- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων - Ο ρόλος του Ψηφιακού Φακέλου
Επεκτείνονται και για τις επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι νέες δυνατότητες
Ακίνητα: Επεκτείνονται και για τις επιχειρήσεις και εταιρίες οι μεταβιβάσεις εξπρές - Ποιος θα είναι ο ρόλος του Ψηφιακού Φακέλου
Με διαδικασίες εξπρές θα μπορούν σύντομα να πραγματοποιούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες και οργανισμοί.
Όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες, θα υπάρξει ένα πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα για όλες τις πράξεις μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και να υπάρξει μεγαλύτερη ταχύτητα στις συναλλαγές.
Μέχρι πρότινος, ο Ψηφιακός Φάκελος Ακινήτων χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, με τις νέες αλλαγές, που ανταποκρίνονται σε πάγιο αίτημα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, η πλατφόρμα επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες και οργανισμούς.
Για το θέμα αυτό μίλησε πρόσφατα στην 25η διεθνή έκθεση Prodexpo ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Όπως είχε πει, τα νομικά πρόσωπα θα μπορούν σύντομα μέσω της πλατφόρμας gov.gr να ολοκληρώνουν τις αγοραπωλησίες κτηματογραφημένων ακινήτων ψηφιακά, με απόλυτη διαφάνεια και ταχύτητα.
Οι μεταβιβάσεις των ακινήτων θα διεκπεραιώνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας akinita.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες και συμβολαιογράφοι που θα διαχειρίζονται τον φάκελο μεταβίβασης θα λαμβάνουν μεταγραφή ή δικαιολογημένη απόρριψη για την αγοραπωλησία του ακινήτου.
Η συλλογή των εγγράφων, όπως και ισχύει και με τις μεταβιβάσεις ακινήτων φυσικών προσώπων, θα πραγματοποιείται από τον συμβολαιογράφο που συντάσσει το συμβόλαιο μεταβίβασης, έπειτα από εξουσιοδότηση των συμβαλλόμενων.
Μέσω της νέας ψηφιακής εφαρμογής θα μπορεί να ανακτά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα ενός ακινήτου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο, Τεχνικό Επιμελητήριο, ΕΦΚΑ), τα οποία και θα καταχωρούνται στον φάκελο του ακινήτου που θα οδεύει προς μεταβίβαση σε τρίτους.
Η ψηφιοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα επεκταθεί σύντομα και σε άλλους τύπους πράξεων μεταβίβασης ακινήτων όπως δωρεές, αποδοχές κληρονομιών και γονικές παροχές.
Επίσης αναμένεται να υπάρξουν και μια σειρά από βελτιώσεις στο σύστημα του Ψηφιακού Φακέλου Ακινήτων με την αναβάθμιση του προκειμένου να υπάρξει καλύτερη λειτουργικότητα και χρηστικότητα της πλατφόρμας αλλά και να διευκολυνθούν περαιτέρω οι χρήστες στην καθημερινή τους χρήση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άνοιξε την πόρτα σε συνάντηση - Τόνισε ότι οι παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς σχολιάζει την εκδήλωση για την «Ιθάκη»
Ποιοι δικαιούνται το δώρο - Πώς υπολογίζεται και ποιες κυρώσεις προβλέπονται για τους εργοδότες
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.