχοΐδης: «Στόχος η μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών έως και 30%»
Τον Αύγουστο οι πρώτες αυξήσεις
Έργα σε όλη τη χώρα και έμφαση σε υποδομές, καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη
Ξεπέρασαν τα 5 δισ. οι εισπράξεις
Ξεκίνησε η υποβολή ενστάσεων για τη δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων τη σεζόν 2026-2027
Πότε πληρώνονται λιπάσματα και αγροτικό πετρέλαιο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030
Πόσες ενστάσεις γίνονται δεκτές
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.